Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
17.5°C20.9°C
1 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.4°C20.5°C
1 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.3°C
2 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.8°C21.8°C
5 BF 36%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
2 BF 40%
Ανάποδος Κόσμος / Η Δεξιά του Κυρίου «αφορίζει» τον Τραμπ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανάποδος Κόσμος / Η Δεξιά του Κυρίου «αφορίζει» τον Τραμπ

Πρόκειται για τους ευαγγελιστές ιεροκήρυκες, οι οποίοι υπήρξαν από τους πολυτιμότερους συμπαραστάτες του Ντόναλντ Τραμπ για την άλωση του Λευκού Οίκου, ενώ τον στήριξαν ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές, όταν «έσκαγαν» το ένα μετά το άλλο τα σκάνδαλα σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης, όταν ο ίδιος προκαλούσε κατακραυγή με τις προσβλητικές δηλώσεις του για τις γυναίκες.

Κατάπιαν πολλά οι κήρυκες των χρηστών ηθών της Αμερικής, έδειξαν «κατανόηση» ακόμα και για τα λαϊκίστικα, ρατσιστικά κηρύγματα του Τραμπ ενάντια σε φτωχούς μετανάστες και πρόσφυγες. Δεν μπόρεσαν όμως να κλείσουν τα μάτια και τα αυτιά απέναντι στο πράσινο φως που άναψε ο Τραμπ για την τουρκική εισβολή. Την αρχή έκανε ο τηλε-ευαγγελιστής Πατ Ρόμπερτσον προειδοποιώντας ότι Τραμπ κινδυνεύει να απολέσει την «Ουράνια Εντολή», επειδή επιτρέπει στον ισλαμιστή Ερντογάν να σφαγιάσει τους Κούρδους και τους χριστιανούς που συμβιώνουν στη βόρεια Συρία.

Ένας άλλος φανατικός ιεροκήρυκας και «ιεραπόστολος», ο Φράνκλιν Γκράχαμ, στενός σύμμαχος του Τραμπ και γιος του Μπίλι Γκράχαμ, που υπήρξε από τις εμβληματικές μορφές του προτεσταντισμού στις ΗΠΑ, κάλεσε τους πιστούς να προσευχηθούν μαζί του για τις ζωές εκείνων που τίθενται σε κίνδυνο από την απόφαση του Λευκού Οίκου επισημαίνοντας ότι «απειλούνται με εξόντωση οι χριστιανοί και οι Κούρδοι που τους προστατεύουν». Ενώ ο ευαγγελιστής - ραδιοφωνικός αστέρας Έρικ Έρικσον ζήτησε να παραπεμφθεί γρήγορα σε δίκη ο Τραμπ (για το ουκρανικό σκάνδαλο), μήπως σωθούν με αυτόν τον τρόπο «μερικοί από τους Κούρδους».

Το παρ’ ολίγον ανάθεμα της Δεξιάς του Κυρίου στον Πρόεδρο έχει σοβαρό αντίκτυπο στο παρόν και στο μέλλον του καθώς ένας στους τέσσερις Αμερικανούς ψηφοφόρους είναι λευκοί ευαγγελιστές και από αυτούς το 80% ψήφισε τον Τραμπ το 2016, σύμφωνα με τις έρευνες. Σε αυτές τις ψήφους υπολογίζει για να επανεκλεγεί το 2020 ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου, σε αυτές τις ψήφους υπολογίζουν επίσης αρκετοί από τους Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές και βουλευτές που αποδοκιμάζουν την απόφαση του Τραμπ προωθώντας στο Κογκρέσο την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα.

Υπάρχει ακόμα μια σημαντική παράμετρος. Οι ευαγγελιστές των ΗΠΑ είναι μια ισχυρή ομάδα πίεσης υπέρ του Ισραήλ, το οποίο επίσης είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένο από αυτή την απόφαση του Τραμπ. Επί πολλά χρόνια, από τη δεκαετία του 1970, το Ισραήλ στηρίζει (με διάφορους τρόπους) τους Κούρδους. Πρώτα ως αντιπερισπασμό στις κυβερνήσεις και τα στρατεύματα του Ιράκ και της Συρίας που απειλούσαν άμεσα το ίδιο, κατόπιν προσφέροντας διπλωματική και υλική στήριξη για να πάρει σάρκα και οστά μια κουρδική οντότητα που θα έσπαζε την απομόνωση του Ισραήλ μέσα στην «αραβική λαοθάλασσα» της Μέσης Ανατολής.

Λύνοντας τα χέρια του Ερντογάν για να επιτεθεί στους Κούρδους, ο Τραμπ έβαλε σε άμεσο κίνδυνο τα απομεινάρια της άλλοτε υπολογίσιμης παρουσίας των χριστιανών στην περιοχή και αφαίρεσε από το Ισραήλ έναν εν δυνάμει σύμμαχο. Ένα διπλό, μεγάλο αμάρτημα όχι μόνο για τους ευαγγελιστές ιεροκήρυκες, αλλά και για το πολιτικό και στρατιωτικό κατεστημένο της Ουάσιγκτον.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL