Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Αυτοκριτική και τακτική ήπιας διαχείρισης από τον Τριντό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αυτοκριτική και τακτική ήπιας διαχείρισης από τον Τριντό

“Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι να για μην ψηφίσεις τον Τριντό στις εκλογές της 21ης Οκτωβρίου, αλλά το ότι μεταμφιέστηκε κάποτε σε μαύρο δεν είναι ένας από αυτούς” έγραψε χαρακτηριστικά χθες η διαδικτυακή εφημερίδα του Τορόντο "The Star" καθώς συνεχίζονται οι αποκαλύψεις παλιών φωτογραφιών του Καναδού πρωθυπουργού με αμφιέσεις blackface, ενώ δυναμώνουν οι φωνές που τον κατηγορούν για υποκρισία και ρατσιστική συμπεριφορά.

«Υποκρισία» διότι ως πολιτική περσόνα και κληρονόμος ενός ιστορικού πολιτικού ονόματος αυτοπροβάλλεται ως ο θεματοφύλακας της παράδοσης του Καναδά σαν ανοιχτής, ανεκτικής και πολυπολιτισμικής κοινωνίας χωρίς ρατσιστικά ταμπού και προκαταλήψεις. Σε κάθε περίπτωση, η χρονική συγκυρία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αυτές οι φωτογραφίες έχει βάλει σε «υποψίες» την κοινή γνώμη της χώρας, όπως βέβαια και η πολιτική εκμετάλλευση που επιχειρούν ανοιχτά η δεξιά αντιπολίτευση και προσωπικά ο ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος Άντριου Σιρ. Σε χθεσινές δηλώσεις του ο Σιρ απέρριψε τη συγγνώμη και την απολογία του Τριντό ως «ανειλικρινείς». «Τον ρώτησαν συγκεκριμένα αν υπήρξαν άλλες περιπτώσεις που ενεπλάκη σ' αυτό το είδος της ρατσιστικής συμπεριφοράς. Ανέφερε ότι υπήρξε μόνο ένα περιστατικό και σήμερα μαθαίνουμε ότι είναι άλλα τουλάχιστον τρία» είπε ο Σιρ.

Υπενθυμίζεται ότι το περιοδικό "Time" είχε δημοσιεύσει την Τετάρτη μια φωτογραφία του Τριντό από σχολικό πάρτι του 2001, όπου παρίστανε τον μαύρο, με το πρόσωπό του βαμμένο με σκούρο μακιγιάζ. Η μεταμφίεση αυτή παραπέμπει στη ρατσιστική παράδοση του «blackface» ή «brownface» του 19ου αιώνα, η οποία συντηρήθηκε έως και τη δεκαετία του 1930, κατά την οποία λευκοί ηθοποιοί έβαφαν τα πρόσωπά τους μαύρα και υποδύονταν τους Αφροαμερικανούς, αφού οι τελευταίοι ήταν αποκλεισμένοι από την απόλυτα ελεγχόμενη από τους λευκούς αμερικανική βιομηχανία του θεάματος.

Μετά την αποκάλυψη της φωτογραφίας, ο Τριντό ζήτησε συγγνώμη και εξέφρασε τη λύπη του. «Δεν έπρεπε να το είχα κάνει. Είναι κάτι το οποίο δεν θεωρούσα ρατσιστικό τότε, αλλά σήμερα αναγνωρίζω ότι είναι ρατσιστικό και λυπάμαι βαθύτατα» είπε σε δημοσιογράφους που καλύπτουν την προεκλογική εκστρατεία του.

Χθες ωστόσο ομολόγησε ότι δεν θυμάται πόσες φορές είχε κάνει μεταμφιέσεις blackface όταν ήταν νέος, καθώς καινούργιες σχετικές φωτογραφίες κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο και στα ΜΜΕ. «Δεν μπορώ να κλείσω οριστικά το θέμα αυτό λόγω των πρόσφατων φωτογραφιών που δημοσιεύτηκαν και τις οποίες δεν θυμάμαι» είπε συγκεκριμένα ο Καναδός πρωθυπουργός. «Αυτό που έκανα ήταν να βλάψω τους ανθρώπους που δεν πρέπει να έρχονται αντιμέτωποι με τη μισαλλοδοξία και τις διακρίσεις λόγω της ταυτότητάς τους» συμπλήρωσε ο αρχηγός των Καναδών Φιλελευθέρων στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου στο Γουίνιπεγκ. «Αναγνωρίζω ότι αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο και λυπάμαι βαθύτατα» κατέληξε.

Πίσω από τις λέξεις

Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, καθώς κλιμακώνεται η προεκλογική αντιπαράθεση των κυβερνώντων Φιλελεύθερων με τους αντιπολιτευόμενους Συντηρητικούς, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δείχνουν μάχη στήθος με στήθος, η «αψιμαχία» του Τριντό με τους «πρυτάνεις της πολιτικής ορθότητας» -όπως τους αποκαλεί ο σχολιαστής της "Star" Τόμας Ουάλκομ- μπορεί τελικά να αναγκάσει τον πρωθυπουργό να μετριάσει τη ρητορική του. Απορρίπτοντας συστηματικά τους πολιτικούς αντιπάλους του ως «κρυπτορατσιστές», η υπόθεση "blackface" πολύ πιθανόν να τον εξαναγκάσει να χαμηλώσει τους τόνους και να εγκαταλείψει την τακτική των «αφορισμών».

Ο θόρυβος ξέσπασε όταν το "Time" δημοσίευσε φωτογραφία από ένα σχολικό πάρτι του 2001, όπου ο Τριντό ήταν μεταμφιεσμένος με κοστούμι του Αλαντίν και το πρόσωπό του βαμμένο με μαύρο μέικαπ. Σε ερασιτεχνικό βίντεο από άλλη εκδήλωση, το οποίο προβλήθηκε από το καναδικό τηλεοπτικό δίκτυο Global News, ο Τριντό εμφανίζεται με βαμμένο μαύρο το πρόσωπό του, μεταμφιεσμένος στον καλλιτέχνη Χάρι Μπελαφόντε.

Μετά την πρώτη αποκάλυψη, ο Καναδός πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι διέπραξε μια «ρατσιστική» ενέργεια, ζήτησε επανειλημμένως συγγνώμη, φτάνοντας να πει ότι ο πατέρας του, ο πρώην πρωθυπουργός Πιερ Ελιό Τριντό, που πέθανε το 2000, «δεν θα ήταν χαρούμενος» με όσα έκανε ο γιος του.

Σε ερώτηση αν σκέφτεται να παραιτηθεί και να αποσυρθεί από την κούρσα των βουλευτικών εκλογών της 21ης Οκτωβρίου, ο Τριντό ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει την προεκλογική εκστρατεία του "μέχρι το τέλος".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL