Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.6°C
2 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
2 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.1°C13.8°C
0 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.1°C10.9°C
3 BF 93%
Θουριγγία / Θουριγγία: Η αγωνία της γερμανικής Αριστεράς πριν από τις εκλογές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θουριγγία / Θουριγγία: Η αγωνία της γερμανικής Αριστεράς πριν από τις εκλογές

Την ώρα που τα κόμματα του μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία -Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες- προσπαθούν να χωνέψουν τα καταστροφικά γι’ αυτά αποτελέσματα των τοπικών εκλογών σε Βρανδεμβούργο και Σαξονία και την επικίνδυνη ενίσχυση της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), o έτερος χαμένος των εκλογών, η Αριστερά καρδιοχτυπά για την επόμενη αναμέτρηση, στα τέλη Οκτωβρίου στη Θουριγγία.

Στο ανατολικό κρατίδιο με πρωτεύουσα την Ερφούρτη κυβερνά ο Μπόντο Ράμελο, ο μοναδικός αριστερός πρωθυπουργός στη Γερμανία, σε συνεργασία με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους. Θα ήθελε πολύ να συνεχίσει να κυβερνά -και ως πρόσωπο έχει μεγάλη δημοτικότητα-, πλην όμως, με εξαίρεση τους Πράσινους, τα άλλα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού της Θουριγγίας είναι σε ελεύθερη πτώση. Η ερμηνεία του Ράμελο για τη ζοφερή εξέλιξη σε όλα τα ανατολικά κρατίδια είναι ότι πολλοί κάτοικοί τους νιώθουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας: “Πρακτικά έχουμε γίνει η Κίνα της Δύσης. Είμαστε εξαιρετικά καλοί προμηθευτές της βιομηχανίας, κάθε τρίτη μηχανή της Daimler κατασκευάζεται στη Θουριγγία, πλην όμως ο εταιρικός φόρος ρέει στη Στουτγάρδη, στα κεντρικά του ομίλου” υποστήριξε χθες σε εφημερίδα του Μονάχου. “Εάν η Ανατολή αντιμετωπίζεται ως αποικία, τότε οι εντάσεις στα μέρη μας γίνονται όλο και πιο επικίνδυνες”.

Ο Ράμελο δεν λέει τα παραπάνω για πρώτη φορά, τώρα όμως τα λόγια του βρίσκουν πρόσβαση στα μέσα ενημέρωσης, καθώς όλοι προσπαθούν να ερμηνεύσουν τα αίτια της επιτυχίας της AfD στην ανατολική Γερμανία, όπου το κόμμα του αναδεικνύεται δεύτερο.

Πάντως, ο Ράμελο εκτιμά ότι και το κόμμα του έχει μεγάλες ευθύνες για τη φθίνουσα πορεία του στα ανατολικά κρατίδια, όπου μέχρι λίγα χρόνια πριν έφερνε ποσοστά πάνω από 20%. Άλλωστε, είχε αναδειχθεί πρώτο κόμμα στη Θουριγγία - κι έτσι έγινε ο Ράμελο πρωθυπουργός. “Η AfD δεν προσφέρει τίποτε παρά μόνο αγανάκτηση”, λέει, “αλλά εάν απαντάμε μόνο με αγανάκτηση στον ρατσιστικό και εθνικιστικό λόγο της AfD, δεν πείθουμε κανέναν”. Σύμφωνα με τον Ράμελο, η Αριστερά πρέπει να αναδείξει το πόσο χρήσιμη είναι για τους πολίτες.

Πιο έντονη κριτική ασκεί στο κόμμα της η απερχόμενη επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Αριστεράς στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο Σάρα Βάγκενκνεχτ: “Επί πολλά χρόνια ήμασταν εμείς η φωνή των δυσαρεστημένων” υποστήριξε σε συνέντευξή της το βράδυ των εκλογών στο Βρανδεμβούργο και τη Σαξονία. “Στο μεταξύ έχουμε αποξενωθεί από τους παλιούς μας ψηφοφόρους, γι’ αυτό κι έχουμε διευκολύνει την AfD να ενισχυθεί. Με αυτή την έννοια είμαστε συνυπεύθυνοι για την επιτυχία της”. Η Βάγκενκνεχτ επιμένει εδώ και καιρό για μια πιο σκληρή μεταναστευτική πολιτική - κάτι που την έχει κάνει “κόκκινο πανί” στο κόμμα της.

Πάντως, η ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων δείχνει ότι οι πρώην ψηφοφόροι της Αριστεράς δεν πάνε υποχρεωτικά στην AfD. Στο Βρανδεμβούργο, που είχε κεντροαριστερή κυβέρνηση -με τη συμμετοχή και της Αριστεράς- οι ψηφοφόροι της στράφηκαν κυρίως στο SPD και τους Πράσινους και δευτερευόντως στην AfD. Στη Σαξονία, αντίθετα, που κυβερνούσε ο πάλαι ποτέ μεγάλος συνασπισμός, η μεγάλη μετακίνηση των πρώην ψηφοφόρων της Αριστεράς έγινε προς την AfD.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL