Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.7°C
4 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.7°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.3°C16.5°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C16.9°C
4 BF 82%
Άνα Γκόμες, πρώην ευρωβουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Πορτογαλίας: / Άνα Γκόμες: Θέλω μια ξεκάθαρη προοδευτική και αριστερή πλειοψηφία στη Βουλή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άνα Γκόμες, πρώην ευρωβουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Πορτογαλίας: / Άνα Γκόμες: Θέλω μια ξεκάθαρη προοδευτική και αριστερή πλειοψηφία στη Βουλή

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Η κυβέρνηση του Αντόνιο Κόστα πρέπει να συνεχίσει το πολύτιμο έργο της σε συνεργασία με τις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις της χώρας μας. Στην Πορτογαλία επέστρεψε η αισιοδοξία γιατί η κυβέρνηση στάθηκε δίπλα στα άτομα που έπληξαν η κρίση και το Μνημόνιο. Πρέπει να γίνουν όμως πάρα πολλά πράγματα ακόμη, κυρίως σε ό,τι αφορά τη μείωση των ανισοτήτων, με ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα, την καταπολέμηση της διαφθοράς και μια πιο δίκαιη Δικαιοσύνη» τόνισε στην «Αυγή» η Άνα Γκόμες, που εκπροσώπησε στο διπλωματικό επίπεδο την Πορτογαλία, ακόμη και στον ΟΗΕ, ενώ επί μια δεκαπενταετία έκανε μια εξαιρετική δουλειά ως ευρωβουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος ζητώντας ακόμη μια έρευνα για διαφθορά εναντίον του Πορτογάλου πρώην προέδρου της Κομισιόν Μπαρόζο.

Με την έκρηξη της οικονομικής κρίσης η Γκόμες αποτέλεσε έναν από τους μεγάλους πολέμιους εναντίον του νεοφιλελευθερισμού και των πολιτικών της τρόικας και στάθηκε πάντα δίπλα στους αγώνες του ελληνικού λαού και την αριστερή κυβέρνηση της χώρας μας. Αντίπαλος των «μεγάλων συμμαχιών», στήριξε την πολιτική του Αντόνιο Κόστα για τη συνεργασία του Σοσιαλιστικού Κόμματος με τα δύο αριστερά κόμματα, το Μπλόκο της Αριστεράς και το Πορτογαλικό Κ.Κ. Συμμετείχε, το Προοδευτικό Φόρουμ της Αθήνας και σήμερα συνεχίζει τη μάχη της στο δημοτικό συμβούλιο της όμορφης Σίντρα.

Στις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής το Σοσιαλιστικό Κόμμα πήρε 36,69% και 106 βουλευτές, το Μπλόκο της Αριστεράς 9,68% και 19 βουλευτές διασφαλίζοντας ήδη μια απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή με 126 από τις 230 έδρες της, ενώ η συμμαχία του Πορτογαλικού ΚΚ και των Πρασίνων με το 6,47% εξέλεξε 12 βουλευτές, το κόμμα των ζωόφιλων ΡΑΝ με 3,28% εξέλεξε 4 βουλευτές και το αριστερό Livre με 1,09% εξέλεξε 1 βουλευτή. Το δεξιό PSD κατέρρευσε στο 27,9% με 77 βουλευτές και το δεξιό CDS - PP στο 4,25% με 5 βουλευτές, η Φιλελεύθερη Πρωτοβουλία με το 1,29% εξέλεξε 1 βουλευτή, ενώ για πρώτη φορά μια ακροδεξιά δύναμη, το Chega, κατάφερε να εκλέξει 1 βουλευτή με το 1,3%.

* Πώς είδατε το εκλογικό αποτέλεσμα;

Μου φάνηκε πολύ καλό. Είδαμε τη μεγάλη νίκη του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Είμαι σοσιαλίστρια, αλλά δεν ήθελα μια απόλυτη πλειοψηφία από το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Η απόλυτη πλειοψηφία δεν είναι κάτι καλό. Τροφοδοτεί μια αίσθηση θράσους από τον νικητή και δεν βοηθά έναν πραγματικά δημοκρατικό διάλογο.

Ήθελα μια ξεκάθαρη νίκη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, χωρίς απόλυτη πλειοψηφία, και μια ξεκάθαρη προοδευτική και αριστερή πλειοψηφία στη Βουλή με τα κόμματα που βρίσκονται στα αριστερά του. Μια πλειοψηφία ανάλογη με αυτή που στήριξε την κυβέρνηση του Αντόνιο Κόστα τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Η ψήφος του πορτογαλικού λαού έδειξε ότι αυτή ακριβώς είναι και η επιλογή του. Το έδειχναν οι δημοσκοπήσεις, αλλά το έδειξαν και οι κάλπες ότι ο λαός μας δεν ήθελε την απόλυτη πλειοψηφία του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Στο κόμμα μας ορισμένοι ήθελαν την απόλυτη πλειοψηφία και κατά τη γνώμη μου χωρίς να έχουν καλούς σκοπούς. Μέσα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα υπάρχουν ορισμένα τμήματα που είναι συνδεδεμένα με τον κόσμο των επιχειρήσεων και προτιμούν συμφωνίες με τη Δεξιά, για να προωθήσουν ίσως και τα συμφέροντά τους. Αυτοί θα ήταν ευχαριστημένοι με την απόλυτη πλειοψηφία, αλλά για συγκεκριμένους λόγους. Το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν το καλύτερο δυνατόν για τον λαό μας και τα κόμματα που στήριξαν την κυβέρνηση Κόστα.

Ο Κόστα με μεγάλη ευθύτητα δήλωσε το βράδυ των εκλογών ότι θα διαπραγματευτεί με τα κόμματα της Αριστεράς, το Μπλόκο της Αριστεράς, τον συνασπισμό του Πορτογαλικού Κ.Κ. και των Πρασίνων και τα δύο μικρότερα προοδευτικά κόμματα που υπάρχουν στη Βουλή, το ΡΑΝ και το Livre.

Με το Μπλόκο της Αριστεράς, που είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα και μπορεί να διασφαλιστεί η απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, ξεκίνησαν ήδη οι διαπραγματεύσεις για να διασφαλιστεί μια συμφωνία σε βάθος τετραετίας ή ετήσιες συμφωνίες για την ψήφιση του προϋπολογισμού και τους επιμέρους νόμους που θα ψηφίζονται. Δεν αποκλείεται ο Κόστα να προχωρήσει και μόνος του επιδιώκοντας επιμέρους συμφωνίες, αλλά δεν θα έχει την απαραίτητη σταθερότητα. Μου φαίνεται όμως ότι τα πράγματα πάνε καλά και θα έχουμε θετικές εξελίξεις για να συνεχιστεί το έργο που ξεκινήσαμε πριν από τέσσερα χρόνια.

* Πώς είδατε το έργο της προηγούμενης τετραετίας;

Το καλύτερο πράγμα που έκανε η κυβέρνηση ήταν να σταθεί στο πλευρό του κόσμου που επλήγη από την κρίση, των ανθρώπων που βίωσαν στο πετσί τους τη μείωση των μισθών και των συντάξεων, τις περικοπές των δημοσίων υπηρεσιών, τους ανθρώπους που βρέθηκαν άνεργοι, τους νέους που μετανάστευσαν στο εξωτερικό από απόγνωση.

Με την κυβέρνηση του Αντόνιο Κόστα και τη στήριξη των δύο κομμάτων της Αριστεράς επέστρεψαν η εμπιστοσύνη και η αισιοδοξία. Ο κόσμος είδε ότι μπορεί να έχουμε ένα μέλλον. Άλλαξε η ψυχολογία και στο τέλος στήριξε και την οικονομία μας. Νικήσαμε την απαισιοδοξία και την απόγνωση.

Με την κυβέρνηση Κόστα ήρθε η ελπίδα, που λειτούργησε και ως κίνητρο για τις μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες για να επενδύσουν στο αύριο, την οικονομία και την ανάπτυξη. Η τρόικα και η δεξιά κυβέρνηση οδηγούσαν τη χώρα σε έναν απότομο θάνατο.

Ο Κόστα παρακολούθησε την ελληνική εμπειρία κατανοώντας και τις διαφορές ανάμεσα στην οικονομική κατάσταση της Πορτογαλίας και της Ελλάδας τότε, και απέφυγε μια άμεση σύγκρουση με τις Βρυξέλλες αποδεχόμενος να προχωρήσει στη δημοσιονομική προσαρμογή που είχε συμφωνηθεί. Η κυβέρνηση Κόστα κατάφερε να μειώσει τα ελλείμματα και να σταθεί στους αδύναμους.

Η Δεξιά έλεγε ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα οδήγησε τη χώρα σε πτώχευση. Η αλήθεια είναι ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα έβγαλε τη χώρα από τη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της και ισοσκέλισε τα δημοσιονομικά της. Αποδείξαμε ότι υπήρχαν εναλλακτικές λύσεις στην σκληρή και τυφλή λιτότητα και ότι μπορούμε να αντιπαλέψουμε τη λιτότητα εφαρμόζοντας τη δημοσιονομική προσαρμογή των Βρυξελλών.

* Πώς βλέπετε τις προκλήσεις της επόμενης τετραετίας;

Πρέπει να πάμε ακόμη πιο μακριά. Χρειαζόμαστε μια προοδευτική μεταρρύθμιση της φορολογικής πολιτικής με την αύξηση των φόρων προς τους πιο εύπορους και τη μείωση στους ασθενέστερους. Χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση που θα ελέγχει περισσότερο την οικονομία και κυρίως την παραοικονομία, τις off shore, τη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά. Την προηγούμενη τετραετία ίσως κάναμε λίγα, την επόμενη όμως πρέπει να κάνουμε πάρα πολλά σε αυτούς τους τομείς.

* Υπάρχουν ορισμένα πολιτικά προβλήματα με το Πορτογαλικό Κ.Κ.;

Υπάρχει μια τεράστια γενεαλογική διαφορά. Οι κομμουνιστές σε ορισμένα πράγματα είναι πολύ θετικοί και σε άλλα εντελώς αρνητικοί. Στήριξαν με συνέπεια και αποτελεσματικότητα την κυβέρνηση Κόστα. Σε άλλα θέματα βρίσκονται σε μια άλλη εποχή. Δεν αναφέρομαι μόνο στις θέσεις τους για τη Ρωσία του Πούτιν, αλλά για τη Βόρειο Κορέα, που τη θεωρούν μια δημοκρατική χώρα. Έχουμε πολλές διαφορές και για τα θέματα εσωτερικής πολιτικής. Το Πορτογαλικό Κ.Κ. είναι διαρκώς περισσότερο ένα κόμμα ανθρώπων μεγάλης ηλικίας, σε αντίθεση για παράδειγμα με το Μπλόκο της Αριστεράς. Είναι λογικό να έχει απώλειες ψήφων. Μου φαίνεται μια φυσιολογική παρακμή.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Μπλόκο της Αριστεράς έχουν μια άνετη απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή και το Πορτογαλικό Κ.Κ. δεν μπορεί να θέσει από μόνο του σε κίνδυνο τη σταθερότητα της κυβέρνησης. Ας εξηγούμαστε όμως για να μην παρεξηγούμαστε. Ο Κόστα είναι ανοικτός να συνεργαστεί με όλες τις προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις, όπως έκανε την προηγούμενη τετραετία. Θέλει τη συνεργασία με το Μπλόκο, το Πορτογαλικό Κ.Κ., τους Πράσινους, το ΡΑΝ και το Livre.

* Υπάρχει η προοπτική να συμμετάσχει και κάποιο άλλο κόμμα στη νέα κυβέρνηση;

Δεν νομίζω. Αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο με το Μπλόκο της Αριστεράς, αλλά πρώτα απ’ όλα δεν νομίζω να ενδιαφέρεται. Τα άλλα είναι πολύ μικρότερα κόμματα. Θα έχουμε συμφωνίες σε επίπεδο Κοινοβουλίου, όπως την άλλη φορά.

* Δώσατε μεγάλη μάχη εναντίον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Μπαρόζο και της διαφθοράς, αργότερα εναντίον του Γιούνκερ και συνεχίζετε σήμερα πηγαίνοντας στη φυλακή για να επισκεφθείτε τον Ρουί Πίντο...

Ο αγώνας για μια διαφανή Ευρώπη συνεχίζεται. Η διαφθορά είναι πολύ ακριβή και την πληρώνουν οι ασθενέστεροι. Δυστυχώς η κυβέρνηση Κόστα δεν έδωσε τη μάχη εναντίον της διαφθοράς και δεν έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για μια μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη. Επείγουν μια δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση, η υιοθέτηση της φορολογίας στο Διαδίκτυο και η φορολόγηση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών. Χρειάζεται η μείωση της φορολογίας στους ασθενέστερους και τη μεσαία τάξη και η αύξηση της φορολογικής πίεσης στους εύπορους.

Στην Πορτογαλία δυστυχώς δεν λειτουργεί η Δικαιοσύνη. Έχουμε τον τριαντάχρονο Ρουί Πίντο στη φυλακή και να κατηγορείται για 147 αδικήματα γιατί έκανε τον χάκερ, παρ’ όλο που βοήθησε τις αρχές οκτώ χωρών να καταπολεμήσουν τη φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος από το ποδόσφαιρο φέρνοντας στην επιφάνεια τα Football Leaks.

Οι δικαστικές αρχές εννέα χωρών, μεταξύ των οποίων της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ισπανίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας, κινήθηκαν κατά της διαφθοράς χάρις στα Football Leaks που έφερε στην επιφάνεια ο νεαρός Πίντο και στην Πορτογαλία τον έβαλαν φυλακή. Οι άλλες χώρες πήραν εκατομμύρια ευρώ από τους Ρονάλντο και τους Μουρίνιο κι εμείς βάλαμε στη φυλακή αυτόν που αποκάλυψε τμήμα της διαπλοκής. Την ίδια στιγμή στην Ισπανία έκαναν τον Ρονάλντο να πληρώσει για τη φοροδιαφυγή, ενώ στην Πορτογαλία κανείς δεν κάνει τίποτα, κανείς δεν έκανε μια έρευνα για τα Football Leaks. Αυτή είναι μεγάλη ντροπή για τη χώρα μας. Αποτελεί μεγάλο πρόβλημα το ότι η κυβέρνηση Κόστα δεν αποτέλεσε την κυβέρνηση της ρήξης με αυτό το σύστημα και αφήνει τα πράγματα να κυλούν όπως στην εποχή του Μπαρόζο. Η διαφθορά παγκοσμιοποιείται και έχει να κάνει με τον νεοφιλελευθερισμό.

* Προς τα πού βαδίζει η Ευρώπη του Brexit και της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Φον Ντερ Λάιεν;

Η Βρετανία κινδυνεύει να γίνει μια... Σιγκαπούρη στην άκρη του Τάμεση. Το Brexit αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για την Ευρώπη και δυστυχώς δεν υπάρχει καμία σοβαρή ανησυχία. Θέλω να είμαι αισιόδοξη για το μέλλον της Ευρώπης, γιατί η Ευρώπη είμαστε εμείς οι πολίτες της. Αυτή τη στιγμή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει ψηφίσει ακόμη τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά μου φαίνεται εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι η Ευρωβουλή εξετάζει λεπτομερώς τους υποψήφιους επιτρόπους και απέρριψε μια Ρουμάνα και έναν Βούλγαρο εξαιτίας των υποψιών για διαφθορά και αδιαφάνεια. Ας το βάλουμε καλά στο μυαλό μας: Ή θα σωθούμε όλοι μαζί με την Ευρώπη ή δεν θα σωθεί κανείς - και ιδιαίτερα μόνος του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL