Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Ο Λένιν του ΔΝΤ... το έβαλε στα πόδια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Λένιν του ΔΝΤ... το έβαλε στα πόδια

Το όνομα δεν κάνει τον άνθρωπο. Ο πρόεδρος του Ισημερινού Λένιν Μορένο αποτελεί φωτεινή εξαίρεση, αφού, μετά τη διεθνή οικονομική «βοήθεια» του ΔΝΤ αναγκάστηκε χθες να ζητήσει και τη διεθνή διαμεσολάβηση του ΟΗΕ και της Καθολικής Εκκλησίας καθώς και τη βοήθεια των πρυτάνεων των πανεπιστημίων της χώρας για να μπορέσει... να επιστρέψει στην πρωτεύουσα Κίτο.

Ο Λένιν έδωσε γη και ψωμί στους Ρώσους αγρότες. Οι πεινασμένοι ιθαγενείς αγρότες του Ισημερινού μετά τα μέτρα λιτότητας του Μορένο πραγματοποίησαν μια μεγάλη κινητοποίηση προς το Κίτο φοβίζοντας τόσο πολύ τον νεοφιλελεύθερο Λένιν που αποφάσισε να μεταφέρει την κυβέρνησή του στο Χουαγιακίλ, στην άλλη άκρη της χώρας, σε απόσταση περίπου 450 χλμ. από το Κίτο.

Τελικά, ήταν η οργή του λαού με πρωταγωνιστές τους ιθαγενείς πληθυσμούς που έδιωξαν τον Λένιν από την... εξουσία και όχι ο «σατράπης Μαδούρο» και ο πρώην Πρόεδρος της χώρας Ραφαέλ Κορέα, όπως είχε καταγγείλει ο Μορένο όταν ανακοίνωσε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 60 ημέρες πριν από μια εβδομάδα.

Λίγες ώρες μετά τη φυγή από το Κίτο του Λένιν - Κερένσκι, οι αγανακτισμένοι, ειρηνικοί και προφανώς άοπλοι ιθαγενείς προσπάθησαν να καταλάβουν τη Βουλή της χώρας, τα τοπικά... Χειμερινά Ανάκτορα, που υπερασπιζόταν η πάνοπλη αστυνομία. Στην περιοχή του Αμαζονίου, που ανήκει στο Εκουαδόρ, οι ιθαγενείς κατέλαβαν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις διακόπτοντας το 12% της συνολικής παραγωγής αργού της χώρας.

Ο Λένιν Μορένο ζήτησε δάνειο 4,2 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ και το Ταμείο του έδωσε το... μαγικό αλφαβητάρι της λιτότητας, με αποτέλεσμα ο τοπικός Λένιν στις 3 Οκτωβρίου να ανακοινώσει μεταξύ άλλων την αύξηση των καυσίμων έως και 123%, με το γαλόνι του πετρελαίου να φθάνει στα 2,3 από τα 1,03 δολάρια. Από τότε ένα άτομο έχασε τη ζωή του σε συγκρούσεις με την αστυνομία, 570 έχουν συλληφθεί, κυρίως για λεηλασίες, ενώ άγνωστος παραμένει ο πραγματικός αριθμός των τραυματιών.

«Ο σατράπης Μαδούρο δρομολόγησε μαζί με τον Κορέα ένα σχέδιο αποσταθεροποίησης του Ισημερινού», απεφάνθη ο Λατινοαμερικάνος Λένιν, καταγγέλλοντας από την ντε φάκτο πρωτεύουσα της κυβέρνησής του ότι ο Μαδούρο και ο Κορέα βρίσκονται πίσω από «τις λεηλασίες, τους βανδαλισμούς και τη βία που θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση και να καταλύσουν τη συνταγματική και δημοκρατική τάξη». «Δεν θα κάνω βήμα πίσω. Τα οικονομικά μέτρα αποτελούν ιστορική απόφαση που αφαιρεί από τα χέρια των λαθρεμπόρων καυσίμων εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Αυτοί που κάνουν τους βανδαλισμούς είναι πληρωμένοι και οργανωμένοι από το εξωτερικό. Θέλουν να κάνουν τον Ισημερινό νέα Βενεζουέλα», συμπλήρωσε ο Λένιν Μορένο, ο οποίος υπήρξε επί σειρά ετών αντιπρόεδρος του Ραφαέλ Κορέα.

Οι ΗΠΑ, που στήριξαν το πραξικόπημα του Χουάν Γκουαϊδό στη Βενεζουέλα, ανακοίνωσαν ότι απορρίπτουν τη βία ως μορφή διαμαρτυρίας, αναγνωρίζοντας «τις δύσκολες αποφάσεις που πήρε η κυβέρνηση του Ισημερινού προκειμένου να έχει μια καλή διακυβέρνηση για να θέσει τις βάσεις μιας εφικτής οικονομικής ανάπτυξης».

Το συμβούλιο πάντως των ιθαγενών πληθυσμών έβγαλε, μετά την ανακοίνωση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, μια αρκετά λιτή ανακοίνωση: «Οι στρατιωτικοί και οι αστυνομικοί που θα πλησιάσουν τις περιοχές μας θα κρατηθούν και θα τεθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης των ιθαγενών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL