Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C19.2°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.5°C15.6°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.0°C16.6°C
4 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.9°C17.7°C
3 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.8°C16.9°C
2 BF 65%
Κόκκινες γραμμές στο Brexit
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κόκκινες γραμμές στο Brexit

Τη διάθεσή τους για τη συνέχιση και εντατικοποίηση των συνομιλιών εξέφρασαν σε χωριστές ανακοινώσεις, μετά το χθεσινό γεύμα εργασίας στο Λουξεμβούργο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Ωστόσο δεν έλειψαν οι «κόκκινες γραμμές», κάτι που δείχνει πως οι δύο πλευρές βρίσκονται ακόμα μακριά από το ενδεχόμενο συμφωνίας. Η στρατηγική πάντως που φαίνεται να ακολουθεί ο Βρετανός πρωθυπουργός είναι να δείξει προθυμία για συμφωνία, χωρίς όμως να υποχωρεί στο θέμα των ιρλανδικών συνόρων, προκειμένου να μεταφέρει την ευθύνη της αποτυχίας στην αντίθετη πλευρά.

Ειδικότερα, σε συζήτηση που είχε ο Μπ. Τζόνσον με δημοσιογράφους δήλωσε πως υπάρχουν πολλές πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία, θέτοντας όμως ως προϋπόθεση να «φύγει» το λεγόμενο backstop (δηλαδή η λύση που έχει συμφωνηθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση για την αποφυγή των σκληρών συνόρων μεταξύ Ιρλανδίας και Β. Ιρλανδίας) από το κείμενο. Επανέλαβε δε ότι δεν προτίθεται να ζητήσει παράταση του Brexit πέραν της 31ης Οκτωβρίου. «Οι ηγέτες συμφώνησαν πως οι συνομιλίες χρειάζεται να ενταθούν και πως σύντομα συναντήσεις θα πραγματοποιούνται καθημερινά. Συμφωνήθηκε πως συνομιλίες θα πρέπει επίσης να διεξαχθούν σε πολιτικό επίπεδο ανάμεσα στον Μισέλ Μπαρνιέ και τον υπουργό αρμόδιο για το Brexit και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν επίσης ανάμεσα στον πρόεδρο Γιούνκερ και τον πρωθυπουργό», σημειώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το γραφείο του στο Λονδίνο.

Από την άλλη, στην ανακοίνωσή της Επιτροπής δηλώνεται διαθεσιμότητα 24/7, ενώ υπενθυμίζεται πως «είναι ευθύνη του Ηνωμένου Βασιλείου να παρουσιάσει νομικά εφαρμόσιμες λύσεις που να είναι συμβατές με τη Συμφωνία Αποχώρησης». «Ο πρόεδρος Γιούνκερ υπογράμμισε πως η Επιτροπή εξακολουθεί να είναι πρόθυμη και ανοιχτή να εξετάσει αν τέτοιες προτάσεις ανταποκρίνονται στους στόχους του backstop. Τέτοιες προτάσεις δεν έχουν γίνει ακόμη», επισημαίνεται στη δήλωση της Επιτροπής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνάντηση των δύο ηγετών έγινε με φόντο τις διαδηλώσεις κατά του Brexit από Βρετανούς κυρίως κατοίκους της χώρας. Μάλιστα, εξαιτίας της έντονης παρουσίας των διαδηλωτών ο Μπ. Τζόνσον δεν συμμετείχε τελικά σε συνέντευξη Τύπου που είχε προγραμματιστεί με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπέτελ, τον οποίο συνάντησε επ’ ευκαιρία της επίσκεψής του στη χώρα. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το BBC, η βρετανική πλευρά ζήτησε να μεταφερθεί η συνέντευξη Τύπου σε εσωτερικό χώρο, ώστε να μην ακούγονται τα συνθήματα των διαδηλωτών, κάτι που όμως απέρριψαν οι οικοδεσπότες. Ο Τζόνσον αποχώρησε και μίλησε στα κανάλια από το μπαλκόνι της κατοικίας του Βρετανού πρεσβευτή, ενώ ο Ξ. Μπετέλ εμφανίστηκε μόνος του στη συνέντευξη Τύπου και περιέγραψε το Brexit ως εφιάλτη για τους Βρετανούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL