Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.7°C22.9°C
4 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C21.2°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.9°C19.9°C
5 BF 37%
Λαϊκό Κόμμα και το φασιστικό Vox προσβάλλουν την Ιστορία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λαϊκό Κόμμα και το φασιστικό Vox προσβάλλουν την Ιστορία

Στις σπηλιές του μαυσωλείου που έχει ταφεί ο Φράνκο βρίσκονται τα οστά περίπου 60.000 θυμάτων του Εμφυλίου

Στη νεκρανάσταση του Φράνκο ελπίζουν η ισπανική Δεξιά και ακροδεξιά, του φασιστικού Vox και της ναζιστικής Εθνικής Συμμαχίας, για να αποφύγουν την επερχόμενη εκλογική ήττα τους, με τους δεξιούς και ακροδεξιούς ηγέτες να κινδυνολογούν και να προσβάλλουν τα θύματα της γενοκτονίας του δικτάτορα, ενώ η ισπανική κυβέρνηση ετοιμάζει με χαμηλούς τόνους την εκταφή του Φράνκο, πιθανώς τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας. Η «μαύρη διεθνής» φαίνεται ότι θα χάσει ένα από τα πιο αποτρόπαια φασιστικά μνημεία στον κόσμο, δεδομένου ότι στις σπηλιές του μαυσωλείου βρίσκονται τα οστά περίπου 60.000 θυμάτων του εμφυλίου πολέμου της Ισπανίας.

Οι ακροδεξιές οργανώσεις, με επίσημο οργανωτή το Εθνικό Ίδρυμα Φρανθίσκο Φράνκο, θα παρευρεθούν στη δέηση «για την ψυχή του Φράνκο και όλων των πεσόντων για την Ισπανία» την Κυριακή το πρωί στο μαυσωλείο της «Κοιλάδας των Πεσόντων», ενώ αμέσως μετά οι νοσταλγοί της δικτατορίας θα σχηματίσουν ανθρώπινη αλυσίδα για να αποτρέψουν την απομάκρυνση της σορού του Φράνκο, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να τη μεταφέρει αργά το βράδυ της Κυριακής ή τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας. Το υπουργείο Εσωτερικών πραγματοποίησε σύσκεψη για να αποφασίσει τις λεπτομέρειες της μεταφοράς, που θα πρέπει να γίνει προφανώς πριν ξεκινήσει επισήμως η προεκλογική εκστρατεία στις 10 Οκτωβρίου.

Ο ακροδεξιός συνασπισμός ADN, που πήρε μόλις 11.798 ψήφους στις ευρωεκλογές, έχει ανακοινώσει κινητοποιήσεις έξω από τα κεντρικά γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Μαδρίτη, που θα αρχίσουν από το τέλος της εβδομάδας με αποκορύφωμα στις 10 Οκτωβρίου εάν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει πιο πριν στην εκταφή.

Εμφυλιοπολεμικό κήρυγμα

Την ίδια στιγμή, η πρόεδρος της Περιφέρειας της Μαδρίτης και ηγετικό στέλεχος του Λαϊκού Κόμματος Ισαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο έκανε πίσω και ανασκεύασε προηγούμενες δηλώσεις της ως «ακραίο ρητορικό σχήμα» όταν κινδυνολογούσε από το βήμα της τοπικής Βουλής ότι οι «κόκκινοι»... θα φτάσουν «να καίνε εκκλησίες, όπως το 1936». Με περιττό θράσος η Αγιούσο «χρέωσε» ως υπαίτια των δηλώσεών της τη Ρίτα Μαέστρε, την πρώην αντιδήμαρχο της Μαδρίτης, πρώην ηγετικό στέλεχος του Podemos και από τους ιδρυτές σήμερα και υποψηφίους του «Περισσότερη Χώρα» του Ινίχο Ερεχόν, ο οποίος αποτελεί και τον σύντροφο της ζωής της.

Η Μαέστρε βρίσκεται εδώ και μια δεκαετία στο στόχαστρο της Δεξιάς γιατί ως φοιτήτρια είχε διαμαρτυρηθεί και είχε ζητήσει με διαφόρους συλλόγους τα φύγουν τα μικρά καθολικά παρεκκλήσια από τις σχολές του Πανεπιστημίου της Μαδρίτης, που αποτελούν κληρονομιά του καθεστώτος Φράνκο, που είχε επιβάλει στην πράξη μια θεοκρατική αντίληψη στην χώρα. Ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος Πάμπλο Κασάδο εξαπέλυσε κι αυτός με τη σειρά του μια επίθεση εναντίον της νεαρής Μαέστρε, υποστηρίζοντας ότι οι δηλώσεις της Αγιούσο «απέβλεπαν στη συνταγματική και θεσμική ομόνοια».

Φασιστικό παραλήρημα

Τη σκυτάλη από την Αγιούσο πήρε όμως ο γενικός γραμματέας του φασιστικού Vox Χαβιέρ Ορτέγκα Σμιτ, που... ανακάλυψε ότι οι «δεκατρείς τριανταφυλλένιες», όπως έχουν μείνει στην ιστορία οι δεκατρείς νεαρές κοπέλες από 18 έως 29 ετών που εκτελέστηκαν στη Μαδρίτη στις 5 Αυγούστου του 1939, τέσσερις μήνες μετά το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου, γιατί έκαναν το έγκλημα να ανήκουν σε οργανώσεις του Κομμουνιστικού και του Σοσιαλιστικού Κόμματος, εκτελέστηκαν γιατί «βασάνιζαν, δολοφονούσαν και βίαζαν». Μαζί με τις δεκατρείς κοπέλες εκτελέστηκαν και πενήντα άνδρες, μεταξύ των οποίων ένα 14χρονο αγοράκι. Ο χαφιές που τις κατέδωσε έγινε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αστυνομίας τα πρώτα χρόνια της δημοκρατίας. Η 20χρονη μοδίστρα Χούλια Κονέσα λίγο πριν από την εκτέλεσή της εξέφρασε μια και μοναδική ανησυχία στο τελευταίο γράμμα προς τη μητέρα της: «Δεν θέλω το όνομά μου να διαγραφεί από την Ιστορία»...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL