Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C15.8°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.6°C17.6°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.1°C
4 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
3 BF 55%
Ενισχύεται το προοδευτικό μέτωπο του Σάντερς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ενισχύεται το προοδευτικό μέτωπο του Σάντερς

Νέα δυναμική αποκτά η υποψηφιότητα του Μπέρνι Σάντερς για το χρίσμα των Δημοκρατικών μετά τη στήριξη των τριών γυναικών οι οποίες βρίσκονται σήμερα στην καρδιά της λεγόμενης προοδευτικής πτέρυγας του κόμματος και γι' αυτόν τον λόγο έχουν δεχτεί επανειλημμένα επιθέσεις και ρατσιστικές ύβρεις από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Την πληροφορία ότι η Αλεξάντρια Οκάσιο - Κορτέζ πρόκειται να στηρίξει -αναμένεται να το κάνει με επίσημη δήλωσή της το Σάββατο- τον γερουσιαστή Σάντερς ως υποψήφιο των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 2020 μετέδωσε πρώτη η "Washington Post". Ακολούθησαν όλα τα υπόλοιπα ΜΜΕ κάνοντας λόγο για μια πολιτική κίνηση πρώτου μεγέθους που θα επηρεάσει σημαντικά την έκβαση της κούρσας για το χρίσμα.

Πολλά ρεπορτάζ υπογράμμιζαν επίσης τις διασυνδέσεις μεταξύ των δύο πολιτικών: η Οκάσιο - Κορτέζ εργάστηκε ως εθελόντρια για τη καμπάνια του Σάντερς στις προηγούμενες εκλογές και στη συνέχεια προτάθηκε ως υποψήφια για τη Βουλή των Αντιπροσώπων από τους "Δημοκρατικούς για τη Δικαιοσύνη", μια πολιτική ομάδα που προέκυψε από την ίδια καμπάνια.

Η Οκάσιο - Κορτέζ είχε προαναγγείλει πρόσφατα την απόφασή της να στηρίξει τον Σάντερς. "Θα ήθελα να δω έναν υποψήφιο με συνεκτική αντίληψη για την κατάσταση στον κόσμο και μια λογική που να εξηγεί τις προτάσεις του. Νομίζω ότι ο γερουσιαστής Σάντερς είναι αυτός ο υποψήφιος" τόνισε μιλώντας στο CNN.

Τη στήριξή της στον υποψήφιο που αυτοπροσδιορίζεται ως σοσιαλιστής προανήγγειλε ακόμη ένα μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων που έχει κατηγορηθεί πολλές φορές από τους Ρεπουμπλικανούς για τις "αντιαμερικανικές" θέσεις της.

"Ο Μπέρνι ηγείται ενός κινήματος της εργατικής τάξης που έχει στόχο να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ. Είναι ένα κίνημα που υπερβαίνει γενιές, εθνοτική καταγωγή και γεωγραφία. Γι' αυτό πιστεύω ότι είναι ο καλύτερος υποψήφιος για να αντιμετωπίσει τον Τραμπ το 2020" έγραψε στο Twitter η Ιλάν Ομάρ. Αλλά και η τρίτη βουλευτής των Δημοκρατικών που το καλοκαίρι έμπαινε στο στόχαστρο του Τραμπ, η Ρασίντα Τλάιμπ εμφανιζόταν από το CNN έτοιμη να στηρίξει τον Σάντερς.

Οι προοδευτικές θέσεις τους, η σκληρή κριτική προς την κοινωνική και αντιμεταναστευτική πολιτική Τραμπ και το μαύρο δέρμα τους αποτελούν ένα ανυπόφορο μείγμα για τους Ρεπουμπλικανούς. Τόσο ανυπόφορο ώστε ο Τραμπ να καλέσει τον Ιούλιο τις πολιτικές του αντιπάλους "να γυρίσουν πίσω στις χώρες από τις οποίες προήλθαν" σε μια πρωτοφανή ρατσιστική επίθεση που καταδικάστηκε αργότερα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το χρώμα του δέρματος αλλά και το φύλο των τριών μελών της προοδευτικής πτέρυγας ενδέχεται όμως να αποδειχτεί το πιο πολύτιμο δώρο για τον Σάντερς καθώς ήταν κοινή η διαπίστωση των πολιτικών αναλυτών ότι η καμπάνια του 2016 έπασχε ακριβώς σε αυτό το σημείο. Γυναίκες και Αφροαμερικανοί είχαν στραφεί μαζικά τότε προς τη Χίλαρι Κλίντον καθώς δεν έδειξαν εντυπωσιασμένοι από το φιλολαϊκό και προοδευτικό μήνυμα του γερουσιαστή από το Βερμόντ, που είναι λευκός και ηλικιωμένος όπως η πλειονότητα των Ρεπουμπλικανών ομολόγων του στη Γερουσία.

Προοδευτικό είναι και το πολιτικό μήνυμα της Ελίζαμπεθ Γουόρεν, της υποψήφιας που, κατά τα φαινόμενα, θα πληγεί περισσότερο από την υποστήριξη των "τριών" προς τον Σάντερς. Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η Γουόρεν και ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προηγούνται μέχρι στιγμής στην κούρσα, με τον Σάντερς να ακολουθεί στην τρίτη θέση.

Το ντιμπέιτ μεταξύ των Δημοκρατικών υποψηφίων που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης δεν φάνηκε να ανατρέπει τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Οι διεκδικητές του χρίσματος διασταύρωσαν τα ξίφη τους σε ζητήματα όπως η φορολόγηση της μεσαίας τάξης ή το σύστημα υγείας και συμφώνησαν μόνο στο θέμα της παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ. Κανείς τους πάντως δεν κέρδισε ξεκάθαρα τις εντυπώσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL