Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Η μεγάλη λασπομαχία!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η μεγάλη λασπομαχία!

Τραμπ προς Ζελένσκι: “Κάνε μας μια χάρη... εμείς έχουμε κάνει τόσα για εσάς”

Η προεκλογική καμπάνια για τις κάλπες του 2020 θα έχει ελάχιστο χώρο για πολιτικά επιχειρήματα. Αν κρίνουμε από τις εξελίξεις αυτής της εβδομάδας και την παραπομπή του Αμερικανού Προέδρου για κατάχρηση εξουσίας, το βασικό όπλο θα είναι η δυσφήμηση. Θα είναι ένας αδυσώπητος αγώνας, στον οποίο οι δύο πλευρές θα προσπαθούν να φθείρουν τον αντίπαλο με υπαρκτά ή κατασκευασμένα σκάνδαλα. Και τελικά δεν θα κερδίσει ο λιγότερο διεφθαρμένος αλλά ο πιο αδίστακτος.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει βέβαια εδώ ένα αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα. Τα απομαγνητοφωνημένα αποσπάσματα της επίμαχης τηλεφωνικής συνομιλίας του με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντμίρ Ζελένσκι μας δίνουν μια ξεκάθαρη εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο "διαπραγματεύονται" οι νονοί της Μαφίας. "Κάνε μας μια χάρη... εμείς έχουμε κάνει τόσα για εσάς" λέει ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Δεν προειδοποιεί τον ομόλογο του για κάποιο "ατύχημα" που θα μπορούσε να του συμβεί αν φανεί απρόσεκτος μόνο και μόνο επειδή η απειλή έχει ήδη διατυπωθεί. Η οικονομική βοήθεια ύψους 391 εκατ. δολαρίων προς την Ουκρανία έχει παγώσει. Είναι στο χέρι του εκβιαζόμενου να την πάρει, αν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του Αμερικανού Προέδρου.

Ποιες απαιτήσεις; Μα την έναρξη δικαστικής έρευνας σε βάρος του Χάντερ Μπάιντεν, γιου του Τζο Μπάιντεν, του επικρατέστερου δηλαδή υποψήφιου των Δημοκρατικών να διεκδικήσει την προεδρία στις εκλογές του 2020. Ο Χάντερ Μπάιντεν εργαζόταν για έναν ουκρανικό όμιλο φυσικού αερίου το διάστημα που ο πατέρας του διατελούσε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, επί διακυβέρνησης Μπάρακ Ομπάμα.

Η εταιρεία Burisma για την οποία εργαζόταν βρέθηκε στο στόχαστρο έρευνας διαφθοράς και το 2015 ο Τζο Μπάιντεν ζητούσε τη δική του "χάρη" από την κυβέρνηση της Ουκρανίας αξιώνοντας την απομάκρυνση του γενικού εισαγγελέα Βίκτορ Τσόκιν που διερευνούσε την υπόθεση. Κατά πάσα πιθανότητα, οι Ουκρανοί θα έχουν συνηθίσει τη μαφιόζικη διπλωματία. Οι υπόλοιποι παρακολουθούν τις συνεχιζόμενες αποκαλύψεις με κατάπληξη.

Πράκτορας δημόσιου συμφέροντος...

Ακόμη μεγαλύτερη κατάπληξη προκαλεί το γεγονός ότι όλα αυτά φτάνουν στην επιφάνεια έπειτα από την κατάθεση ενός μυστηριώδους "μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος". Το μόνο που γνωρίζουμε προς το παρόν για αυτόν είναι ότι ανήκει στην πολυπληθή κοινότητα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών -έχουν ήδη φτάσει τις 17- και ότι δεν δίστασε να "καρφώσει" τον Αμερικανό Πρόεδρο στους προϊσταμένους του.

Καταφεύγοντας σε μια από τις προσφιλείς του τακτικές, ο Τραμπ προσπάθησε να σπείρει αμφιβολίες για τα κίνητρα του ανώνυμου μάρτυρα. "Είναι τελικά στο πλευρό της πατρίδας μας; Από πού προέρχεται;" σχολίαζε την ώρα που ο Λευκός Οίκος "φύτευε" στο Fox News και άλλα μέσα της αμερικανικής Δεξιάς δημοσιεύματα που εμφάνιζαν τον πράκτορα ως ενεργούμενο των Δημοκρατικών.

Υπάρχει βέβαια κάποια αλήθεια σε όλα αυτά. Η “New York Times” περιέγραψε, την Τετάρτη, τις βαθιές διασυνδέσεις ανάμεσα στην ηγέτιδα της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι και τις υπηρεσίες ασφαλείας. Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, οι διασυνδέσεις αυτές έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην απόφαση για την έναρξη της διαδικασίας παραπομπής του Τραμπ.

"Πολύ πριν αναλάβει πρόεδρος του Κοινοβουλίου, η κ. Πελόζι υπηρέτησε ως κορυφαία εκπρόσωπος των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Πληροφοριών επιβλέποντας τις μυστικές διεργασίες του μηχανισμού εθνικής ασφάλειας της Αμερικής και βοηθώντας στην κατάρτιση των νομοσχεδίων που ορίζουν πώς κατατίθενται οι μαρτυρίες πληροφοριοδοτών και πώς οι πληροφορίες αυτές μοιράζονται με το Κογκρέσο" σημειώνει το δημοσίευμα της “New York Times”.

Δεν είναι μόνο η Πελόζι. Τη Δευτέρα, επτά βουλευτές των Δημοκρατικών ζητούσαν ανοιχτά την παραπομπή του Τραμπ για κατάχρηση εξουσίας με κοινή επιστολή τους προς την “Washington Post”. Όλοι τους διακρίνονταν για τις στενές τους διασυνδέσεις με τη CIA ή το Πεντάγωνο. Ήταν κάτι που και οι ίδιοι δεν προσπάθησαν να κρύψουν προβάλλοντας τους εαυτούς τους ως "βετεράνους του στρατού, της εθνικής άμυνας και των υπηρεσιών ασφαλείας".

Βετεράνοι των μυστικών υπηρεσιών

Στην επιστολή τους, οι βετεράνοι των μυστικών υπηρεσιών δήλωναν εξαιρετικά ανήσυχοι για τις "πρωτοφανείς κατηγορίες" σε βάρος του Προέδρου. "Για να υπερασπιστεί το σύνταγμά μας, το Κογκρέσο οφείλει να κρίνει εάν ο Πρόεδρος προσπάθησε πράγματι να χρησιμοποιήσει την εξουσία του και να παρακρατήσει οικονομική βοήθεια προκειμένου να πείσει μια ξένη χώρα να τον βοηθήσει στις επικείμενες εκλογές. Εφόσον οι κατηγορίες αληθεύουν, πιστεύουμε ότι πρόκειται για παράπτωμα που θα πρέπει να οδηγήσει στην καθαίρεση" έγραφαν σφραγίζοντας ουσιαστικά την επόμενη κίνηση των Δημοκρατικών.

Είναι ξεκάθαρο ότι κάποια ισχυρά κέντρα μέσα στις δαιδαλώδεις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δεν ανέχτηκαν ποτέ τον Τραμπ. Οι διαδοχικές "διαρροές" που συνόδεψαν την προεδρία του από την πρώτη μέρα συνηγορούν για αυτό. Όσους στρατηγούς και αν μάζεψε γύρω του ο πρώην επιχειρηματίας -ένδειξη ανασφάλειας τελικά-, δεν κέρδισε την αποδοχή αυτών των μηχανισμών.

Και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά; Ο άνθρωπος είναι εξαιρετικά απρόβλεπτος και επικίνδυνος. Έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι δεν σέβεται κανόνες και ταμπού της αμερικανικής διπλωματίας, δρώντας πολλές φορές παρορμητικά ή με βάση το "ένστικτο" του μπίζνεσμαν.

Απειλεί τη Βόρεια Κορέα με πυρηνικό πόλεμο και στη συνέχεια σφίγγει χαμογελαστός το χέρι του Κιμ Γιονγκ Ουν. Κηρύττει εμπορικό πόλεμο στην Κίνα, αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από τη Συρία και ετοιμάζεται να κάνει το ίδιο από το Αφγανιστάν. Έχει παρασκηνιακές συνομιλίες με τη Ρωσία του Πούτιν. Φτάνει στα πρόθυρα του πολέμου με το Ιράν και στη συνέχεια υποχωρεί ανοίγοντας τον δρόμο στον διάλογο.

Η παγκόσμια κοινή γνώμη μπορεί να αισθάνεται ανακούφιση κάθε φορά που ο Αμερικανός Πρόεδρος αποδεικνύει ότι γαβγίζει χωρίς να δαγκώνει, ωστόσο κάποιοι άλλοι οργίζονται. Ας μην ξεχνάμε ότι, τις παραμονές των προηγούμενων εκλογών, η Χίλαρι Κλίντον εμφανιζόταν εξαιρετικά πολεμοχαρής και έτοιμη να ξεκινήσει πόλεμο με τη Ρωσία με αφορμή τη Συρία.

Το ερώτημα βέβαια είναι τι αντίκτυπο θα έχουν αυτά στα μάτια της αμερικανικής κοινής γνώμης. Θα φθείρει στ’ αλήθεια τον Τραμπ όλη αυτή η ιστορία - τη στιγμή μάλιστα που όλοι γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν πιθανότητες καθαίρεσής του, με δεδομένη τη ρεπουμπλικανική πλειοψηφία στη Γερουσία; Μέχρι τώρα πάντως, η όξυνση και η πόλωση αποδείχτηκαν τα μεγάλα όπλα του σημερινού ενοίκου του Λευκού Οίκου. Οι κατηγορίες και οι ύβρεις δεν τον αποδυναμώνουν. Τον θρέφουν. Θα είναι πανευτυχής αν ο δρόμος προς τις κάλπες είναι στρωμένος με τέτοιες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL