Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.7°C25.1°C
4 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.4°C19.6°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.9°C22.3°C
3 BF 26%
Μαργκαρίντα Μαρκές: Κερδίσαμε τις εκλογές γιατί σταθήκαμε δίπλα στον κόσμο που έπληξε η κρίση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μαργκαρίντα Μαρκές: Κερδίσαμε τις εκλογές γιατί σταθήκαμε δίπλα στον κόσμο που έπληξε η κρίση

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Οι Πορτογάλοι ανανέωσαν ξεκάθαρα την εντολή τους στον Αντόνιο Κόστα για να συνεχίσει το έργο της κυβέρνησης που έβγαλε τη χώρα από την κρίση. Είχαμε μια μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 20%, η ανεργία υποχώρησε κοντά στο 6% και οι επιχειρήσεις επενδύουν δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Θα πρέπει να συνεχίσουμε στην κυβέρνηση με τη στήριξη μιας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας με την Αριστερά, ενώ θα πρέπει να δώσουμε και μια μεγάλη μάχη στην Ευρώπη για να την οδηγήσουμε σε μια άλλη πορεία. Χρειαζόμαστε ένα ‘Σχέδιο Α’ και όχι ένα ‘Σχέδιο Β’ για τα επόμενα χρόνια για να δημιουργήσουμε μια κοινωνική Ευρώπη» υπογράμμισε στην «Αυγή» η παλαίμαχη Σοσιαλίστρια ευρωβουλευτής από την Πορτογαλία Μαργκαρίντα Μαρκές, που αποτελεί έναν από τους διαπραγματευτές της Ευρωβουλής για τη σύνταξη του Κοινοτικού Προϋπολογισμού για το 2021 - 2027.

Η Μαρκές υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος της πορτογαλικής Σοσιαλιστικής Νεολαίας, στέλεχος της Κομισιόν και επικεφαλής της αντιπροσωπείας της στη Λισσαβώνα. Η 65χρονη μαθηματικός συνυπέγραψε το κείμενο των 125 ευρωβουλευτών από έξι πολιτικές ομάδες προς τον πρόεδρο της Κομισιόν για τη Διεθνή Ημέρα Ασφαλούς Άμβλωσης.

* Οι Πορτογάλοι ανανέωσαν την εντολή τους για μια προοδευτική κυβέρνηση. Πώς είδατε τα εκλογικά αποτελέσματα;

Τα αποτελέσματα ήταν πάρα πολύ καλά και για εμάς τους Σοσιαλιστές αποτέλεσαν μια επιβεβαίωση της πολιτικής μας. Όπως μπορεί να καταλάβει κανείς, είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι. Είναι πολύ σημαντικό για την Πορτογαλία και την Ευρώπη το ότι ένας Αοσιαλιστής πρωθυπουργός κατάφερε να κερδίσει τη συναίνεση του κόσμου.

Ο Κόστα έλαβε την εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να σχηματίσει κυβέρνηση, γεγονός που του επέτρεψε να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με τα άλλα κόμματα για τον σχηματισμό μιας σταθερής κυβέρνησης σε βάθος τετραετίας. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα θέλει να εγγυηθεί τη σταθερότητα στην Πορτογαλία.

* Πού οφείλεται η επιτυχία του Κόστα στις εκλογές;

Καταφέραμε να κερδίσουμε τις εκλογές γιατί σταθήκαμε δίπλα στον κόσμο που έπληξε η κρίση. Δείξαμε μεγάλη συνέπεια σε σχέση με το πρόγραμμά μας και με την ίδια συνέπεια σεβαστήκαμε τις συμφωνίες που είχαμε κάνει με το Πορτογαλικό Κ.Κ., τους Πράσινους και το Μπλόκο της Αριστεράς. Παράλληλα όμως σεβαστήκαμε όλες τις δεσμεύσεις που είχαμε έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τον τρόπο αυτόν καταφέραμε να γυρίσουμε σελίδα και η Πορτογαλία να βγει από την κρίση.

Με μεγάλη επιμονή εργαστήκαμε για να αυξήσουμε τους μισθούς, φθάνοντας να αυξήσουμε σε μια τετραετία περίπου κατά 20% τον κατώτατο μισθό, να στηρίξουμε τις συντάξεις και το κοινωνικό κράτος, αφήνοντας πίσω μας τις τραγικές περικοπές μισθών, συντάξεων και υπηρεσιών από την πολιτική του Μνημονίου της Δεξιάς.

Η κυβέρνηση του Αντόνιο Κόστα δημιούργησε περίπου 400.000 νέες θέσεις εργασίας και η ανεργία υποχώρησε λίγο πάνω από το 6%, στο 6,2%, με βάση το προκαταρκτικά στοιχεία του Αυγούστου, από το 13,9% που την είχε εκτινάξει η προηγούμενη κυβέρνηση. Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε στα 600 ευρώ τον Ιανουάριο του 2019 από τα 485 ευρώ που ήταν το 2014, ενώ αυξήθηκαν και οι αποδοχές των υπολοίπων εργαζομένων.

Η βελτίωση των συνθηκών ζωής στην Πορτογαλία οφείλεται στην πολιτική της κυβέρνησης, που τόνωσε την αισιοδοξία και την εμπιστοσύνη και οδήγησε στην αύξηση των επενδύσεων, που με τη σειρά τους δημιούργησαν νέες και καλύτερες θέσεις εργασίας. Ο κόσμος κατανόησε πλήρως τις προσπάθειες που έγιναν και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στις κάλπες δίνοντας στην πράξη μια δεύτερη εντολή διακυβέρνησης στον Κόστα.

* Το Μπλόκο της Αριστεράς, το Πορτογαλικό Κ.Κ. και οι Πράσινοι στήριξαν την προηγούμενη τετραετία τον Κόστα. Πώς βλέπετε σήμερα τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό μιας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας;

Το σίγουρο είναι ότι η προηγούμενη συνεργασία με τα κόμματα της Αριστεράς λειτούργησε πάρα πολύ καλά και αποδείχθηκε ότι ήταν για το καλό των πολιτών και της κοινωνίας. Ο Κόστα το είχε δηλώσει επανειλημμένα και ήδη από το βράδυ των εκλογών τόνισε ότι θα προσπαθήσει να διαπραγματευτεί νέες συμφωνίες με τα κόμματα της Αριστεράς για τον σχηματισμό μιας σταθερής κυβέρνησης με προοπτική τετραετίας για να συνεχιστεί η προσπάθεια που ξεκινήσαμε το 2014.

Οι διαπραγματεύσεις με τα κόμματα της Αριστεράς αφορούν την εξωτερική στήριξη της κυβέρνησης από μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία με βάση ένα συμφωνημένο πρόγραμμα. Το Μπλόκο της Αριστεράς, με το οποίο το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη σημερινή Βουλή, διαπραγματεύεται μια τετραετή συμφωνία, ενώ το Πορτογαλικό Κ.Κ. δεν φαίνεται διατεθειμένο να συνεχίσει την ίδια πολιτική. Φαίνεται ότι θα εξετάζει κατά περίπτωση τα μέτρα που θα στηρίζει στη Βουλή.

Το ουσιαστικό είναι να έχουμε μια προοδευτική πλειοψηφία στη Βουλή. Ο Κόστα μάλιστα ζήτησε και τη συνεργασία του PAN και του Livre, που είναι δύο μικρότερα κόμματα, εκτιμώντας ότι πρέπει να είμαστε ανοικτοί στις προοδευτικές συνεργασίες.

* Πριν από πέντε χρόνια είχαμε μια Ευρώπη που βυθιζόταν στην οικονομική κρίση και πέντε χρόνια αργότερα μια Ευρώπη που αντιμετωπίζει το Brexit. Προς τα πού βαδίζουν αυτή η Ευρώπη και ο κόσμος μας;

Η Ευρώπη έχει να αντιμετωπίσει τεράστιες προκλήσεις που αφορούν την ίδια τη ζωή μας, όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Πρέπει επίσης να δρομολογήσει τη μετάβασή της στην ψηφιακή εποχή και να δημιουργήσει νέους κανόνες, δηλαδή μια νέα διακυβέρνηση. Το Brexit αποτελεί μια αποτυχία όλης της Ευρώπης. Για εμάς τους Σοσιαλιστές είναι ζωτικής σημασίας να έχουμε μια κοινωνική Ευρώπη. Ελπίζουμε η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν να αντεπεξέλθει στις μεγάλες προκλήσεις της Ευρώπης.

Είναι θετικό το γεγονός ότι η πρώην ευρωβουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Πορτογαλίας Ελίσα Φερέιρα έχει προταθεί για να αναλάβει επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, όπως είναι σημαντική η παρουσία Σοσιαλιστών επιτρόπων στη νέα ευρωπαϊκή κυβέρνηση. Η Ευρώπη χρειάζεται ένα «Σχέδιο Α» για να προχωρήσει τα επόμενα χρόνια και γι’ αυτό το σχέδιο πρέπει να εργαστούμε όλοι μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL