Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
Η Καθολική Εκκλησία με την Αμαζονία εναντίον του... ΔΝΤ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Καθολική Εκκλησία με την Αμαζονία εναντίον του... ΔΝΤ

Η Καθολική Εκκλησία αποφάσισε αυτή τη φορά να κινητοποιηθεί εναντίον του νεοφιλελευθερισμού που καταστρέφει τη Λατινική Αμερική και συνεπώς εναντίον του ΔΝΤ και των κυβερνήσεων που στηρίζουν την πολιτική του.

Ο επίσκοπος και πρόεδρος της Caritas της Αργεντινής Κάρλος Τισέρα, λίγες ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες των προεδρικών εκλογών, δήλωσε σε πρωτοβουλία του «Μετώπου Όλων» του Αλμπέρτο Φερνάντες και της Κριστίνα Κίρτσνερ ότι στηρίζει τη δημιουργία ενός Ομοσπονδιακού Συμβουλίου κατά της Πείνας, ενώ ζήτησε από τους ιερείς των λαϊκών συνοικιών του Μπουένος Άιρες και των άλλων μεγάλων πόλεων να μπουν στην πρώτη γραμμή στήριξης των λαϊκών συσσιτίων και να σταθούν με κάθε τρόπο στο πλευρό των ασθενέστερων. Ανάλογα μηνύματα υπέρ του Φερνάντες έφτασαν και από άλλες χριστιανικές και μη χριστιανικές θρησκευτικές οργανώσεις.

«Είναι ντροπή το 35,4% του πληθυσμού ή 14,4 εκατομμύρια άνθρωποι να βρίσκονται ήδη στην ένδεια» τόνισε ο πρόεδρος της Caritas της Αργεντινής ζητώντας την καταπολέμηση της ανεργίας, το τέλος της λιτότητας και τη στήριξη των νέων, των οικογενειών και των ατόμων της τρίτης ηλικίας. «Μιλάμε για τους φτωχούς που έχουν ένα πρόσωπο και όνομα και όχι γενικά για τη φτώχεια» συνέχισε ο επίσκοπος Τισέρα. «Στη πόλη μου πάνω από 100.000 άνθρωποι αντιμετωπίζουν την πείνα. Χρειαζόμαστε αξιοπρεπείς εργασίες. Όλοι μας είμαστε υπεύθυνοι» συμπλήρωσε ο επίσκοπος του Ροσάριο Εντουάρντο Μαρτίν.

Η Καθολική Εκκλησία διευκρίνισε ότι «δεν πρόκειται για στήριξη κάποιας προεκλογικής εκστρατείας», καθιστώντας όμως σαφές ότι «η Εκκλησία και οι οργανώσεις της εργάζονται για να στηρίξουν με τρόφιμα τους πεινασμένους». Δηλώσεις που από την πλευρά του δεξιού Προέδρου Μαουρίτσιο Μάκρι ερμηνεύθηκαν ως μια κήρυξη πολέμου της Καθολικής Εκκλησίας εναντίον της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζει και εναντίον των συνταγών του ΔΝΤ.

Σύνοδος επισκόπων για την Αμαζονία και τους ανθρώπους της

Χιλιάδες χιλιόμετρα πιο μακριά, ο Ιταλοαργεντινός Πάπας Φραγκίσκος συγκάλεσε στο Βατικανό μια διεθνή σύνοδο 115 επισκόπων για την Αμαζονία, θέτοντας τις μεγάλες προκλήσεις για την κλιματική καταστροφή και την αξιοπρεπή διάσωση των ιθαγενών πληθυσμών που στη Βραζιλία βρίσκονται στο στόχαστρο του Ζαΐρ Μπολσονάρου.

Ο Πάπας Φραγκίσκος συγκάλεσε στο Βατικανό τη σύνοδο με θέμα «Αμαζόνιος: Νέοι δρόμοι για την Εκκλησία και την οικολογική ολοκλήρωση». Η σύνοδος θα διαρκέσει έως τις 27 Οκτωβρίου. Ο Πάπας κατήγγειλε «τις πυρκαγιές και τη μιζέρια που καταστρέφουν την Αμαζονία και τους ανθρώπους της» και προειδοποίησε ότι «η καταστροφή της φύσης μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο της ανθρωπότητας», ενώ κατήγγειλε τις "άπληστες νέες μορφές της αποικιοκρατίας". Οι πρώτες αντιδράσεις στη διοργάνωση της συνόδου έφτασαν από τον Πρόεδρο της Βραζιλίας Μπολσονάρου που κατηγορεί την Καθολική Εκκλησία για "αριστερή ατζέντα".

Γενική απεργία εναντίον Μορένο και ΔΝΤ στο Εκουαδόρ

Το Εκουαδόρ, που έχει εξεγερθεί εναντίον των πολιτικών του ΔΝΤ, παρέλυσε χθες από τη γενική απεργία που είχε κηρύξει το συνδικάτο FUT. Οι ιθαγενείς πληθυσμοί, τα συνδικάτα και οι πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις ανάγκασαν τον Πρόεδρο Λένιν Μορένο να... μετακομίσει την κυβέρνηση της χώρας 450 χλμ. από το Κίτο και ζητούν τη διάλυση της Βουλής, που έχει στην πράξη παραλύσει χωρίς καμία κυβερνητική πλειοψηφία, και την αντικατάστασή της με το «Κοινοβούλιο των Λαών», όπως και την ακύρωση της σκληρής λιτότητας που οδήγησε σε ανατιμήσεις στα καύσιμα έως και κατά 123%. «Δεν πρόκειται να παραιτηθώ σε καμία περίπτωση» δήλωσε ο Μορένο, προειδοποιώντας ότι θα εφαρμόσει πλήρως τα μέτρα που θα διασφαλίσουν δάνειο 4,2 δισ. από το ΔΝΤ.

Η γενική απεργία παρέλυσε τη χώρα, ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε ότι από τις 3 Οκτωβρίου που ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες υπάρχουν δύο νεκροί, έχουν πραγματοποιηθεί 700 συλλήψεις «εγκληματιών» και ότι υπάρχουν 87 τραυματίες από την πλευρά της αστυνομίας, ενώ ο αριθμός των τραυματιών από την πλευρά των διαδηλωτών παραμένει άγνωστος.

Η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Κολομβία, το Ελ Σαλβαδόρ, η Γουατεμάλα, η Παραγουάη και το Περού εξέφρασαν την πλήρη στήριξη «των δημοκρατικών καθεστώτων της περιοχής» στον Πρόεδρο Μορένο και κατήγγειλαν «την προσπάθεια αποσταθεροποίησης των δημοκρατιών μας από την πλευρά του καθεστώτος του Νικολάς Μαδούρο». “Δεν φταίει ο Μαδούρο, φταίει το ΔΝΤ” απάντησε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL