Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C20.9°C
2 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C19.5°C
2 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
15.5°C19.3°C
1 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.6°C
2 BF 51%
Βρετανικά παρατράγουδα στην Ευρωβουλή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βρετανικά παρατράγουδα στην Ευρωβουλή

Εν μέσω γιουχαϊσμάτων και γενικότερης έντασης από τους Βρετανούς ευρωβουλευτές υποστηρικτές του Brexit, o απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετέφερε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά το αδιέξοδο του Brexit. «Ο κίνδυνος» αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία «παραμένει πολύ πραγματικός» προειδοποίησε ο Γιούνκερ χθες, έξι εβδομάδες πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία του Brexit, επαναλαμβάνοντας παράλληλα την έκκληση προς τη βρετανική πλευρά να προσέλθει με ρεαλιστικές προτάσεις για την αντικατάσταση του "backstop" για τα ιρλανδικά σύνορα. Επιπλέον, δήλωσε ότι το πρόσφατο γεύμα του με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον στο Λουξεμβούργο ήταν «φιλικό, εποικοδομητικό και θετικό», αλλά δεν μπορεί να πει ότι «έχει επιτευχθεί πραγματική πρόοδος».

«Δεν είμαι συναισθηματικά δεμένος με το backstop» επισήμανε ο πρόεδρος της Κομισιόν. «Ζήτησα από τον πρωθυπουργό να παρουσιάσει εναλλακτικές γραπτώς» πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας το backstop δίχτυ ασφαλείας προκειμένου να μην υπάρξει μια χωρισμένη Ιρλανδία μετά το Brexit.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, που συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον Μπόρις Τζόνσον, επισήμανε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός του είπε ότι το Λονδίνο εξακολουθεί να επιθυμεί μια συμφωνία, όμως σκοπεύει να αποχωρήσει από την Ε.Ε. με ή χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου. Ευρωβουλευτές υπέρ του Brexit χειροκρότησαν και ζητωκραύγασαν τότε μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τον Ζ.Κ. Γιούνκερ να τους αποκαλεί σκωπτικά «φίλους και υποστηρικτές». Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί στο κλείσιμο του βρετανικού Κοινοβουλίου λέγοντας πως «αυτή η Βουλή είναι ανοιχτή και εν δράσει».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, απευθυνόμενος στους εν λόγω ευρωβουλευτές, δήλωσε πως μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. «θα πρέπει να λογοδοτήσετε στους πολίτες» της Βρετανίας.

Ο Μ. Μπαρνιέ πρόσθεσε επίσης ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη να εργαστεί «μέρα και νύχτα» για μια συμφωνία, διαπιστώνοντας, ωστόσο, ότι η απόσταση παραμένει μεγάλη.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει δηλώσει πως θα μπορούσε να δεχτεί ένα καθεστώς που θα επιτρέπει η Δημοκρατία της Ιρλανδίας και η Βόρεια Ιρλανδία να έχουν κοινούς κανόνες για τα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα. Ο Μ. Μπαρνιέ, όμως, τόνισε πως κάτι τέτοιο δεν αρκεί.

«Δεν θα δεχθούμε μια Σιγκαπούρη στη Βόρεια Θάλασσα» δήλωσε με τη σειρά του ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φερχόφσταντ, φιλελεύθερος ευρωβουλευτής και μέλος της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit.

Ψήφισμα για ενδεχόμενη παράταση

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη παράταση του Brexit -παρ’ όλο που ο Μπ. Τζόνσον το έχει αποκλείσει-, το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε χθες με μεγάλη πλειοψηφία ψήφισμα με το οποίο υπογραμμίζεται πως θα πρέπει να υπάρξουν «βάσιμοι λόγοι και βάσιμος σκοπός (αποφυγή μιας εξόδου χωρίς συμφωνία, διοργάνωση γενικών εκλογών ή δημοψηφίσματος, ανάκληση του άρθρου 50 ή έγκριση μιας συμφωνίας αποχώρησης») προκειμένου να αποδεχθούν μια μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας του Brexit.

Οι υποστηρικτές του κειμένου που εγκρίθηκε υπό τα χειροκροτήματα του ημικυκλίου και στο οποίο συμφώνησαν οι κυριότερες πολιτικές ομάδες, πλην της Ακροδεξιάς, επαναβεβαιώνουν εξάλλου σ' αυτό ότι θέλουν να κάνουν τα πάντα προκειμένου να αποτρέψουν μια «μη συμφωνία» (“no deal”) και κρίνουν πως η συμφωνία, η οποία αποτέλεσε αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων με την προηγούμενη βρετανική κυβέρνηση, είναι «δίκαιη και ισορροπημένη».

«Αν το Ηνωμένο Βασίλειο αποσυρθεί από την Ένωση χωρίς συμφωνία, αυτό θα συμβεί με πλήρη υπαιτιότητα της βρετανικής κυβέρνησης» υπογραμμίζει επίσης το Ευρωκοινοβούλιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL