Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.2°C
2 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.0°C13.8°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.8°C
2 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.2°C
0 BF 87%
Ο Ζαϊρ Μπολσονάρου κατηγορεί τις ΜΚΟ για τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο / Στάχτη στα μάτια...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Ζαϊρ Μπολσονάρου κατηγορεί τις ΜΚΟ για τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο / Στάχτη στα μάτια...

Είναι επόμενο ότι ένας πολιτικός που εξυμνεί τη δικτατορία, δικαιολογεί τα βασανιστήρια, υπόσχεται να κλείσει στη φυλακή τους "παράνομους" της Αριστεράς και εκφράζει με κάθε τρόπο την περιφρόνησή του για τις γυναίκες, τους ομοφυλόφιλους και τους ιθαγενείς δεν θα είχε πρόβλημα να αποτινάξει με τη μεγαλύτερη άνεση από πάνω του την ευθύνη για τις πυρκαγιές οι οποίες καταστρέφουν τον μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου που έχει απομείνει στον πλανήτη.

Έτσι, υπεύθυνη για το περιβαλλοντικό έγκλημα δεν είναι η δασοκτόνα κυβερνητική πολιτική ούτε οι μεγάλες μεταλλευτικές, αγροβιομηχανικές ή κτηνοτροφικές επιχειρήσεις που επωφελούνται τα μέγιστα σήμερα από τη μετατροπή μεγάλων δασικών εκτάσεων σε καρβουνιασμένα αγροτεμάχια. Είναι οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι ίδιες δηλαδή που καταγγέλλουν τον Ζαΐρ Μπολσονάρου για τη συστηματική αποδάσωση του Αμαζονίου.

"Όλα δείχνουν" ότι οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις πηγαίνουν στον Αμαζόνιο "για να βάλουν φωτιές" δεν δίστασε να δηλώσει ο ακροδεξιός Πρόεδρος της Βραζιλίας στη διάρκεια της εβδομαδιαίας "συνομιλίας" που έχει, μέσω Facebook, με τους πολίτες.

Όταν ρωτήθηκε αν διαθέτει στοιχεία για τις κατηγορίες του, απάντησε ότι δεν διαθέτει "κάποιο γραπτό σχέδιο" και περιορίστηκε να προσθέσει ότι "έτσι γίνεται". Εξήγησε μάλιστα ότι πιθανό κίνητρο των ΜΚΟ είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Βραζιλίας περιόρισε τη χρηματοδότησή τους. "Υπάρχει έγκλημα" επεσήμανε. "Λείπουν χρήματα από αυτούς τους ανθρώπους".

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αντέδρασαν με οργή κάνοντας λόγο για "στάχτη στα μάτια" της κοινής γνώμης και προσπάθεια του Μπολσονάρου να αρνηθεί τις ευθύνες του για τις πυρκαγιές που κατακαίουν το φετινό καλοκαίρι τον Αμαζόνιο.

Οι πυρκαγιές στο τροπικό δάσος έχουν αυξηθεί κατά 83% μέχρι στιγμής φέτος, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2018, σύμφωνα με την INPE, την υπηρεσία διαστημικών ερευνών της Βραζιλίας. Μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί φέτος 72.843 πυρκαγιές -ο μεγαλύτερος αριθμός της τελευταίας επταετίας-, με περισσότερες από 9.500 να εντοπίζονται από δορυφόρους από την περασμένη Πέμπτη.

Γιουχαΐσματα για τον υπουργό Περιβάλλοντος

Αναμενόμενο ήταν ο Ρικάρντο Σάλες, υπουργός Περιβάλλοντος της κυβέρνησης Μπολσονάρου να γίνει χθες δεκτός με έντονες αποδοκιμασίες όταν εμφανίστηκε σε διάσκεψη για την κλιματική κρίση. Τη στιγμή που ανέβαινε στο βήμα του ομιλητή, δεκάδες παρευρισκόμενοι άρχισαν να φωνάζουν "ο Αμαζόνιος καίγεται".

Την ίδια αποδοκιμασία συνάντησαν και οι τελευταίες δικαιολογίες του Μπολσονάρου. "Είναι μια αρρωστημένη δήλωση, μια λυπηρή δήλωση" δήλωσε ο Μάρσιο Αστρίνι της Greenpeace Βραζιλίας. "Η αυξημένη αποψίλωση και οι πυρκαγιές είναι αποτέλεσμα της αντιπεριβαλλοντικής πολιτικής του" πρόσθεσε.

Ο γερουσιαστής Νίλτο Τάτο, επικεφαλής της περιβαλλοντικής επιτροπής της Κάτω Βουλής, δήλωσε ότι η επίθεση του Προέδρου σε βάρος των ΜΚΟ έχει στόχο να απροσανατολίσει προκειμένου να αποκρύψει το γεγονός ότι η κυβέρνησή του διαγράφει συστηματικά 30 χρόνια νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο περιβαλλοντολόγος Κάρλος Νόμπρε εξήγησε, από την πλευρά του, ότι οι αγρότες που επιθυμούν να καθαρίσουν περιοχές προκειμένου να τις μετατρέψουν σε βοσκοτόπια περιμένουν την περίοδο της ξηρασίας για να βάλουν φωτιές. Απέδωσε μάλιστα τη μεγάλη αύξηση των πυρκαγιών της φετινής χρονιάς στην παράνομη αποψίλωση, καθώς οι μετεωρολογικές συνθήκες στη Βραζιλία δεν ήταν ασυνήθιστα ξηρές.

"Οι ΜΚΟ που εργάζονται στον Αμαζόνιο δεν χρησιμοποιούν φωτιές στη γεωργία. Αντίθετα, ενθαρρύνουν τις γεωργικές κοινότητες να αποφεύγουν τις φωτιές" επεσήμανε ο Νόμπρε, ερευνητής στο πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο.

Έπειτα από την καθολική αποδοκιμασία, ο Μπολσονάρου επιχείρησε να ανασκευάσει κάπως τις δηλώσεις του. Σε νέο διάγγελμά του μέσω Διαδικτύου, παραπονέθηκε ότι η κυβέρνησή του δεν διαθέτει τους αναγκαίους πόρους να καταπολεμήσει τις πυρκαγιές, υποσχέθηκε τη διεξαγωγή έρευνας για το φαινόμενο και τόνισε πως ουδέποτε υποστήριξε πως μη κυβερνητικές οργανώσεις βάζουν φωτιές. Εξέφρασε μόνο κάποιες "υποψίες" του.

Την ημέρα σκοτάδι, το βράδυ φως

Τις επτά τελευταίες ημέρες, δημοσιογράφος του Ρόιτερ έχει επανειλημμένα διανύσει με το αυτοκίνητο το τμήμα των 30 χιλιόμετρων του Υπεραμαζονιακού αυτοκινητόδρομου από τη Χουμάιτα προς τη Λαμπρέα, παρακολουθώντας τη φωτιά να κατατρώει τη ζούγκλα.

Στην αρχή, την Τετάρτη της περασμένης εβδομάδας, η μαινόμενη πυρκαγιά απείχε μόλις λίγα μέτρα από τον αυτοκινητόδρομο, με τις κίτρινες φλόγες να καταπίνουν δένδρα και να φωτίζουν τον ουρανό. Μέχρι το σαββατοκύριακο, η φωτιά είχε υποχωρήσει μακρύτερα, όμως η πορτοκαλί λάμψη της είχε πλέον ύψος αρκετών ορόφων.

"Το μόνο που μπορείς να δεις είναι καπνός" λέει δείχνοντας στον ορίζοντα ο Τιάγκο Παριντιντίν, ο οποίος ζει σε καταυλισμό αυτοχθόνων, λίγο μακρύτερα από τον Υπεραμαζονιακό αυτοκινητόδρομο. "Δεν ήταν έτσι παλιότερα" προσθέτει.

Είκοσι δύο χρόνων και εκπαιδευμένος σε περιβαλλοντικά ζητήματα, ο Παριντιντίν καταγγέλλει την αυξανόμενη ανάπτυξη της Αμαζονίας που έφερε τη γεωργία και την αποδάσωση, με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες στη διάρκεια της ξηρής εποχής.

Οι φωτιές αρχίζουν στη χαμηλή βλάστηση που έχει ξεραθεί κατά την περίοδο της ξηρασίας. Καπνός τυλίγει τμήματα εδάφους που είναι ακόμη καταπράσινα, γεμάτα φτέρες και φοινικόδενδρα, καθώς η βλάστηση κάτω απ' αυτά σιγοκαίει. Στο τέλος, πιάνουν φωτιά και τα δέντρα.

Ο Γκάμπριελ Αλμπουκέρκε, πιλότος στο Πόρτο Βέλιο, την πρωτεύουσα της Πολιτείας Ροντόνια, δηλώνει πως, στα τέσσερα χρόνια που πετάει με το μικρό ελικοφόρο αεροπλάνο του, η κατάσταση ποτέ δεν ήταν τόσο κακή. "Είναι η πρώτη φορά που βλέπω κάτι τέτοιο" λέει. Μερικές φορές ο καπνός είναι τόσο πυκνός που το ίδιο το δάσος μοιάζει να έχει εξαφανιστεί.

MIXAΛΗΣ ΤΡΙΚΚΑΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL