Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Xιλή: Συγκρούσεις με επεισόδια και νεκρούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Xιλή: Συγκρούσεις με επεισόδια και νεκρούς

Στο χάος βυθίζεται η Χιλή, με συγκρούσεις, φωτιές και πλιάτσικο. Στο Σαντιάγο, τρεις άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί μέσα σε σούπερ μάρκετ που λεηλατήθηκε. Αφορμή για την έκρηξη της οργής στάθηκε η αύξηση της τιμής του εισιτηρίου του μετρό, την οποία ο πρόεδρος αναγκάστηκε να ανακαλέσει.

Οργισμένοι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε λεωφορεία, σταθμούς του μετρό και δημόσια κτίρια, ενώ οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τους απωθήσουν χρησιμοποιώντας πλαστικές σφαίρες, δακρυγόνα και αντλίες νερού.

Η κυβέρνηση κήρυξε την πρωτεύουσα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κι επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα. Στρατιώτες και τανκς βγήκαν στους δρόμους για πρώτη φορά από το 1990 όταν η χώρα επέστρεψε στη δημοκρατία μετά τη δικτατορία του Αουγκούστο Πινοσέτ.

Αν και η κυβέρνηση ανέστειλε την αύξηση τις τιμές των εισιτηρίων του μετρό, που πυροδότησε τις κινητοποιήσεις, οι διαδηλώσεις συνεχίζονται κι έχουν επεκταθεί και σε άλλες πόλεις, με τον κόσμο να βγαίνει στους δρόμους χτυπώντας κατσαρολικά σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το υψηλό κόστος ζωής και τις μεγάλες κοινωνικο-οικονομικές ανισότητες.

Την οργή χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκάλεσε η φωτογραφία που δείχνει τον πρόεδρο της χώρας Σεμπαστιάν Πινιέρα να τρώει σε πολυτελές ιταλικό εστιατόριο την ώρα που οι διαδηλωτές συγκρούονταν με τους αστυνομικούς στο Σαντιάγο.

Πηγή: ΕΡΤ1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL