Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
1 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.6°C14.5°C
1 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.4°C
4 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.5°C
4 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Βολιβία / Βολιβία: Ο Έβο Μοράλες πάει για τέταρτη θητεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βολιβία / Βολιβία: Ο Έβο Μοράλες πάει για τέταρτη θητεία

Κανένας δεν αμφιβάλλει ότι ο αριστερός Πρόεδρος Έβο Μοράλες θα βγει νικητής από τις κάλπες της Κυριακής στη Βολιβία. Το ζητούμενο είναι το εύρος της νίκης του, από το οποίο θα εξαρτηθεί αν ο 60χρονος ιθαγενής και πρώην συνδικαλιστής των μικροκαλλιεργητών κόκας θα εκλεγεί απευθείας για τέταρτη θητεία ή αν η χώρα θα πάει σε δεύτερο γύρο προεδρικών εκλογών τον Δεκέμβριο.

Η έξοδος μεγάλου μέρους του πληθυσμού από τη φτώχεια και η σταθερή οικονομική ανάπτυξη ήταν τα μεγαλύτερα προεκλογικά όπλα του Μοράλες. Επιχειρήματα τα οποία ενισχύθηκαν ακόμα και από το ΔΝΤ που προβλέπει για φέτος ανάπτυξη 3,9% τη στιγμή που η Παγκόσμια Τράπεζα βλέπει μείωση της φτώχειας στο 35% και ο πληθωρισμός είναι σχεδόν μηδενικός.

Ο αριστερός Πρόεδρος κάλεσε τους 7 εκατομμύρια ψηφοφόρους να αναλογιστούν τις συνέπειες που θα είχε μια παλινόρθωση της δεξιάς πολιτικής και του ΔΝΤ στη χώρα, φέρνοντας ως παράδειγμα προς αποφυγή την κοινωνική και πολιτική κρίση που προκάλεσαν οι νεοφιλελεύθερες συνταγές στην Αργεντινή και στο Εκουαδόρ.

"Αυτά συμβαίνουν όταν παραδίνεσαι στο ΔΝΤ. Τι θα είχε συμβεί στη Βολιβία αν ακόμη κυβερνούσε το ΔΝΤ; Τι θα ήταν η οικονομία μας, αν δεν είχαμε προχωρήσει στις εθνικοποιήσεις;" τόνισε ο Μοράλες, που βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας επί 14 χρόνια. Ο Μοράλες ζήτησε ακόμα μια πενταετία στην εξουσία "για να επωφεληθούμε από την εμπειρία μας, να ολοκληρώσουμε τα μεγάλα έργα στον πετροχημικό τομέα, τα σιδηρομεταλλεύματα και το λίθιο και να μειώσουμε την ακραία φτώχεια τουλάχιστον στο 5%".

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο Μοράλες και το Κίνημα για τον Σοσιαλισμό (MAS) βρισκόταν στο 40%, ο βασικός αντίπαλός του, ο Κάρλος Μέσα της Κοινότητας των Πολιτών στο 22%, ο Κάρλος Ορτίς του δεξιού Δημοκρατικού Σοσιαλιστικού Κινήματος στο 11% και οι αναποφάσιστοι στο 15%. Για να αναδειχθεί νικητής στον πρώτο γύρο απαιτείται το 50% συν μία ψήφο ή ποσοστό πάνω από το 40% και διαφορά 10 ποσοστιαίων μονάδων από τον δεύτερο υποψήφιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL