Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Βόρεια Συρία / Βόρεια Συρία: Σθεναρή η κουρδική αντίσταση στην τουρκική πολεμική μηχανή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βόρεια Συρία / Βόρεια Συρία: Σθεναρή η κουρδική αντίσταση στην τουρκική πολεμική μηχανή

Η κουρδική αντίσταση είναι σθεναρή και αποφασιστική, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την εντατικοποίηση των τουρκικών βομβαρδισμών στα προπύργια των "Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων" (SDF), της κουρδικής πολιτοφυλακής που ελέγχει την περιοχή. Οι Τούρκοι και οι ντόπιοι συνεργάτες τους, οι αντάρτες του αποκαλούμενου "Συριακού Εθνικού Στρατού", ισχυρίζονται ότι έχουν περικυκλώσει τις πόλεις Ρας Αλ Αΐν και Τελ Αμπιάντ κοντά στην τουρκοσυριακή μεθόριο και μιλούν για "απελευθέρωση" χωριών από τους "τρομοκράτες".

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει ότι οι επιχειρήσεις του "διεξήχθησαν με επιτυχία από αέρος και στο έδαφος" διαβεβαιώνοντας ότι επετεύχθησαν οι "προκαθορισμένοι στόχοι". Ωστόσο οι SDF ανέφεραν ότι απώθησαν τη χερσαία επίθεση των τουρκικών δυνάμεων και των συμμάχων τους στον τομέα του Ρας Αλ Αΐν.

Φυσικά η εικόνα από τα πολεμικά μέτωπα είναι συγκεχυμένη. Οι SDF ανακοίνωσαν ότι από τις τουρκικές αεροπορικές επιδρομές και τους βομβαρδισμούς έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 9 άμαχοι στη βορειοανατολική Συρία. Για απώλειες μεταξύ των αμάχων μιλά και η Τουρκία κατηγορώντας τους Κούρδους ότι εκτοξεύουν ρουκέτες κατά των παραμεθόριων τουρκικών πόλεων με αποτέλεσμα τον θάνατο 6 ανθρώπων, ανάμεσά τους κι ενός βρέφους εννέα μηνών.

Σύμφωνα πάντως με τη θεωρούμενη ως την πιο αξιόπιστη πηγή στον συριακό εμφύλιο, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μέχρι στιγμής τουλάχιστον 19 μαχητές των κουρδικών δυνάμεων και 8 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους από τα αεροπορικά πλήγματα και τα πυρά πυροβολικού του τουρκικού στρατού που στόχευαν περιοχές στη μεθόριο ανάμεσα στις δύο χώρες. Σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή Διάσωσης (IRC) περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Οι Κούρδοι κατηγόρησαν τις τουρκικές δυνάμεις ότι το βράδυ της Τετάρτης βομβάρδισαν φυλακή όπου κρατούνταν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους καταγγέλλοντας ότι αυτό συνιστά "σαφή απόπειρα" από την πλευρά της Άγκυρας να τους βοηθήσει να δραπετεύσουν. Ο βομβαρδισμός είχε στόχο ένα τμήμα της φυλακής Σίρκιν στην πόλη Καμισλί. Παραμένει αδιευκρίνιστο αν επρόκειτο για εσκεμμένη ενέργεια. Πάντως, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως η χώρα του θα έχει ευθύνη μόνον για τους κρατούμενους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που θα βρίσκονται εντός της "ζώνης ασφαλείας".

Κούρδοι προς Ε.Ε.: Δεν αρκούν τα λόγια

Με τις μάχες να μαίνονται και τους τουρκικούς βομβαρδισμούς να συνεχίζονται αμείωτοι, οι Κούρδοι καλούν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να σταματήσουν τα λόγια και να προχωρήσουν σε πράξεις που θα ανακόψουν την τουρκική επιθετικότητα.

"Δεν θα είμαστε ικανοποιημένοι παρά μόνον όταν οι αντιδράσεις μεταφραστούν σε πράξεις" δήλωσε η Ιλχάμ Αχμέντ, ηγετικό στέλεχος της κουρδικής ηγεσίας, που επισκέφθηκε χθες τις Βρυξέλλες καλώντας τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να "παγώσουν τις διπλωματικές σχέσεις τους με την Τουρκία ανακαλώντας αμέσως τους πρεσβευτές τους".

Η Αχμέντ, αξιωματούχος του Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου, πολιτικού βραχίονα των SDF, συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο Μακρόν στο Παρίσι. Ο Γάλλος Πρόεδρος καταδίκασε "με τον πιο έντονο τρόπο" την τουρκική εισβολή και κάλεσε την Άγκυρα να την τερματίσει το συντομότερο καθώς, όπως είπε, "ενέχει τον κίνδυνο να βοηθήσει το Ισλαμικό Κράτος να ανοικοδομήσει το χαλιφάτο του". "Αυτός ο κίνδυνος χρεώνεται στην Τουρκία" τόνισε χαρακτηριστικά ο Μακρόν.

Η κουρδική διπλωματική κινητοποίηση αλλά και η γενικότερη συσσωρευμένη δυσφορία για τον Ερντογάν και τον αλαζονικό τρόπο του,έχουν ήδη αρχίσει να επηρεάζουν τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η γαλλική κυβέρνηση κάλεσε στο υπουργείο Εξωτερικών τον πρεσβευτή της Τουρκίας στο Παρίσι και του ζήτησε εξηγήσεις για την εισβολή στη βόρεια Συρία. Παρομοίως ο Τούρκος πρεσβευτής στη Ρώμη κλήθηκε στο ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών για να του επιδοθεί η διαμαρτυρία της κυβέρνησης. Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η τουρκική επίθεση είναι "απαράδεκτη" και ζήτησε τον άμεσο τερματισμό της.

Επιχείρηση "σιωπή"

Την ίδια ώρα που τα τουρκικά μαχητικά σπέρνουν τον θάνατο στο συριακό Κουρδιστάν, οι τουρκικές αρχές διεξάγουν μια άλλη επιχείρηση σκληρής και ανελέητης καταστολής στο εσωτερικό της χώρας. Στόχος τους είναι να καταπνίξουν και την παραμικρή φωνή αντίδρασης ή διαμαρτυρίας στην απρόκλητη, ωμή εισβολή στη βόρεια Συρία.

Οι τουρκικές αρχές άρχισαν χθες έρευνες εις βάρος ηγετών της φιλοκουρδικής αντιπολίτευσης και έθεσαν υπό κράτηση 21 πρόσωπα επειδή επέκριναν τη επίθεση. Ενώ τα περισσότερα κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης εξέφρασαν την υποστήριξή τους, το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) έκανε έκκληση να σταματήσει η επίθεση λέγοντας πως αποτελεί "απόπειρα εισβολής".

Εισαγγελείς άρχισαν έρευνα εις βάρος του Σεζάι Τεμελί και της Περβίν Μπουλντάρ, μελών της συλλογικής ηγεσίας του HDP, για σχόλια που έκαναν σε σχέση με την επίθεση. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή" κατηγορούνται για "προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης" και ότι "εξύβρισαν δημόσια την κυβέρνηση της Τουρκίας". Έρευνα με παρόμοιες κατηγορίες διεξάγεται και σε βάρος τριών άλλων βουλευτών του HDP.

Μερικές μόνον ώρες μετά την εισβολή, οι τουρκικές αρχές άρχισαν έρευνες εις βάρος 78 προσώπων που με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επέκριναν την τουρκική επίθεση. Ήδη 21 άτομα τέθηκαν υπό κράτηση χθες στη νότια επαρχία Μαρντίν για αναρτήσεις τους στα social media. Οι ύποπτοι κατηγορούνται για "πρόκληση μίσους και αναταραχής" και για "προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης".

Στη φυλακή οδηγήθηκε εξάλλου ο δημοσιογράφος της αριστερής εφημερίδας "Birgun", Χακάν Ντεμίρ, ο οποίος δημοσίευσε πληροφορίες ότι σκοτώθηκαν και άμαχοι από την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL