Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

Στις Βρυξέλλες μπορεί να επιχαίρουν για το συναινετικό διαζύγιο που θα σφραγίσει την πρώτη αποχώρηση κράτους - μέλους στην ιστορία της Ε.Ε., ωστόσο στο Λονδίνο γνωρίζουν καλά πως ο τελικός προορισμός είναι κάθε άλλο παρά κοντά. Και πως η διαδρομή περιλαμβάνει ακόμη πολλές απρόβλεπτες στροφές.

Είναι κάτι που η προκάτοχος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον γνωρίζει καλύτερα απ' όλους. Η Τερέζα Μέι κατέληξε, όπως ακριβώς και ο διάδοχός της, σε συμφωνία με την Ε.Ε. σχετικά με τους όρους του Brexit για να βρεθεί στη συνέχεια αντιμέτωπη με ένα εχθρικό Κοινοβούλιο που απέρριψε το κείμενο όχι μία, αλλά τρεις φορές.

Η Μέι αναγκάστηκε σε παραίτηση, ο ένοικος της Ντάουνινγκ Στρητ άλλαξε και η συμφωνία τροποποιήθηκε. Το βρετανικό Κοινοβούλιο παραμένει, ωστόσο, το ίδιο διαιρεμένο και δύσπιστο. Τον Μπόρις Τζόνσον περιμένει επομένως μια εξαιρετικά δύσκολη μάχη. Και ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή του για να την κερδίσει. Αν θέλει να αποφύγει ακόμη μια παράταση της έκδοσης του διαζυγίου -την τρίτη κατά σειρά-, η συμφωνία θα πρέπει να έχει εγκριθεί ως το Σάββατο.

Δεν είναι μόνο οι σκληροπυρηνικοί ενωτικοί του βορειοϊρλανδικού DUP που με την άρνησή τους να στηρίξουν τη συμφωνία δυσκολεύουν το έργο του Τζόνσον. Το βασικό πρόβλημα βρίσκεται στους ίδιους τους Τόρις, καθώς 28 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος απέρριψαν την τελευταία φορά τη συμφωνία της Μέι.

Από την άλλη, ο Τζόνσον θα μπορούσε να βρει αρκετούς αναπάντεχους υποστηρικτές ανάμεσα στους βουλευτές της εξίσου διαιρεμένης Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Εργατικών. Μέλη της μπλερικής πτέρυγας που, υπερψηφίζοντας τη συμφωνία για το Brexit, θα κατάφερναν ακόμη ένα καίριο πλήγμα στον Τζέρεμι Κόρμπιν και την ιδιαίτερα ενοχλητική για τους ίδιους "επιστροφής στις ρίζες" της Σοσιαλδημοκρατίας που επιχειρεί.

Με βάση τους σημερινούς συσχετισμούς στο βρετανικό Κοινοβούλιο, ο Τζόνσον μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη 259 βουλευτών. Χρειάζεται τουλάχιστον 60 ακόμη. Οι Βρετανοί δημοσιογράφοι μέτρησαν τα "κουκιά" και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η δεξαμενή των πιθανών υποστηρικτών περιλαμβάνει 71 μέλη του Κοινοβουλίου.

Μιλάμε για "μετανοημένους" ευρωσκεπτικιστές, τους 21 συντηρητικούς βουλευτές που διαγράφηκαν και στη συνέχεια προσχώρησαν στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, τους τέσσερις ανεξάρτητους που ψήφισαν τη συμφωνία της Μέι και, βεβαίως, τα 19 μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Εργατικών που έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα ενέκριναν τη συμφωνία εφόσον αυτή παρείχε επαρκείς εγγυήσεις για τα δικαιώματα των εργαζομένων και το περιβάλλον.

Τη συμφωνία απορρίπτουν κατηγορηματικά, από την άλλη, το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP), το Εργατικό Κόμμα και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες. Ακόμη και ο ηγέτης του Κόμματος του Brexit Νάιτζελ Φάρατζ ξεκαθάρισε πως το κείμενο αυτό "πρέπει να απορριφθεί".

Οι ηγεσίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης πραγματοποιούσαν μέχρι αργά χθες το βράδυ διαδοχικές συσκέψεις σε μια προσπάθεια να συντονίσουν τις κινήσεις τους και να πετύχουν μια τροποποίηση που θα έβαζε στο παιχνίδι ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την έγκριση ή απόρριψη του σχεδίου.

Η συμφωνία "δεν θα ενώσει τη χώρα και πρέπει να απορριφθεί. Ο καλύτερος τρόπος για την επίλυση του Brexit είναι να δοθεί στον πληθυσμό ο τελευταίος λόγος μέσω της λαϊκής ψήφου" σημείωσε ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ξεκαθαρίζοντας ότι βασικό του μέλημα σ’ αυτή τη φάση είναι η καταψήφιση της συμφωνίας και όχι ένα νέο δημοψήφισμα.

Οι ισορροπίες στους Εργατικούς φαίνεται, προς το παρόν, να τον ευνοούν. Οι "σκληροί" φιλοευρωπαίοι του Remain ανέστειλαν χθες το βράδυ το σχέδιό τους να ζητήσουν το Σάββατο από το βρετανικό Κοινοβούλιο να ψηφίσει για το δεύτερο δημοψήφισμα όταν διαπίστωσαν ότι δεν είχαν την υποστήριξη που περίμεναν.

Η επόμενη στροφή στη δαιδαλώδη διαδρομή του Brexit θα γίνει επομένως το Σάββατο - που αποκαλείται ήδη από τους Βρετανούς πολιτικούς συντάκτες ως "Σούπερ Σάββατο" εξαιτίας των κρίσιμων εξελίξεων. Είτε ο Τζόνσον θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία του και το Brexit θα μπει στην τελική ευθεία του, είτε η συμφωνία θα καταψηφιστεί για να οδηγηθούμε σε ακόμη μία εξουθενωτική παράταση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL