Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.1°C17.0°C
2 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C15.3°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
9.0°C13.8°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.1°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
8 °C
7.9°C14.1°C
0 BF 87%
Εξετάζεται η απόσυρση των Patriot από το Ιντσιρλίκ;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εξετάζεται η απόσυρση των Patriot από το Ιντσιρλίκ;

«Η θέση της ισπανικής κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη. Στοχεύουμε σε μια οριστική ειρηνική λύση και είμαστε εναντίον οποιασδήποτε κλιμάκωσης της βίας» προειδοποίησε την Τουρκία η Ισπανίδα υπουργός Άμυνας Μαργκαρίτα Ρόμπλες καθιστώντας σαφές ότι η Μαδρίτη θα θέσει το θέμα της παραμονής των ισπανικών πυραύλων Patriot στη ΝΑΤΟϊκή βάση του Ιντσιρλίκ κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Άμυνας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις 24 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες εξαιτίας της κλιμάκωσης της τουρκικής βίας στη βόρεια Συρία. «Η αποστολή είναι ΝΑΤΟϊκή και όχι ισπανική και θα αποφασίσουμε με τους συμμάχους μας» συμπλήρωσε η ίδια.

Η Ρόμπλες χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν ότι θα στείλει 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες στην Ευρώπη εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκήσει κριτική στην εισβολή της Άγκυρας στη βόρεια Συρία. «Δεν είναι αποδεκτό να παίζουν με τους ανθρώπους, όπως είναι οι πρόσφυγες» τόνισε η Ρόμπλες ζητώντας την παρέμβαση της ΕΕ. Η υπουργός Άμυνας της Ισπανίας δήλωσε «σίγουρη» ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επιτρέψει «παραβιάσεις όπως αυτές που φαίνεται να κάνει η Τουρκία ή απειλές όπως αυτές του κ. Ερντογάν σε σχέση με τους πρόσφυγες» προειδοποιώντας πως «σε ό,τι αφορά την πολεμική κλιμάκωση η Ισπανία θα είναι αντίθετη».

Η Ισπανία έχει αναπτύξει στο Ιντσιρλίκ πέντε συστοιχίες πυραύλων σε ετοιμότητα και μια σε εφεδρεία PAC-2 με πυραύλους MIM-104C, με προσωπικό 150 ατόμων, ενώ η Ιταλία έχει αναπτύξει αντιαεροπορική άμυνα με πυραύλους SAMP/T με προσωπικό 131 ατόμων στο Καχραμανμαράς, που αντικατέστησαν την αποστολή της Γερμανίας.

Η Ισπανία είχε αποσύρει μια φρεγάτα της στις 14 Μαΐου από την ομάδα συνοδείας του αμερικανικού αεροπλανοφόρου “Λίνκολν” εξαιτίας της κλιμάκωσης της έντασης των ΗΠΑ με το Ιράν. Παράλληλα η Ισπανία συμμετέχει με την κρατική εταιρεία Navantia στην κοινοπραξία που κατασκευάζει στο τουρκικό ναυπηγείο του Σεντέφ το αεροπλανοφόρο “LHD Anadolu” στα πρότυπα του ισπανικού «Χουάν Κάρλος Α’».

Η συμμετοχή της Ισπανίας στην αποστολή του ΝΑΤΟ «Βοηθήστε την Τουρκία» ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο, αλλά προφορικά είχε δοθεί η διαθεσιμότητα από τους Ισπανούς για παράτασή της για ένα εξάμηνο. Οι συστοιχίες πυραύλων από την Ισπανία και την Ιταλία είχαν αναπτυχθεί στη βάση του Ιντσιρλίκ για την προστασία από επιθέσεις με Scud από το καθεστώς του Άσαντ ή από πυραύλους του Ισλαμικού Κράτους από τη Συρία.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο απόσυρσης των Patriot από το Ιντσιρλίκ o Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου εκτίμησε ότι αυτές οι συζητήσεις δικαιολογούν την απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει τους ρωσικούς S-400. "Αυτό αποδεικνύει ότι η Τουρκία δεν έχει άλλη επιλογή από το να αγοράσει τα δικά της συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας. Δεν θα παρακαλάμε τους συμμάχους μας κάθε φορά" είπε ο Τσαβούσογλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL