Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Επιλεκτικές ποσοστώσεις και παρατράγουδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιλεκτικές ποσοστώσεις και παρατράγουδα

Με το που παρουσιάστηκαν τα βασικά σημεία του σχεδίου της κυβέρνησης Μακρόν - Φιλίπ για τη μετανάστευση, άρχισαν και τα... παρατράγουδα. Η υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλ Μπελουμπέ χθες το πρωί δήλωνε ότι οι ποσοστώσεις “δεν αποτελούν απάντηση”, ότι “δεν περπάτησαν στο εξωτερικό” και ότι “εν πάση περιπτώσει δεν μπορούν να αποτελούν τη μοναδική απάντηση”. Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ έσπευσε λίγο αργότερα να παρατηρήσει ότι “όλη η κυβέρνηση είναι ενωμένη και στηρίζει το σχέδιο για τη μετανάστευση” προκειμένου να δοθεί η εντύπωση της αρραγούς ενότητας.

Η ουσία είναι ότι με το νέο σχέδιο επιχειρείται η στήριξη της “επιλεκτικής” μετανάστευσης ειδικευμένων επαγγελματιών από τη μία και η σκλήρυνση του αγώνα κατά της παράτυπης μετανάστευσης από την άλλη στο πλαίσιο μιας “δίκαιης ισορροπίας”. Η πραγματικότητα, όπως φάνηκε και από το “καρφί” της υπουργού Δικαιοσύνης, που ναι μεν έσπευσε να το “μαζέψει” αργότερα, είναι διαφορετική: το νομοσχέδιο δεν έγινε δεκτό με ροδοπέταλα και δέχεται πυρά από παντού - και εκ των έσω, και από την αντιπολίτευση.

Υπέρ των ποσοστώσεων τάχθηκε το συλλογικό όργανο των εργοδοτών, ενώ ο γενικός γραμματέας του CFDT δήλωσε “σοκαρισμένος”, καθώς δεν εισακούγονται οι οργανώσεις βοήθειας προς τους μετανάστες που κατήγγειλαν “άχρηστα” και “επικίνδυνα” μέτρα. “Καθόρισα τη ρότα, η κυβέρνηση την εφαρμόζει μετά από έντονες συζητήσεις με ειδικούς και βουλευτές” εξήγησε από την πλευρά του ο Πρόεδρος Μακρόν από το Πεκίνο, τονίζοντας με νόημα ότι ο ρόλος του δεν είναι να “σχολιάζει τα σχόλια ή τα συναισθήματα” αναφερόμενος στις δηλώσεις της υπουργού Δικαιοσύνης.

Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ επισήμανε πάντως ότι το σχέδιο σηματοδοτεί μια “μακρά διαδικασία με την εκτελεστική εξουσία”, η οποία δεν θέλει να αφήσει αυτό το θέμα στη Δεξιά και την Ακροδεξιά σε μια περίοδο κατά την οποία στον δημόσιο λόγο κυριαρχεί ξανά το θέμα της μαντήλας.

Μεταξύ των είκοσι μέτρων που προτείνονται, το πιο εμβληματικό είναι η εγκαθίδρυση ποσοστώσεων ή “αποκλειστικοί ποσοτικοί στόχοι” για την επαγγελματική μετανάστευση σε συνάρτηση του κλάδου δραστηριότητας και όχι με την εθνικότητα, που το εύρος θα καθορίζεται κάθε χρόνο. Εκεί που η κυβέρνηση εμφανίζεται να σκληραίνει τη θέση της είναι στην παράτυπη μετανάστευση: οι ξένοι χωρίς χαρτιά καθώς και όσων απορρίπτεται η αίτηση ασύλου δεν θα απολαμβάνουν ιατρική προστασία δώδεκα μηνών όπως ισχύει σήμερα (η προστασία περιορίζεται στους έξι μήνες). Ο υπουργός Εσωτερικών Καστανέρ ανακοίνωσε επίσης ότι θα κλείσουν τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στα βορειοανατολικά του Παρισιού “πριν από το τέλος του έτους”.

Μπορεί η αυστηροποίηση των μέτρων να στοχεύει και στο ακροατήριο της Λεπέν, η τελευταία πάντως έκανε λόγο για “καπνό συσκότισης”, που, σύμφωνα με την ίδια, θα “φέρει περισσότερη μετανάστευση”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL