Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Και ξαφνικά ο Μακρόν έγινε «οικολόγος»

Άλλαξε γνώμη ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σχετικά με την οικολογική πολιτική της κυβέρνησής του. Και την έβαψε... πράσινη! Πέρσι, ακριβώς τέτοια εποχή, ο πιο δημοφιλής υπουργός του, ο υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Νικολά Ιλό, δήλωνε σε ραδιοφωνική εκπομπή την παραίτησή του ως ένδειξη αντίδρασης στην... ανύπαρκτη οικολογική συνείδηση της κυβέρνησης Μακρόν.

Πλέον, έναν χρόνο μετά, τα πράγματα μοιάζει (τουλάχιστον εξωτερικά) να έχουν αλλάξει. Ο ίδιος ο Πρόεδρος διεκδικεί οικολογικές δάφνες, όπως φάνηκε από τις τοποθετήσεις του ως οικοδεσπότη της συνόδου κορυφής των G7 πρόσφατα στο Μπιαρίτζ... Είναι δυνατόν να συντελέστηκε, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, μια τόσο... δομική αλλαγή;

Οι επικριτές του κάνουν λόγο για υποκριτική στάση. Οι οπαδοί του επικροτούν. Ο ίδιος ο τέως υπουργός Ιλό χαιρέτισε την απόσυρση από τη συμφωνία Mercosur: "Πρόκειται για την πρώτη ουσιαστική φάση» δήλωσε χαρακτηριστικά. Άραγε η Γαλλία περνάει, στη διάρκεια του δεύτερου μισού της θητείας του Μακρόν, στην ενίσχυση οικολογικών πολιτικών; Εν πάση περιπτώσει, η απόφασή του για τη Mercosur του δίνει μια νέα ώθηση, ένα νέο συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι μιας κοινής γνώμης που είχε εδώ και μήνες αρχίσει να δείχνει σημεία ανυπομονησίας σε σχέση με τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου...

Την κατάσταση αυτή επέτειναν φέτος οι δύο διαδοχικοί καύσωνες στη χώρα, καθώς και οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στον Αμαζόνιο. Η απόφαση της απόσυρσης, την οποία στήριξαν άμεσα οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, επιτρέπει στον Μακρόν να απαλλαγεί από μια συμφωνία άκρως αντιδημοφιλή ακόμη και στους κύκλους του κυβερνώντος κόμματος.

Πολλώ δε μάλλον που η ενέργεια αυτή έρχεται μετά την υιοθέτηση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ευρώπης και Καναδά τον περασμένο Ιούλιο. Μια συμφωνία που είχε τότε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου και έφερε ένταση στο εσωτερικό της πλειοψηφίας, ενώ πολλοί βουλευτές του προεδρικού κινήματος είδαν τα γραφεία τους να δέχονται επιθέσεις από αγανακτισμένους αγρότες...

Είτε είναι είτε δεν είναι ειλικρινής ο Μακρόν, το γεγονός είναι ότι εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τη συνάντηση κορυφής για να δείξει τη νεοαποκτηθείσα οικολογική του ευαισθησία. Έθεσε το θέμα του κλίματος στο επίκεντρο, απευθυνόμενος μάλιστα στους συμπολίτες του, υπογράμμισε τις οικολογικές του πρωτοβουλίες σε σχέση με τους ωκεανούς, όπως για παράδειγμα τη μείωση της ταχύτητας των εμπορικών πλοίων, τη μείωση της ρύπανσης που προκαλεί η βιομηχανία ρούχων, ή σε σχέση με τον Αμαζόνιο.

Ο ίδιος πάντως παραδέχθηκε ότι οι απόψεις του για το περιβάλλον εξελίχθηκαν. «Το κίνημα των νέων επί πολλές εβδομάδες, επί μήνες, που συνεχίζεται, με έκανε να σκεφθώ. Είχα πεποιθήσεις, άλλαξα αυτούς τους τελευταίους μήνες, άλλαξα βαθιά» είπε σε συνέντευξή του σε νεανικό σάιτ.

Αυτές οι εξομολογήσεις πάντως δεν τους πείθουν όλους. Για παράδειγμα η Ανυπότακτη Γαλλία' του Ζ.Λ. Μελανσόν κατήγγειλε την «υποκριτική» απόφαση του Μακρόν. «Μόνο ο Μακρόν μπορούσε να φανταστεί ότι ο Μπολσονάρου ήταν οικολόγος. Είναι μια νίκη του κοινωνικού και οικολογικού αγώνα κατά του ελεύθερου εμπορίου. Αλλά δεν μπορούμε παρά να τη χαρακτηρίσουμε υποκριτική από τη στιγμή που ο Μακρόν δεν αναθεωρεί τις άλλες οικολογικά καταστροφικές συμφωνίες».

Οι Πράσινοι από την πλευρά τους ζητούν από τον Μακρόν να πάει ακόμη μακρύτερα. «Η Ευρώπη να μην ανταμείψει τον Μπολσονάρου με μια απόφαση ελεύθερου εμπορίου, αλλά να του επιβάλει κυρώσεις με εμπάργκο στις εισαγωγές μεταλλαγμένης σόγιας» δήλωσε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής τους Γιανίκ Ζαντό. Όπως και να έχει, προς το παρόν τουλάχιστον, η οικολογική στροφή του Μακρόν του έδωσε μια ανάσα. Για το μέλλον, βλέπουμε...

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η κοινωνία πρέπει να μείνει όρθια

Οι προειδοποιήσεις των ειδικών δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό. "Θα έχουμε εκατόμβες θυμάτων", "αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα με τέτοιους αλματώδεις ρυθμούς, θα αυξηθούν και οι διασωληνώσεις" επισημαίνουν εφιστώντας την προσοχή όλων, μα όλων μας, στις θερινές αποδράσεις.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο