Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
To Περού έγινε... Βενεζουέλα;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

To Περού έγινε... Βενεζουέλα;

Το Περού διανύει ίσως τη χειρότερη κρίση της Ιστορίας του. Ο Πρόεδρος της χώρας Μαρτίν Βιθκάρα αποφάσισε να διαλύσει το Κοινοβούλιο και να προκηρύξει εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν σε τέσσερεις μήνες. Η πλειοψηφία της Βουλής από την πλευρά της προσπάθησε να ορκίσει νέα «προσωρινή» πρόεδρο την... αντιπρόεδρο. Ήρεμα! Το Περού δεν έγινε ακόμη Βενεζουέλα και κανείς δεν επέβαλε κυρώσεις εναντίον του, γιατί φαίνεται ότι δεν βρίσκεται προ των πυλών του ο... σοσιαλισμός, αλλά παραμένει πιστό στον γνήσιο και διεφθαρμένο καπιταλισμό.

Η φασαρία στο Περού γίνεται γιατί ο σούπερ - νεοφιλελεύθερος Πρόεδρος Βιθκάρα τα έβαλε με τη διεφθαρμένη Βουλή, που προσπάθησε να εκλέξει έξι από τα επτά μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου για να μην δει πρωτίστως μια σειρά από μέλη της στο εδώλιο για το σκάνδαλο της βραζιλιάνικης Odebrecht, της μεγαλύτερης κατασκευαστικής της Λατινικής Αμερικής, και δευτερουόντως για να αποφυλακίσει την Κέικο Φουχιμόρι, την κόρη του διεφθαρμένου πρώην Προέδρου και δικτάτορα Αλμπέρτο Φουχιμόρι, που κατηγορείται ότι χρηματοδότησε την εκστρατεία της στις προεδρικές εκλογές με... ρευστό από την Odebrecht.

Με πιο απλά λόγια, η πλειοψηφία των δεξιών και ακροδεξιών βουλευτών έχει να εξαργυρώσει πολλά γραμμάτια στην προφυλακισμένη Κέικο Φουχιμόρι και ως εκ τούτου προσπάθησε τρεις φορές να ανατρέψει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού του Βιθκάρα ψηφίζοντας πρόταση μορφής. Ο Βιθκάρα αντέδρασε εφαρμόζοντας μια διάταξη που επιτρέπει τη διάλυση της Βουλής από τον Πρόεδρο εάν η κυβέρνησή του δεν έχει την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου. Η πλειοψηφία της Βουλής, που ελέγχεται από βουλευτές που είναι κοντά στον Φουχιμόρι, προσπάθησε να συλλάβει τον Βιθκάρα και να τον απομακρύνει από το προεδρικό αξίωμα καταγγέλλοντας ότι είναι δικτάτορας. Μετά από την αποχώρηση πενήντα βουλευτών από το κοινοβούλιο, που αποδέχθηκαν τη διάλυση της Βουλής, οι υπόλοιποι προσπάθησαν να απομακρύνουν τον Πρόεδρο της χώρας. Η εφημερίδα της κυβέρνησης δημοσίευσε ήδη το διάταγμα διάλυσης της Βουλής, η οποία θα ψηφίσει την Πέμπτη την παύση του. Ο Βιθκάρα πάντως έχει την πλήρη υποστήριξη του στρατού και της αστυνομίας, και, από ό,τι φαίνεται, των μαζών.

Από την πλευρά του, ο Βιθκάρα είχε προειδοποιήσει τη Βουλή ότι θα τη διέλυε εάν προχωρούσε στον διορισμό νέων μελών στο Συνταγματικό Δικαστήριο πριν αλλάξει ο νόμος για την επιλογή τους, με πιο αξιόπιστα μέτρα διαφάνειας. Ο Πρόεδρος της χώρας όμως βρέθηκε για τρίτη φορά μειοψηφία στη Βουλή, έχοντας μαζί του μόνο ένα τμήμα του συντηρητικού κόσμου, λίγους νεοφιλελεύθερους βουλευτές και τις συμπαγείς δυνάμεις της Αριστεράς, που απλά ζητούν... δικαιοσύνη για το σκάνδαλο. Όλοι μαζί φθάνουν μόλις στο 20% των βουλευτών. Ας μην μας διαφεύγει ότι ο εκλεγμένος Πρόεδρος της χώρας Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι παραιτήθηκε γιατί κατηγορήθηκε για το σκάνδαλο της κατασκευαστικής Odebrecht, με τον πρώην αντιπρόεδρο Βιθκάρα να τον... αντικαθιστά.

Διαδηλώσεις υπέρ του Προέδρου

Χιλιάδες άτομα ξεχύθηκαν στους δρόμους της Λίμα και άλλων πόλεων για να στηρίξουν τον Πρόεδρο Βιθκάρα, ενώ μέσα στη Βουλή ο πρωθυπουργός Σαλβαδόρ Ντελ Σολάρ μαζί με μια ομάδα πιστών «σεκιουριτάδων» έφθασε στο προεδρείο και προσπάθησε μάταια να ορκίσει «προσωρινή Πρόεδρο» την Μερθέντες Αράοθ, που είναι σήμερα αντιπρόεδρος της χώρας.

Οι οπαδοί του Φουχιμόρι προτίμησαν να ξεκινήσουν τη διαδικασία εκλογής των μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου για να μην βρεθούν ορισμένοι από αυτούς στο... εδώλιο. Στο τέλος κατάφεραν να εκλέξουν... μόνο έναν, γιατί ο δεύτερος υποψήφιος δεν πήρε τις απαραίτητες ψήφους, με αποτέλεσμα να διολισθήσουν οι ψηφοφορίες για την Τρίτη το βράδυ.

Το σίγουρο είναι ότι οι μαγικές συνταγές του Ντόναλντ Τραμπ και της CIA και η ανακάλυψη του «προσωρινού Προέδρου» Χουάν Γκουαϊδό στη Βενεζουέλα αποδείχθηκαν μεγάλο σχολείο για τους όψιμους μαθητές στο Περού, που οδήγησαν τη Λίμα σε μία από τις μεγαλύτερες θεσμικές κρίσεις στην Ιστορία της. Γιατί ακόμη κανείς δεν ξέρει ποιος έχει την εξουσία, ποιος κυβερνά στην πράξη και κυρίως ποιος ελέγχει τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται απέναντι σε χιλιάδες αγανακτισμένους πολίτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL