Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Γερμανία / Γερμανία: Ακροδεξιά αντισημιτική επίθεση στη Χάλε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γερμανία / Γερμανία: Ακροδεξιά αντισημιτική επίθεση στη Χάλε

Όλο και πιο δραματικές διαστάσεις παίρνει η ακροδεξιά τρομοκρατία στη Γερμανία, καθώς στις καθημερινές ρατσιστικές επιθέσεις και στους εμπρησμούς κτηρίων όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες έχουν προστεθεί και δολοφονίες στη μέση του δρόμου.

Χθες, στο ιστορικό κέντρο της Χάλε, ένας ή δύο ακροδεξιοί με στολή παραλλαγής και οπλοπολυβόλα προσπάθησαν να επιτεθούν στη συναγωγή της Χάλε, όπου 70 με 80 άτομα γιόρταζαν το Γιομ Κιπούρ. Η πόρτα της συναγωγής άντεξε, στο διπλανό κεμπαμπτζίδικο όμως πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν περαστικό, ενώ μια γυναίκα ξεψύχησε χτυπημένη από σφαίρα έξω από το εβραϊκό νεκροταφείο. Σύμφωνα με πληροφορίες του “Spiegel” ο ένας δράστης, ο 27χρονος Στέφαν Μπ. από τη Σαξονία Άνχαλτ, βιντεοσκόπησε το έργο του. Στις εικόνες φαίνεται να πυροβολεί τόσο τη γυναίκα, όσο και τον άντρα έξω το κεμπαμπζίδικο, ενώ φωνάζει βρισιές για τους Εβραίους και τους “σκυλάραπες” (εάν μπορεί να αποδοθεί έτσι στα ελληνικά η χυδαία λέξη “Kanaken” που χρησιμοποιούσαν οι ναζί και οι νοσταλγοί τους για όποιον δεν ανήκει στην άρια φυλή).

Επί ώρες η αστυνομία είχε αποκλείσει το κέντρο της Χάλε, ζητώντας από όλους και μείνουν στα σπίτια και τα γραφεία τους και να μην βγουν στον δρόμο. Εκατοντάδες αστυνομικοί χτένισαν τις γύρω περιοχές, καθώς ο Στέφαν Μπ. διέφυγε με το αυτοκίνητό του, και τον συνέλαβαν αργά το απόγευμα, ενώ οι έρευνες για πιθανούς συνεργούς του δράστη είναι ακόμη στην αρχή.

Να σημειωθεί ότι η υπηρεσία για την προστασία του συντάγματος στη Γερμανία προειδοποιεί από καιρό για τον αυξανόμενο κίνδυνο από την ακροδεξιά τρομοκρατία, ενώ στο στόχαστρο των ακροδεξιών, εκτός από τους Εβραίους, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες βρίσκονται και πολλά στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που τολμούν να υψώσουν το ανάστημά τους απέναντι στον ρατσισμό. Τεράστιο ήταν το σοκ από τη δολοφονία του επικεφαλής της διοίκησης του Κάσελ Βάλτερ Λίμπκε με μια σφαίρα στο κεφάλι στη βεράντα του σπιτιού του το καλοκαίρι από σεσημασμένο ακροδεξιό. Πιο τυχεροί ήταν η δήμαρχος της Κολωνίας και ο δήμαρχος της Αλτένα, καθώς επιβίωσαν μετά από επιθέσεις με μαχαίρι που δέχτηκαν από ακροδεξιούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL