Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Ο Τραμπ "στο σκαμνί" για κατάχρηση εξουσίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Τραμπ "στο σκαμνί" για κατάχρηση εξουσίας

Ένας πρόεδρος που έχει φανεί τόσο ασεβής και απρόσεκτος απέναντι στους θεσμούς, τον οποίο, από την άλλη, δεν συμπάθησε ποτέ το "βαθύ κράτος" των υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας των ΗΠΑ ήταν αναπόφευκτο να βρεθεί κάποια στιγμή σ' αυτή τη θέση. Έπειτα από πολλούς δισταγμούς, οι Δημοκρατικοί παραπέμπουν τον Ντόναλντ Τραμπ για κατάχρηση εξουσίας. Είναι όμως αμφίβολο αν θα κατορθώσουν να τον φθείρουν πραγματικά ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2020.

Αν μη τι άλλο, ο Τραμπ έχει αποδείξει μέχρι τώρα την ανθεκτικότητά του απέναντι σε τέτοιες προκλήσεις. Βγήκε αλώβητος από τις έρευνες της επιτροπής Μάλερ για τις συναλλαγές του προεκλογικού επιτελείου του με Ρώσους αξιωματούχους, ξεπέρασε τις σκανδαλώδεις καταγγελίες της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς, άφησε πίσω του τις δεκάδες κατηγορίες για σύγκρουση συμφερόντων.

Και όλα αυτά σε ένα "ναρκοθετημένο" τοπίο. Με στενούς του συνεργάτες να στρέφονται αργότερα εναντίον του και τον Λευκό Οίκο να τελεί υπό στενή παρακολούθηση, όπως αποδείκνυε η συνεχής διαρροή πληροφοριών που για άλλους Προέδρους θα χαρακτηρίζονταν απόρρητες. Η όξυνση του πολιτικού κλίματος και η εικόνα πολιορκίας από το "κατεστημένο της Ουάσιγκτον" μέχρι τώρα όμως έθρεψαν τον Τραμπ. Γιατί να αλλάξουν τώρα τα πράγματα;

Η Νάνσι Πελόζι αποφάσισε ωστόσο πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή. Αιφνιδιάζοντας τους πάντες ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τρίτης ότι οι Δημοκρατικοί, που μετά τις ενδιάμεσες εκλογές έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ξεκινούν διαδικασία παραπομπής του Τραμπ για κατάχρηση εξουσίας.

Την αφορμή έδωσε τηλεφώνημα του Αμερικανού Προέδρου προς τον Ουκρανό ομόλογό του. Τηλεφώνημα κατά το οποίο ο Τραμπ ζήτησε επανειλημμένα μια "χάρη" από τον συνομιλητή του, τη διενέργεια έρευνας για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Χάντερ Μπάιντεν, γιου του πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν και επικρατέστερου αντίπαλου του σημερινού Προέδρου στις εκλογές του επόμενου χρόνου. Παραβιάζεται επομένως μια βασική αρχή της αμερικανικής πολιτικής ζωής, η μη ανάμειξη ξένων κυβερνήσεων στην προεκλογική διαδικασία της χώρας.

Το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνομιλίας θυμίζει διαλόγους από την κινηματογραφική ταινία "Ο Νονός". Μπορεί ο Τραμπ να μην κάνει στον Βολοντμίρ Ζελένσκι "μια προσφορά που δεν μπορεί να αρνηθεί" αλλά φτάνει αρκετά κοντά. "Κάνουμε πολλά για την Ουκρανία... Θέλω να σου ζητήσω μια χάρη... Γίνεται πολύ κουβέντα για τον γιο του Μπάιντεν... Κάνε ό,τι μπορείς" λέει.

Η στρατιωτική βοήθεια ως μοχλός πιέσεων

Σε όλα αυτά προστίθεται και μια αρκετά περίεργη σύμπτωση. Μερικές μέρες πριν από την τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τον Ζελένσκι, ο Τραμπ διατάζει το πάγωμα στρατιωτικής βοήθειας ύψους 391 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία. Ενός πακέτου βοήθειας που τελικά αποδεσμεύεται, χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις, στις 12 Σεπτεμβρίου.

Εκεί είναι που στέκονται οι Δημοκρατικοί. Ο Τραμπ χρησιμοποίησε τα χρήματα της στρατιωτικής βοήθειας, υποστηρίζουν, για να πιέσει τον Ζελένσκι να ξεκινήσει έρευνα εις βάρος του Τζο Μπάιντεν και του γιου του. "Δεν άσκησα καμία πίεση" απαντά ο ένοικος του Λευκού Οίκου, ο οποίος ισχυρίζεται ότι πάγωσε τη στρατιωτική βοήθεια για να ενθαρρύνει άλλες δυτικές χώρες να συμβάλουν στον στρατιωτικό προϋπολογισμό για την Ουκρανία. Το σχόλιό του για τη διαδικασία παραπομπής είναι, βέβαια, αυτό που θα περίμενε κανείς. Είναι ένα ακόμη "κυνήγι μαγισσών" εναντίον του.

Μπορεί να μην είναι κυνήγι μαγισσών αλλά είναι σίγουρα κυνήγι. Ο τρόπος που η υπόθεση βγήκε στην επιφάνεια είναι ενδεικτικός. Στις 9 Σεπτεμβρίου, ο γενικός επιθεωρητής των υπηρεσιών πληροφοριών Μάικλ Άτκινσον -διορισμένος από τον ίδιο τον Τραμπ- αναφέρει πως του κατατέθηκε καταγγελία από "αξιόπιστο" μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, την οποία έκρινε "αξιόπιστη και ανησυχητική" ώστε να την θεωρήσει "κατεπείγουσα" και να ενημερώσει το Κογκρέσο.

Ο προϊστάμενος του και επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Τζόζεφ Μαγκουάιρ "θάβει" ωστόσο την καταγγελία και αποφεύγει να καταθέσει αντίγραφο της αναφοράς στο Κογκρέσο. Είναι όμως ήδη αργά. Τα ΜΜΕ αρχίζουν να διερευνούν τον μυστηριώδη μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος και σιγά - σιγά φτάνουν στην άκρη του κουβαριού, την τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ Τραμπ και Ζελένσκι που έγινε στις 25 Ιουλίου.

Έπειτα από συνεχείς ανεπίσημες "διαρροές", ο Τραμπ αναγκάζεται την Κυριακή να παραδεχθεί ότι μίλησε με τον Ζελένσκι για τον Τζο Μπάιντεν και τον γιο του, Χάντερ. Ο τελευταίος εργαζόταν για έναν ουκρανικό όμιλο φυσικού αερίου όταν ο πατέρας του ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, επί προεδρίας Μπάρακ Ομπάμα.

Δικηγόρος και επενδυτής, ο Χάντερ Μπάιντεν διετέλεσε από το 2014 έως το 2019 μέλος του εποπτικού συμβουλίου της ουκρανικής εταιρείας παραγωγής φυσικού αερίου Burisma. Αυτή η εταιρεία βρέθηκε στο στόχαστρο έρευνας διαφθοράς αλλά δεν απαγγέλθηκαν ποτέ κατηγορίες σε βάρος του Χάντερ Μπάιντεν. Ως αντιπρόεδρος, πάντως, ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε όντως το 2015 την απόλυση του γενικού εισαγγελέα Βίκτορ Τσόκιν που διερευνούσε την υπόθεση.

Η διαδικασία από εδώ και πέρα

Σύμφωνα με το ABC News, 182 βουλευτές των Δημοκρατικών και ο Τζάστιν Αμάς -που πρόσφατα αποχώρησε από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα- υποστηρίζουν το αίτημα παραπομπής. Οι επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων που διερευνούν τις καταγγελίες θα συνεχίσουν τις ακροάσεις τους, ωστόσο οι καταθέσεις των μαρτύρων θα γίνονται τώρα στο πλαίσιο της επίσημης έρευνας για την παραπομπή του Προέδρου.

Για την παραπομπή του Τραμπ αρκεί η απλή πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Στη Γερουσία όμως, η οποία είναι αρμόδια να δικάσει και να αποπέμψει από το αξίωμά του τον Πρόεδρο εφόσον κριθεί ένοχος, απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων. Η σημερινή πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών στο σώμα αυτό καθιστά επομένως πρακτικά αδύνατη μια τέτοια εξέλιξη.

Κανένας άλλωστε από τους Προέδρους των ΗΠΑ που παραπέμφθηκαν δεν έχασε τελικά το αξίωμά του. Οι Πρόεδροι Άντριου Τζόνσον και Μπιλ Κλίντον αθωώθηκαν από τη Γερουσία, ενώ ο Ρίτσαρντ Νίξον υπέβαλε την παραίτησή του προτού η διαδικασία ολοκληρωθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL