Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.1°C
4 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.9°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
14.0°C14.8°C
1 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.7°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.4°C
2 BF 87%
Όλαφ Σολτς / Όλαφ Σολτς: Η αναπαλαίωση του SPD;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όλαφ Σολτς / Όλαφ Σολτς: Η αναπαλαίωση του SPD;

Ποιος θα αναλάβει τη ναυαρχίδα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας που κοντεύει να γίνει σαπιοκάραβο; Ποιος μπορεί να ανατρέψει την πορεία τού πάλαι ποτέ κραταιού SPD προς την ΠΑΣΟΚοποίηση; Στο τέλος του μήνα λήγει η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων για την προεδρία του κόμματος με την μακρά και περήφανη ιστορία, και μόλις αυτή την εβδομάδα τόλμησε να πάρει την απόφαση ένα στέλεχος πρώτης γραμμής.

Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει την προεδρία ως δίδυμο με τη βουλευτή Κλάρα Γκέιβιτς από το Βρανδεμβούργο, “για να κάνει το SPD και πάλι δυνατό”. Φρόντισε, μάλιστα, να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συνδέσει την υποψηφιότητά του με την επιμονή του να παραμείνει το κόμμα στον μεγάλο συνασπισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ - αν και όλοι γνωρίζουν στο Βερολίνο πόσο πολύ επιθυμεί την εξάντληση της θητείας αυτής της κυβέρνησης.

“Πολύ φοβάμαι ότι ο Σολτς θα καταφέρει να εκλεγεί”, μου έλεγε προχθές ένας παλαίμαχος Σοσιαλδημοκράτης, “κυρίως, επειδή ο μέσος όρος της ηλικίας των μελών μας είναι πάνω από 60 χρονών και η πλειονότητά τους άνδρες. Θα προτιμήσουν, λοιπόν, έναν δοκιμασμένο σύντροφο, χωρίς όραμα και χωρίς εκπλήξεις”, συνέχισε με μια δόση απελπισίας. “Αυτό το κόμμα μοιάζει με την ορχήστρα του "Τιτανικού". Παίζει χωρίς να βλέπει ότι βουλιάζουμε”.

Το “αυτόματο”

Η αλήθεια είναι ότι η προσωπικότητα του Σολτς -στον οποίο κάποτε είχαν κολλήσει το παρατσούκλι “αυτόματο”, εξαιτίας της χανσεατικής ψυχραιμίας με την οποία υποστήριζε την πολιτική της Ατζέντας 2010 του Γκέρχαρντ Σρέντερ- δεν μπορεί να συγκινήσει τους ψηφοφόρους, ούτε καν την πλειονότητα των μελών του κόμματος. Αλλά η επιμονή, η υπομονή και η φιλοδοξία του είναι παροιμιώδεις. Επιπλέον, παρουσίασε την υποψηφιότητά του ως πράξη αυτοθυσίας: “Δεν είναι καλό για το SPD”, είπε στην εφημερίδα "Bild", “να φαίνεται ότι κανένας δεν τολμά να αναλάβει την ηγεσία του”, απαξιώνοντας ουσιαστικά τους υπόλοιπους που έχουν βάλει υποψηφιότητα.

Να σημειωθεί ότι μέχρι πριν από δέκα μέρες ο Σουλτς δήλωνε σε όλους τους τόνους ότι έχει πολλή δουλειά να κάνει ως υπουργός Οικονομικών -συνεχίζοντας πιστά στα χνάρια των μηδενικών ελλειμμάτων του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε- γι' αυτό και δεν θα είναι υποψήφιος.

Η αιφνίδια αλλαγή του μάλλον θύμωσε παρά ανακούφισε τους δυνάμει ψηφοφόρους του SPD, που προσδοκούν μια σωτήρια ανανέωση, εάν πιστέψει κανείς την πρώτη δημοσκόπηση που έγινε για το περιοδικό "Der Spiegel": Μόλις το 8,9% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα πρέπει “οπωσδήποτε” να αναλάβει ο Σολτς το τιμόνι του SPD, ενώ ένα 22,3% δήλωσε ότι βλέπει μάλλον θετικά αυτό το ενδεχόμενο.

Αντίθετα, το 55,5% των ερωτηθέντων δεν θέλει να δει τον Σολτς στην προεδρία του SPD. Σχεδόν εξίσου μεγάλη, 50,1%, είναι η άρνηση αυτών που δηλώνουν SPD. Εξαιρετικά ενδιαφέρον -και ενδεικτικό για το πολιτικό προφίλ του Σολτς- είναι το γεγονός ότι αυτοί που δηλώνουν ψηφοφόροι των Χριστιανοδημοκρατών και των Φιλελευθέρων έχουν καλύτερη γνώμη για τον νυν υπουργό Οικονομικών απ’ ό,τι οι Σοσιαλδημοκράτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL