Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Μια ιερή απαγόρευση

Κοσμοδρόμιο, από τον Νίκο Κυριακίδη

Το Ουλούρου είναι κάτι περισσότερο από ένας παράξενος, απόκοσμος βράχος «φυτεμένος» κάπου βαθιά στην αυστραλιανή ενδοχώρα. Είναι ένα ζωντανό πολιτιστικό ορόσημο που θεωρείται ιερό για τους αρχαίους λαούς της Terra Australis. Τα πνεύματα των προγόνων τους εξακολουθούν να κατοικούν εκεί. Γι’ αυτό η γη αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό τμήμα της πολιτιστικής ταυτότητάς τους.

Σήμερα είναι ένα τουριστικό αξιοθέατο. Άνθρωποι απ’ όλο τον πλανήτη πηγαίνουν για να δουν το Ουλούρου αδιαφορώντας για τις εκκλήσεις των αυτοχθόνων να μείνουν μακριά απ' τον ιερό μονόλιθο. Πηγαίνουν για ν’ αναρριχηθούν στην κορυφή του, να βγάλουν selfie, να τις ανεβάσουν στο Instagram. Έχουν διορία μέχρι τις 26 Οκτωβρίου όμως, διότι μετά θα απαγορευτεί για πάντα η αναρρίχηση σ’ αυτόν.

Οι τουρίστες δεν θα μπορούν πλέον να σκαρφαλώνουν στο εμβληματικό αξιοθέατο της Αυστραλίας που ήταν παλιότερα γνωστό ως Άγερς Ροκ, έπειτα από δεκαετίες εκστρατείας των αυτόχθονων κοινοτήτων για την προστασία του. Ο βράχος, ύψους 348 μέτρων, που περιλαμβάνεται στον κατάλογο της UNESCO με τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς και είναι διάσημος για τις αποχρώσεις βαθύ κόκκινου και ώχρας που έχει, είναι κορυφαίο τουριστικό αξιοθέατο παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε μια απομακρυσμένη ερημική τοποθεσία κοντά στο Άλις Σπρινγκς, στη Βόρεια Επικράτεια.

Η επικείμενη απαγόρευση προσέλκυσε πλήθος επισκεπτών τις τελευταίες ημέρες, τους περισσότερους εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, όπως δήλωσε στο δίκτυο SBS News ο διευθυντής του Εθνικού Πάρκου Ουλούρου - Κάτα Τιούτα Μάικ Μίσο. Οι αφίξεις είναι πυκνές και καθημερινές. «Ξέρουμε πως είναι σίγουρα εκατοντάδες, πιθανόν κοντά στους 1.000. Υπάρχουν σίγουρα πολλοί που θέλουν να σκαρφαλώσουν, όμως το μήνυμά μας παραμένει το ίδιο εδώ και χρόνια: τα πάρκα της Αυστραλίας και οι παραδοσιακοί ιδιοκτήτες τους ζητούν από τον κόσμο να μην αναρριχηθεί στο Ουλούρου» πρόσθεσε ο Μίσο αναφερόμενος στην ομοσπονδιακή υπηρεσία διαχείρισης των εθνικών πάρκων της χώρας.

Έτσι σήμερα οι περισσότεροι από τους επισκέπτες του βράχου αποφεύγουν την αναρρίχηση. Ο λαός των Ανάνγκου, οι παραδοσιακοί ιδιοκτήτες του μονόλιθου, ζητούσαν να απαγορευθεί η αναρρίχηση σ' αυτόν από το 1985, όταν τους είχε επιστραφεί το πάρκο από την κυβέρνηση. Θέματα ασφάλειας και περιβαλλοντικές ανησυχίες αναφέρονται επίσης ως λόγοι για να μην αποπειραθεί κανείς να αναρριχηθεί. Με την ευκαιρία της απαγόρευσης της αναρρίχησης, το πάρκο θα πραγματοποιήσει δημόσια τελετή στις 27 Οκτωβρίου, 34 χρόνια αφότου το Ουλούρου επιστράφηκε στους παραδοσιακούς ιδιοκτήτες του.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Σκιτζήδες

Ακόμα κι ένας άνθρωπος που δεν σκαμπάζει από νομικά μπορεί να καταλάβει πόσο σκιτζήδικο είναι το πόρισμα που κατέθεσε χθες η Ν.Δ. στην Εξεταστική Επιτροπή για τον Παπαγγελόπουλο.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις