Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Ιρακινή "άνοιξη"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιρακινή "άνοιξη"

Η λεγόμενη "αραβική άνοιξη" προσπέρασε το μαρτυρικό Ιράκ. Οι αιματηρές εθνοτικές συγκρούσεις που πυροδότησε η εισβολή του 2003 καθιστούσαν απαγορευτική την κοινωνική διαμαρτυρία. Γιατί, κατά τα άλλα, τα προβλήματα ήταν ίδια με αυτά τις υπόλοιπες χώρες του αραβικού κόσμου: αυταρχική και διεφθαρμένη κυβέρνηση, μαζική φτώχεια, αδιανόητα επίπεδα ανεργίας ιδίως στους νέους.

Η ιρακινή "εξαίρεση" δεν μπορούσε όμως να κρατήσει επ' αόριστον. Η κοινωνική δυσφορία ξέσπασε τελικά την Τρίτη με ογκώδεις διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Τρεις μέρες μετά η οργή εξακολουθεί να μην έχει καταλαγιάσει. Παρά τους περισσότερους από 20 νεκρούς, τους εκατοντάδες τραυματίες και την απαγόρευση κυκλοφορίας που έχουν επιβάλει οι αρχές σε αρκετές πόλεις.

Εκατοντάδες διαδηλωτές αψήφησαν και χθες την απαγόρευση κυκλοφορίας στη Βαγδάτη για να συγκεντρωθούν στην πλατεία Ταχρίρ. Τις δύο προηγούμενες ημέρες, οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους που επιχείρησε να εισβάλει στη διαβόητη "πράσινη ζώνη" και στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας.

Το κοινωνικό κίνημα διαμαρτυρίας αποτελεί τη σημαντικότερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Άντελ Αμπούλ Μαχντί που σε λίγες μέρες συμπληρώνει ένα χρόνο στην εξουσία.

Απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε και στην ιερή πόλη της Νατζάφ, όπου τα προηγούμενα 24ωρα οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για τις συνεχείς διακοπές στην ηλεκτροδότηση, την έλλειψη νερού και την κρατική διαφθορά. Χιλιάδες διαδηλωτές πορεύτηκαν το βράδυ της Τετάρτης στο κέντρο της Βασόρας.

Οι βιαιότερες συγκρούσεις έχουν σημειωθεί στην πόλη Νασρίγια. Κυβερνητικά κτήρια τυλίχτηκαν στις φλόγες και αναφέρθηκαν ανταλλαγές πυροβολισμών ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές. Οκτώ διαδηλωτές και ένας αστυνομικός έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα ενώ η κυβέρνηση στέλνει στην πόλη σημαντικές ενισχύσεις προκειμένου να ανακτήσει τον έλεγχο της κατάστασης.

Τέσσερις ακόμη νεκροί αναφέρθηκαν χθες στην πόλη Αμάρα ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών του τελευταίου τριημέρου σε πάνω από 20. Οι τραυματίες σε όλη τη χώρα υπολογίζονται σε περισσότερους από 400.

Οι διαδηλώσεις θα μπορούσαν να επεκταθούν ακόμη περισσότερο καθώς ο ισχυρός ηγέτης των σιιτών Μουκτάντα Αλ Σαντρ απηύθυνε έκκληση για "γενική απεργία" παρά το γεγονός ότι ο πολιτικός συνασπισμός του Σαϊρούν μετέχει στην κυβέρνηση συνεργασίας που σχηματίστηκε μετά τις εκλογές του Μαΐου.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν την Τρίτη όταν μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν σε κάλεσμα που διαδόθηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η πρώτη διαδήλωση ήταν μικρή και διαλύθηκε γρήγορα από την αστυνομία. Ωστόσο οι κινητοποιήσεις πολύ σύντομα επεκτάθηκαν σε πολλές άλλες πόλεις ακόμη και μετά το "μπλακ άουτ" στο Ίντερνετ που επέβαλαν οι αρχές.

Στην καρδιά της κοινωνικής διαμαρτυρίας βρίσκονται οι αβάσταχτες συνθήκες διαβίωσης του ιρακινού λαού δεκαέξι χρόνια μετά την αμερικανοβρετανική επέμβαση που υποτίθεται ότι θα "απελευθέρωνε" τη χώρα από το τυραννικό καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν. Η χώρα διαθέτει σήμερα ένα από τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας των νέων στον αραβικό κόσμο. Περισσότεροι από 30.000 απόφοιτοι πανεπιστημίου εισέρχονται κάθε χρόνο στην αγορά εργασίας αδυνατώντας να βρουν δουλειά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL