Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Νέες "φοβέρες" Ερντογάν / Νέες "φοβέρες" Ερντογάν: Θα επανέλθουμε δριμύτεροι...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέες "φοβέρες" Ερντογάν / Νέες "φοβέρες" Ερντογάν: Θα επανέλθουμε δριμύτεροι...

Επιμένει o Ερντογάν πως πήρε ό,τι ήθελε απ’ τους Αμερικανούς χάρη στη συμφωνία που υπέγραψε προχθές στην Άγκυρα με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, και εν μέρει έχει δίκιο. Η κουρδική πλευρά «διαβάζει» το ντιλ υπό τη δική της οπτική και εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για τη βασική πρόβλεψη της συμφωνίας, την αποχώρηση των δυνάμεών της από την συροτουρκική μεθόριο.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως έγραψε ο “Guardian”, πως ο αντιπρόεδρος Πενς έμεινε σιωπηλός όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο αν η συμφωνία του με τον Τούρκο Πρόεδρο ισοδυναμεί με δεύτερη εγκατάλειψη των Κούρδων συμμάχων της Αμερικής στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Οι Κούρδοι υποστηρίζουν ότι η κατάπαυση του πυρός έχει ισχύ μόνον για την περιοχή μεταξύ των συνοριακών πόλεων Ταλ Αμπιάντ και Ρας Αλ Άιν όπου επικεντρώνονται οι τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, όχι για όλη την περιοχή της μεθορίου. Με τον Ερντογάν να έχει πετύχει ουσιαστικά, με την έμμεση βοήθεια των ΗΠΑ, το βασικό ζητούμενο της εισβολής του στη βόρεια Συρία, την εκδίωξη των Κούρδων μαχητών, η κουρδική ηγεσία παραμένει άκρως επιφυλακτική.

Ο στρατηγός των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) Μαζλούμ Κομπάνε επιβεβαίωσε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, ωστόσο υποστήριξε ότι αυτή ισχύει μόνον για την περιοχή μεταξύ των δύο προαναφερθεισών πόλεων, όπου εκδηλώθηκε ο κύριος όγκος της τουρκικής επίθεσης. Εκεχειρία στο υπόλοιπο τμήμα της μεθορίου θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ξεχωριστών διαπραγματεύσεων, είπε ο Κούρδος στρατηγός.

Με τις δηλώσεις αυτές να υπονομεύουν την τουρκική στρατηγική, ο Ερντογάν επιστράτευσε πάλι τις «φοβέρες» του και απείλησε ότι οι τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία θα επαναληφθούν με μεγαλύτερη σφοδρότητα αν δεν εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία του με τις ΗΠΑ.

«Αν οι υποσχέσεις γίνουν σεβαστές μέχρι το βράδυ της Τρίτης, το ζήτημα της ζώνης ασφαλείας θα έχει λυθεί. Αν δεν γίνουν, η επιχείρηση ‘Πηγή Ειρήνης’ θα επαναληφθεί μόλις εκπνεύσει η προθεσμία των 120 ωρών» προειδοποίησε ο Ερντογάν αναφερόμενος στη διακοπή της επίθεσης για πέντε ημέρες βάσει της συμφωνίας του με τον Μάικ Πενς.

Πάντως, κατά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι τουρκικοί βομβαρδισμοί στα περίχωρα της Ρας Αλ Άιν όπου οι κουρδικές δυνάμεις εξακολουθούν να αντιστέκονται, συνεχίστηκαν και χθες με αποτέλεσμα τουλάχιστον πέντε άμαχοι να σκοτωθούν. Στόχος του τουρκικού βομβαρδισμού ήταν το χωριό Μπαμπ Αλ Χέιρ. Οι SDF κατηγόρησαν την Τουρκία ότι βομβαρδίζει περιοχές αμάχων παραβιάζοντας την κατάπαυση του πυρός στην οποία έχει συμφωνήσει.

Εγκλήματα πολέμου

Την ίδια ώρα η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει τις τουρκικές δυνάμεις και τους σουνίτες αντάρτες σύμμαχους τους για εγκλήματα πολέμου στη βόρεια Συρία, ανάμεσά τους εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες και φονικές επιθέσεις εναντίον αμάχων. Η οργάνωση κάνει λόγο για «αδιάσειστες αποδείξεις» επικαλούμενη τις μαρτυρίες 17 ανθρώπων -διασωστών, ιατρικού προσωπικού, εκτοπισμένων, δημοσιογράφων και εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Αναφέρεται μάλιστα στη μαρτυρία ενός διασώστη της κουρδικής Ερυθράς Ημισελήνου, ο οποίος ανέσυρε πτώματα από τα ερείπια ενός κτηρίου έπειτα από τουρκική επιδρομή στις 12 Οκτωβρίου εναντίον του χωριού Σαλχιγέ, κοντά σε σχολείο όπου είχαν αναζητήσει καταφύγιο εκτοπισμένοι. «Δεν μπορούσα να καταλάβα αν τα σκοτωμένα παιδιά ήταν αγόρια ή κορίτσια διότι τα πτώματά τους ήταν μαύρα σαν κάρβουνο» διηγήθηκε ο διασώστης. Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρεται επίσης και στην εκτέλεση με συνοπτικές διαδικασίες στις 12 Οκτωβρίου της πολιτικής αξιωματούχου των Κούρδων Εβρίν Χαλάφ από τους φιλότουρκους αντάρτες.

Εκτός από την Διεθνή Αμνηστία, και οι ερευνητές του ΟΗΕ συγκεντρώνουν στοιχεία για τους τουρκικούς βομβαρδισμούς έπειτα από τις καταγγελίες για χρήση βομβών λευκού φωσφόρου. Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός Απαγόρευσης Χημικών Όπλων ανακοίνωσε χθες ότι είναι ενήμερος για την κατάσταση και ότι συλλέγει πληροφορίες για πιθανή χρήση χημικών όπλων κατά την τουρκική εισβολή.

Για τον Τραμπ πάντως, που εμφανίζεται τώρα στο κοινό του ως ο μεγάλος ειρηνοποιός της Μέσης Ανατολής, διατεινόμενος ότι έσωσε τις ζωές χιλιάδων, η σύγκρουση Τουρκίας - Κούρδων δεν είναι τίποτε άλλο παρά κάτι σαν καυγάς μεταξύ παιδιών, όπου κάποια στιγμή θα επέμβει ο «παιδονόμος» και θα επιβάλει την τάξη... «Είναι σαν δύο παιδιά που πρέπει να τα αφήσεις να παίξουν ξύλο και μετά να πας να τα χωρίσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά σε συγκέντρωση οπαδών του στο Τέξας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL