Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Βρετανικό Kοινοβούλιο: / Βρετανικό Kοινοβούλιο: Κλειστόν λόγω... Brexit
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βρετανικό Kοινοβούλιο: / Βρετανικό Kοινοβούλιο: Κλειστόν λόγω... Brexit

Η τελευταία πράξη του δράματος του Brexit -τουλάχιστον σε αυτή τη φάση του- παίζεται ήδη από χθες, με την ενεργοποίηση της απόφασης της κυβέρνησης Τζόνσον για αναστολή των εργασιών του Κοινοβουλίου επί πέντε εβδομάδες, ως τις 14 Οκτωβρίου, αλλά και με την παράλληλη ενεργοποίηση του νόμου που αποκλείει την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία κατά την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Οκτωβρίου.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είναι υποχρεωμένος πλέον βάσει του νόμου να ζητήσει παράταση των διαπραγματεύσεων για το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση εάν δεν υπάρξει συμφωνία έως τις 19 Οκτωβρίου. Ο ίδιος βέβαια έχει δηλώσει χαρακτηριστικά πως προτιμά να τον βρουν «νεκρό σε χαντάκι», παρά να κάνει κάτι τέτοιο... Με διάφορα πρόσωπα του στενού κυβερνητικού περιβάλλοντος να διακινούν, προφανώς σκόπιμα, σενάρια για τον τρόπο που η κυβέρνηση μπορεί να «παρακάμψει» τον συγκεκριμένο νόμο, ο Τζόνσον δέχθηκε χθες τρεις ξεχωριστές και πολύ σαφείς προειδοποιήσεις να μην τολμήσει να κάνει αυτό που αφήνουν να εννοηθεί οι άνθρωποί του.

Μην τολμήσεις...

Η πρώτη προειδοποίηση ήρθε από την πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Κάρολιν Γκούντγουιν, η οποία σημείωσε κατηγορηματικά πως «οποιαδήποτε κυβέρνηση αψηφά την κυριαρχία του νόμου και αναζητά την παραβίασή του υπονομεύει όλο το δικαστικό σύστημα και ανοίγει την πόρτα στην οχλοκρατία». Η ίδια αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν μία κυβέρνηση να δεσμεύεται ότι θα πατάξει την εγκληματικότητα και την ίδια στιγμή απειλεί να παραβιάσει τον νόμο.

Επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ρόμπερτ Μπάκλαντ -το όνομα του οποίου ακούστηκε ως ένα από αυτά υπουργών που θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της παραίτησης της υπουργού Εργασίας Άμπερ Ραντ- συνέστησε επίσης στον πρωθυπουργό να «υπακούσει στον νόμο». Το ίδιο και ο πρώην ανώτατος δικαστής λόρδος Σάμτσιον, που επισήμανε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για δεύτερη επιστολή προς την Ε.Ε., η οποία θα «σαμποτάρει» την πρώτη με την οποία θα ζητείται παράταση του άρθρου 50, "είναι παράνομο".

Με τον συγκεκριμένο νόμο πάντως να περιορίζει δραματικά τα περιθώρια για ελιγμούς και πολιτικά παιχνίδια αλλά και με δεδομένο το κλείσιμο των καναλιών επικοινωνίας του Λονδίνου των Brexiteers με τις Βρυξέλλες, που έχουν προ πολλού ξεκαθαρίσει ότι η συμφωνία αποχώρησης και το λεγόμενο ιρλανδικό backstop δεν ξαναμπαίνουν στο τραπέζι, ο Τζόνσον επιχειρεί μια ύστατη προσπάθεια απευθείας συνεννόησης με το Δουβλίνο ελπίζοντας σε μια συμφωνία στο παρά πέντε.

Επίδειξη καλών προθέσεων

Ο Βρετανός πρωθυπουργός προσπάθησε να βρει κοινό τόπο με τον ο Ιρλανδό ομόλογό του Λίο Βαράντκαρ στο ακανθώδες θέμα του ιρλανδικού backstop, που «σκανδαλίζει» τους σκληρούς Brexiteers αλλά και τους Ενωτικούς προτεστάντες της Βόρειας Ιρλανδίας, το κόμμα των οποίων, το DUP, στηρίζει την κυβέρνηση των Τόρηδων.

Σε κοινό ανακοινωθέν, οι δύο κυβερνήσεις ανέφεραν ότι είναι δεσμευμένες να εξασφαλίσουν μια συμφωνία για το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι η συνάντηση ήταν μια «ουσιαστική και χρονικά σωστή ευκαιρία» για να εδραιωθεί μια σχέση και να υπάρξει καλύτερη κατανόηση των θέσεων των δύο πλευρών. «Ενώ συμφωνήσαμε ότι οι συζητήσεις είναι σε αρχικό στάδιο, βρέθηκε κοινό έδαφος σε κάποιους τομείς αν και παραμένουν σημαντικές διαφορές» ανέφεραν οι δύο κυβερνήσεις ύστερα από συνάντηση μίας ώρας μεταξύ των δύο ηγετών.

Είναι φανερή η προσπάθεια του Τζόνσον να «καλοπιάσει» την ιρλανδική κυβέρνηση εμφανιζόμενος πρόθυμος για διάλογο και επιδεικνύοντας, σχεδόν προκλητικά, διάθεση για συνεννόηση. «Έχω ένα μήνυμα που θέλω να σου μεταφέρω σήμερα, Λίο. Θέλω να καταλήξουμε σε συμφωνία, θέλω να πετύχω μια συμφωνία» τόνισε εμφατικά ο Τζόνσον έχοντας δίπλα του τον Βραντάκαρ. «Όπως εσύ, έχω κι εγώ εξετάσει προσεκτικά την περίπτωση μιας μη συμφωνίας, έχω αξιολογήσει τις επιπτώσεις για τη χώρα μας και για τη δική σας (...) Και ναι, φυσικά, μπορούμε να τα καταφέρουμε, το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε σίγουρα να τα βγάλει πέρα (σ.σ.: σε ένα άτακτο Brexit), αλλά αυτή η έκβαση θα ήταν μια αποτυχία για την οποία θα ήμασταν όλοι υπεύθυνοι» κατέληξε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Εν βρασμώ

Την ίδια ώρα, το πολιτικό σκηνικό στο Λονδίνο παίρνει φωτιά και όχι μόνο εξαιτίας του χθεσινού «κλεισίματος» της Βουλής, μια ενέργεια που ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν χαρακτήρισε «επαίσχυντη», ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση την καταδίκασε δριμύτατα ως αντιδημοκρατική.

Η de facto διάσπαση και αποδυνάμωση του κυβερνώντος Συντηρητικού Kόμματος επιβεβαιώθηκε με ακόμη μια ηχηρή αποχώρηση. Ο εμβληματικός πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου, ο οποίος προέρχεται επίσης από το Συντηρητικό Kόμμα, ανακοίνωσε την απόφασή του να παραιτηθεί από τη θέση του αλλά και από τη βουλευτική έδρα του και να μην διεκδικήσει την επανεκλογή του στις προσεχείς εκλογές, όποτε αυτές γίνουν. Ο πρόεδρος της Bουλής έχει δεχθεί έντονη κριτική από τους σκληρούς Brexiteers, που αμφισβητούν την αμεροληψία του στο θέμα του Brexit κατηγορώντας τον ότι διευκόλυνε τις προσπάθειες να περάσει ο έλεγχος της ατζέντας του Kοινοβουλίου στους πολέμιους της εξόδου χωρίς συμφωνία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL