Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Στην τελική ευθεία για το Brexit
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στην τελική ευθεία για το Brexit

Συμφωνία, μεν, αλλά με αβέβαιο μέλλον πέτυχαν χθες Ε.Ε. και Ηνωμένο Βασίλειο για το Brexit. “Όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει και συμφωνία” έγραψε χθες στο Twitter ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανακοινώνοντας πρώτος τα ευχάριστα νέα λίγες ώρες πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής. Για “εξαιρετική συμφωνία” έκανε λόγο από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος όμως, όπως όλα δείχνουν, θα δυσκολευτεί -όπως άλλωστε και η προκάτοχός του Τερέζα Μέι- να “πουλήσει” τη συμφωνία στη Βουλή των Κοινοτήτων. Ο ίδιος πάντως διαβεβαίωσε τους ομολόγους του ότι μπορεί να βρει την απαραίτητη πλειοψηφία για την έγκριση της συμφωνίας.

Η συμφωνία

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ παρουσίασε τα βασικά σημεία της συμφωνίας, στην οποία μπορεί να μην υπάρχει η τοξική -για την προηγούμενη κυβέρνηση- λέξη “backstop” (η λύση που θα μπορούσε να καταλήξει σε πλήρη παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας στην κοινή αγορά), ωστόσο προβλέπεται ένα σύστημα τελωνειακού ελέγχου στην Ιρλανδική Θάλασσα μεταξύ Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας. Όπως είπε ο Μ. Μπαρνιέ, η Βόρεια Ιρλανδία θα επωφελείται από την εμπορική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά θα παραμείνει σημείο εισόδου στην ενιαία αγορά”.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εξήγησε με τη σειρά του ότι αυτή η συμφωνία κατέστη τελικά δυνατή κυρίως γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο αποδέχτηκε τους τελωνειακούς ελέγχους στο σημείο εισόδου στην κοινή αγορά, κάτι που επιτρέπει την αποφυγή συνοριακών ελέγχων στη νήσο της Ιρλανδίας και προστατεύει την ενιαία αγορά. Αναφορικά με τη δασμολογική πολιτική, οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου θα εφαρμόζουν τους δασμούς του Ηνωμένου Βασιλείου σε προϊόντα που θα προέρχονται από τρίτες χώρες. Όσο για τα προϊόντα που θα εισέρχονται στη Βόρεια Ιρλανδία, δεν θα υπάρχει κίνδυνος να εισέλθουν στην ενιαία αγορά. Εάν υπάρχει αυτός ο κίνδυνος, θα επιβάλλονται οι δασμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, δεν εξηγήθηκε με σαφήνεια πώς θα γίνεται ο διαχωρισμός.

Σε μια σημαντική παραχώρηση προς τη Βόρεια Ιρλανδία, η Ε.Ε. δέχτηκε το Κοινοβούλιό της να μπορεί να αποφασίζει κάθε τέσσερα χρόνια εάν θα παραμείνουν οι οι ρυθμίσεις αυτές. Αλλά ούτε κι αυτό φαίνεται να είναι αρκετό για τους Βορειοϊρλανδούς, αφού το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της χώρας γνωστοποίησε ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας στη ψηφοφορία του Σαββάτου, κάνοντας την όλη διαδικασία και πάλι αβέβαιη.

Μπ. Τζόνσον: Όχι άλλη παράταση

Με τον χρόνο να πιέζει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, την προγραμματισμένη ημερομηνία εξόδου, ο Μπ. Τζόνσον θέλησε χθες να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω παράταση προκειμένου να υπάρξουν περισσότερες πιθανότητες να βρεθεί η πλειοψηφία στο βρετανικό Κοινοβούλιο. Ερωτηθείς σχετικά, ο Ντ. Τουσκ σημείωσε ότι η Ε.Ε. είναι πλήρως προετοιμασμένη για μια έξοδο πριν από την 31η Οκτωβρίου εφόσον η συμφωνία λάβει την έγκριση του βρετανικού Κοινοβουλίου. “Σε περίπτωση που υπάρξει αίτημα παράτασης, θα συμβουλευτώ εκ νέου τα κράτη - μέλη” είπε.

Ως προς τη διαδικασία, τον τελευταίο λόγο, πάντως, τον έχει το Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνει τη συμφωνία για το Brexit μέχρι το τέλος του μήνα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ε.Κ. Νταβίντ Σάσολι, από πρακτικής απόψεως όλα είναι “έτοιμα” προκειμένου να γίνει η ψηφοφορία εγκαίρως.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL