Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Financial Times / Financial Times: Επίδειξη δύναμης από το Πεκίνο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Financial Times / Financial Times: Επίδειξη δύναμης από το Πεκίνο

Των Kathrin Hille και Qianer Liu

Στέλνοντας μήνυμα αποτροπής προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και κάνοντας επίδειξη εθνικού γοήτρου η Κίνα παρουσίασε το ραγδαία αναπτυσσόμενο πυραυλικό οπλοστάσιό της, στη στρατιωτική παρέλαση που έγινε στο Πεκίνο για την 70η επέτειο από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Στην παρέλαση παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά τέσσερα νέα πυραυλικά συστήματα και τουλάχιστον δυο διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι (ICBM).

Το πετράδι του στέμματος ήταν ο διηπειρωτικός πύραυλος Dongfeng-41, ο οποίος έχει δυνατότητα μεταφοράς έως 10 πυρηνικών κεφαλών. Μέχρι πολύ πρόσφατα οι δυτικοί αναλυτές εκτιμούσαν πως αυτός ο πύραυλος βρισκόταν ακόμα στο στάδιο της κατασκευής. Ο DF-41 μπορεί επίσης να μεταφέρει ομοιώματα, δηλαδή συσκευές που έχουν ως στόχο να παραπλανήσουν τα αντιπυραυλικά συστήματα των αντιπάλων ώστε να χτυπήσουν αυτά αντί τις αληθινές πυραυλικές κεφαλές.

«Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον μεγάλο φονιά για να περιορίσουμε την Αμερική», είπε ο Γουέ Γκανγκ, συνταξιούχος συνταγματάρχης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού. «Αν και δεν μπορούμε να σας ανταγωνιστούμε, διαθέτουμε πλέον μερικά πολύ προηγμένα συστήματα, ώστε να μην τολμήσει να μας επιτεθεί η Αμερική». Η παρέλαση ήταν μία από τις πολλές εορταστικές εκδηλώσεις που έγιναν σε όλη την Κίνα.

Ο στρατηγός Κάι Ζιγιούν, αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου που είχε την ευθύνη για τη διοργάνωση της παρέλασης, περιέγραψε το γεγονός ως την πρώτη επίδειξη της «επαναδημιουργίας ενός ισχυρού στρατού», κάτι που αποτελεί βασικό στόχο του Προέδρου Σι Ζιπίνγκ. Ο Πρόεδρος της Κίνας διέταξε πριν από τέσσερα χρόνια την ευρεία αναδιοργάνωση του στρατού, βάζοντας ως στόχο να γίνει «παγκοσμίου επιπέδου» μέσα σε τρεις δεκαετίες.

«Αν τα όπλα που παρουσιάστηκαν στην παρέλαση αποτελούσαν κάποιο μήνυμα, αυτό ήταν το εξής: η Κίνα διαθέτει τους πυραύλους (που χρειάζονται) για να τρομάξει την Ταϊβάν, την Ασία, τις ΗΠΑ και τον κόσμο», είπε ο Ρικ Φίσερ, ειδικός για τον κινεζικό στρατό στο Κέντρο Διεθνούς Ανάλυσης και Στρατηγικής (IASC), μια δεξαμενή εγκεφάλων που κάνει ερευνητικό έργο για την αμερικανική κυβέρνηση. «Η Κίνα θεωρεί ότι βρίσκεται τώρα σε μια κούρσα των πυραύλων με την Ουάσιγκτον», πρόσθεσε, αναφερόμενος στα αμερικανικά σχέδια για την εγκατάσταση νέων πυραύλων στην Ασία μετά την έξοδό τους από τη συνθήκη INF, η οποία απαγόρευε τέτοιες κινήσεις.

Ο Αλεξάντερ Νιλ, ειδικός για την Κίνα στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, δήλωσε ότι το πνεύμα της παρέλασης ήταν διαφορετικό από εκείνο πριν από τέσσερα χρόνια. «Υπάρχουν πολλά μπαλόνια και μουσική - σαν να κάνουν ένα μεγάλο στρατιωτικό πάρτι», είπε. «Είναι πολύ διαφορετική από την προηγούμενη παρέλαση που έγινε στο Πεκίνο το 2015, για τον εορτασμό της νίκης επί της Ιαπωνίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που έγινε με μεγαλύτερη επισημότητα».

Όμως, παρά την προσπάθεια να δημιουργηθεί μια γιορταστική ατμόσφαιρα, το νόημα της στρατιωτικής επίδειξης ήταν θανάσιμα σοβαρό. Ο Αντουάν Μποντάζ και ο Στεφάν Ντελορί, αναλυτές στο γαλλικό κέντρο στρατηγικών μελετών FRS, εκτιμούσαν πριν από την παρέλαση ότι θα παρουσιαζόταν πάνω από το ένα τρίτο του κινέζικου οπλοστασίου των διηπειρωτικών πυραύλων, που υπολογίζεται από το Πεντάγωνο ότι ανέρχονται συνολικά σε 90 πυραύλους.

Αν και η στρατιωτική ισχύς των ΗΠΑ είναι μακράν ανώτερη της Κίνας, το Πεκίνο αμφισβητεί την αμερικανική στρατιωτική κυριαρχία στην Ασία την τελευταία δεκαετία. Στο επίκεντρο αυτής της αμφισβήτησης είναι η ανάπτυξη κινέζικων όπλων που μπορούν να πλήξουν αμερικανικά πολεμικά πλοία και στρατιωτικές βάσεις σε άλλες περιοχές της Ασίας, ειδικά στην Ιαπωνία.

Οι δυο τύποι πυραύλων που βρίσκονται στην καρδιά αυτής της στρατηγικής, ο Dongfeng 21D κατά πλοίων και ο μέσου βεληνεκούς Dongfeng 26, ήταν οι αστέρες της παρέλασης του 2015. Έκτοτε, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός έχει προχωρήσει πολύ.

Μεταξύ των όπλων που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά την Τρίτη ήταν ο πύραυλος Dongfeng 17, με δυνατότητα μεταφοράς ενός οχήματος το οποίο μπορεί να εξαπολύσει την τελική επίθεση με υπερηχητική ολίσθηση. Αυτό το όχημα πετά με υπερηχητική ταχύτητα πιο κοντά στη γη από ό,τι ο ίδιος ο βαλλιστικός πύραυλος, γεγονός που μειώνει τον χρόνο προειδοποίησης και δυσχεραίνει την αναχαίτισή του.

Το Πεκίνο παρουσίασε επίσης για πρώτη φορά τον DF-100, έναν υπερηχητικό πύραυλο τύπου Κρουζ, ο οποίος αποκαλείται «σούπερ φονιάς», έχει βεληνεκές 2.000-3000 χλμ. και μπορεί να πλήξει στόχους στην ξηρά ή μεγάλα πολεμικά πλοία, όπως ανέφεραν τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

Ο διηπειρωτικός πύραυλος DF-31, γνωστός εδώ και πολλά χρόνια, παρουσιάστηκε πάνω σε έναν κινητό εκτοξευτή που διευκολύνει τη μεταφορά του εκτός των δρόμων (off road), κάτι που θα κάνει δυσκολότερο τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση του από τον εχθρό. Παρουσιάστηκε επίσης μια νέα έκδοση του βομβαρδιστικού αεροπλάνου H6, με δυνατότητα εκτόξευσης του πυραύλου DF-21 αντί του κλασικού φορτίου του, δηλαδή έναν μηχανισμό ο οποίος επιμηκύνει περαιτέρω το βεληνεκές του πυραύλου καθιστώντας τον παράλληλα πιο ευέλικτο.

Παρότι παρουσιάστηκε μεγάλος αριθμός πυραύλων, οι αναλυτές διαπιστώνουν ότι η μεγαλύτερη πρόοδος έχει σημειωθεί σε νέα τεχνικές μεταφοράς και εκτόξευσης καθώς και σε συστήματα αναγνώρισης τα οποία επιτρέπουν στον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό να κατασκοπεύει, να στοχεύει και να επιτίθεται με μεγαλύτερη ταχύτητα και ευελιξία. Επιπλέον, έκανε την πρεμιέρα του ένα ευρύ φάσμα μη επανδρωμένων συστημάτων: το Li Zian (Κοφτερό Σπαθί), ένα πολεμικό drone μεγάλου βεληνεκούς με τεχνολογία stealth (που είναι «αόρατο» για τα ραντάρ), καθώς και το WZ-8, ένα υπερηχητικό αναγνωριστικό drone.

Οι δυο Γάλλοι αναλυτές εκτιμούν ότι το υπερηχητικό αναγνωριστικό WZ σε συνδυασμό με τον πύραυλο DF-17 και το υπερηχητικό όχημά του θα δώσουν στην Κίνα τη δυνατότητα να «αναπτύξει τις στρατηγικές της για συμβατικά πλήγματα με μοντέλα πολύ πιο αναπτυγμένα από εκείνα που διατίθενται σήμερα, ακόμα και στις Ηνωμένες Πολιτείες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL