Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.7°C22.9°C
4 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C21.2°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.9°C19.9°C
5 BF 37%
Quo vadis, Μπόρις Τζόνσον;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Quo vadis, Μπόρις Τζόνσον;

Σε παιχνίδι αλληλοκατηγοριών μεταξύ Ε.Ε. και Ηνωμένου Βασιλείου εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις τελευταίας στιγμής για το Brexit, το οποίο είναι προγραμματισμένο για το τέλος του τρέχοντος μήνα.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται πως διαπιστώθηκε εκ νέου το αδιέξοδο, χωρίς ορατά περιθώρια εύρεσης λύσης.

Σύμφωνα με διαρροή από τη βρετανική πλευρά, η Ά. Μέρκελ φέρεται να είπε στον Βρετανό ομόλογό της ότι μια συμφωνία για το Brexit είναι «εξαιρετικά απίθανη», εκτός κι αν η Βρετανία αφήσει τη Βόρεια Ιρλανδία στην τελωνειακή ένωση.

Η εν λόγω πηγή δήλωσε ότι εάν η τηλεφωνική επικοινωνία αποτυπώνει «μια νέα, καθιερωμένη θέση, τότε σημαίνει ότι μια συμφωνία είναι ουσιαστικά αδύνατη όχι μόνο τώρα, αλλά για πάντα».

«Η Μέρκελ δήλωσε ότι εάν η Γερμανία ήθελε να αποχωρήσει από την Ε.Ε. θα μπορούσε να το κάνει χωρίς πρόβλημα, αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να αποχωρήσει χωρίς να αφήσει τη Βόρεια Ιρλανδία σε μια τελωνειακή ένωση και σε πλήρη ευθυγράμμιση για πάντα» πρόσθεσε η βρετανική πηγή.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πολωνός Ντόναλντ Τουσκ, κατηγόρησε τον Βρετανό πρωθυπουργό ότι παίζει με «το μέλλον της Ευρώπης». «Μπόρις Τζόνσον, το διακύβευμα δεν είναι να κερδηθεί ένα ανόητο παιχνίδι αλληλοκατηγοριών. Το διακύβευμα είναι το μέλλον της Ευρώπης και του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς και η ασφάλεια και τα συμφέροντα των λαών μας. Δεν θέλετε συμφωνία, δεν θέλετε παράταση, δεν θέλετε να ανακληθεί (το διαζύγιο) quo vadis;» (δηλαδή “πού πηγαίνετε;”) έγραψε ο Τουσκ στο Twitter.

Τη θέση του Μπ. Τζόνσον υποστήριξε ένθερμα και η ηγέτης του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας Αρλέν Φόστερ, λέγοντας πως εάν δεχτεί το Ηνωμένο Βασίλειο την ευρωπαϊκή θέση, αυτό θα ισοδυναμεί με «υποταγή».

Σχέδια έκτακτης ανάγκης

Την ίδια στιγμή, η βρετανική κυβέρνηση προσπάθησε χθες να περιορίσει τις ανησυχίες για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια συμφωνία, παρουσιάζοντας μια σειρά από σχέδια έκτακτης ανάγκης στα οποία περιλαμβάνονται νέες συμβουλευτικές υπηρεσίες προς τους προμηθευτές ιατρικών ειδών.

Η κυβέρνηση επικαιροποίησε τα σχέδιά της και τα δημοσίευσε σε ένα έγγραφο 155 σελίδων με τον τίτλο «Έκθεση Ετοιμότητας για τη Μη Συμφωνία», που καλύπτει τα βήματα που ελήφθησαν σε βασικά θέματα, όπως τα σύνορα, τα δικαιώματα των πολιτών, την ενέργεια, τη βιομηχανία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL