Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Θουριγγία / Θουριγγία: Το στοίχημα του "κοκκινο-κοκκινο-πράσινου"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θουριγγία / Θουριγγία: Το στοίχημα του "κοκκινο-κοκκινο-πράσινου"

Ο Μπόντο Ράμελο είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που εξελέγη σε κρατίδιο της Γερμανίας με την Αριστερά. Αυτή την Κυριακή ο Ράμελο διεκδικεί την επανεκλογή του -και κανείς δημοσκόπος δεν τολμά να προβλέψει εάν θα τα καταφέρει

Ο Μπόντο Ράμελο είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που εξελέγη σε κρατίδιο της Γερμανίας με την Αριστερά. Κυβερνάει εδώ και πέντε χρόνια τη Θουριγγία, επικεφαλής ενός “κοκκινο-κοκκινο-πράσινου” συνασπισμού, με μόλις μια έδρα πλειοψηφία. Αυτή την Κυριακή ο Ράμελο διεκδικεί την επανεκλογή του -και κανείς δημοσκόπος δεν τολμά να προβλέψει εάν θα τα καταφέρει, καθώς το πολιτικό τοπίο συνολικά στη Γερμανία και ειδικότερα στη Θουριγγία έχει αλλάξει εντυπωσιακά από το 2014.

Βέβαια, το 58% των πολιτών στη Θουριγγία δηλώνει στην τελευταία δημοσκόπηση ότι είναι ευχαριστημένο με το έργο της κυβέρνησης κι ένα 62% υποστηρίζει ότι ο Ράμελο είναι καλός πρωθυπουργός. Ωστόσο για την Αριστερά τα περιθώρια είναι πολύ στενά. Ναι μεν οι δημοσκόποι της δίνουν ένα 29% και για πρώτη φορά την πρωτιά σε ένα ομόσπονδο κρατίδιο (το 2014 πρώτο κόμμα στη Θουριγγία ήταν οι Χριστιανοδημοκράτες, αλλά δεν έβρισκαν εταίρους να κυβερνήσουν), ωστόσο οι άλλοι “κόκκινοι”, οι Σοσιαλδημοκράτες, και οι Πράσινοι δύσκολα θα μαζέψουν μαζί άλλο ένα 20% συν κάτι που χρειάζεται για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Κι αυτό διότι το SPD είναι σε ελεύθερη πτώση και θα είναι... ευτυχές εάν καταφέρει να πιάσει ένα 8% (από 12,5% που πήρε το 2014 και ήταν το χαμηλότερο ποσοστό του εκείνης της εποχής), οπότε η αναμενόμενη μικρή άνοδος των Πρασίνων (ελπίζουν σε ένα 8% από 5,5% το 2014) μπορεί να μην αποδειχθεί αρκετή για τη συνέχιση του επιτυχημένου κυβερνητικού πειράματος.

Πάντως, ο Ράμελο έχει δηλώσει ότι είναι διατεθειμένος να ηγηθεί και μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, καθώς, εάν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν, γνωρίζει καλά ότι ούτε οι Φιλελεύθεροι του FDP, που καρδιοχτυπούν για την είσοδό τους στην τοπική Βουλή, ούτε βεβαίως η CDU, που αναμένεται να χάσει σημαντικά από το 33% που είχε στις προηγούμενες εκλογές, πρόκειται να συνεργαστούν μαζί του.

Ίσως μια κυβέρνηση μειοψηφίας να είναι και η μοναδική λύση στη Θουριγγία, αφού κανείς δεν μπορεί να συνεργαστεί με την ανερχόμενη ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Το δίλημμα της Δεξιάς

Το κρίσιμο δεδομένο στις εκλογές της Θουριγγίας δεν είναι η διαφαινόμενη άνοδος της ΑfD, που υπολογίζει στον υπερδιπλασιασμό της δύναμής της από το 10,6% που πήρε το 2014, αλλά η άγρια ριζοσπαστικοποίησή της. Πριν από πέντε χρόνια η AfD ήταν ένα κόμμα καθηγητάδων που έδινε μάχη για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ -κάποια μέλη της και για την έξοδο της Γερμανίας από το ευρώ.

Σήμερα, ειδικά στη Θουριγγία, είναι ένα κόμμα με στενές σχέσεις με τους νεοναζί και με έναν επικεφαλής, τον Μπιορν Χόκε, που ακροβατεί στα όρια του συντάγματος και που προκαλεί ανατριχίλα με τον ρατσιστικό λόγο του ακόμη και σε στελέχη του ίδιου του ακροδεξιού κόμματός του.

Κι αν το 2014 υπήρχαν πολλά στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών που φλέρταραν με την ιδέα να συγκυβερνήσουν με την AfD -ίσως ο μόνος λόγος που δεν το έκαναν τότε ήταν ότι δεν έβγαιναν τα κουκιά-, σήμερα είναι πρακτικά αδύνατον να σκεφτούν κάτι τέτοιο, όσο κι αν το 25% στο οποίο ελπίζει η CDU μαζί με το 24% που εκτιμάται ότι θα φτάσει η AfD αρκεί για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών Μάικ Μόρινγκ χαρακτήρισε δημόσια τον Χόκε “ναζί” και ξεκαθάρισε ότι “δεν υπάρχει περίπτωση να συνεργαστούμε μαζί του”.

Απειλές για δολοφονία

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρώτη φορά στα μεταπολεμικά χρόνια η προεκλογική περίοδος στη Θουριγγία σκιάζεται από απειλές κατά της ζωής των υποψηφίων -και όχι μόνο. Είτε πρόκειται για τον επικεφαλής της CDU είτε του FDP, είτε των Πράσινων, οι απειλές έρχονται πάντα μέσω e-mail.

Οι υποψήφιοι καλούνται είτε να σταματήσουν πάραυτα τις προεκλογικές εμφανίσεις (π.χ. ο Μάικ Μόρινγκ), είτε να πάρουν των ομματιών τους από τη Θουριγγία και να μην ξαναπατήσουν (π.χ. ο ομοσπονδιακός επικεφαλής των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τοπικής αστυνομίας, που έχει πια φωτιά στα μπατζάκια της, καθώς καλείται να αποδείξει ότι δεν κάνει πλάτες στους ακροδεξιούς, αποστολείς των απειλών είναι εξτρεμιστικά στοιχεία της Ακροδεξιάς.

Όσο για τις ίδιες τις απειλές, όλοι τις παίρνουν στα σοβαρά, καθώς υπάρχουν πλέον πολλά κρούσματα ακροδεξιάς τρομοκρατίας, απόπειρες δολοφονίας πολιτικών, καθώς και η πρώτη πολιτική δολοφονία από τα δεξιά μετά τον πόλεμο, του επικεφαλής της διοίκησης του Κάσελ, Βάλτερ Λίμπκε, που εκτελέστηκε με μια σφαίρα στο κεφάλι στη βεράντα του σπιτιού του το καλοκαίρι επειδή “άνοιξε την πόλη στους πρόσφυγες”.

Στα e-mail που λαμβάνει σωρηδόν ο Μόρινγκ, για παράδειγμα, του γράφουν ότι “εάν δεν σταματήσεις τον προεκλογικό αγώνα θα σε μαχαιρώσουμε, όπως μαχαίρωσαν τη δήμαρχο της Κολωνίας Ενριέτε Ρέκερ (σ.σ.: ευτυχώς επέζησε), ή θα σου βάλουμε βόμβα στο αυτοκίνητο”. Ανάλογες απειλές δέχτηκε και ο υποψήφιος των Πρασίνων Ντιρκ Άνταμς.

Κι αν αυτές οι απειλές είναι ανώνυμες -και πιθανώς δεν προέρχονται από μέλη της AfD, αλλά από “ανένταχτους” νεοναζί-, στις δημόσιες εμφανίσεις του ο Μπιορν Χόκε φροντίζει να ξεσηκώσει το κοινό του ενάντια στον αριστερό πρωθυπουργό Μπόντο Ράμελο. Τον ονομάζει “Ινσαλλάχ - Μπόντο”, τον κατηγορεί ότι θέλει να κάνει τη Θουριγγία Αφρική υποδεχόμενος εγκληματίες μουσουλμάνους μετανάστες, ενώ δηλώνει “διωκόμενος” επειδή δεν μπορεί να εκφράσει τις απόψεις του στο “ολοκληρωτικό κράτος” που έχουν καταντήσει οι Μέρκελ, Ράμελο και σία τη Γερμανία.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα θα πάνε την Κυριακή οι ψηφοφόροι της Θουριγγίας στις κάλπες. Για τα αποτελέσματα θα σας ενημερώσουμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL