Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.2°C18.5°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.8°C15.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.4°C16.6°C
4 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.9°C17.7°C
3 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
2 BF 67%
"Προειδοποιητικά" πυρά κατά της τουρκικής επεμβατικότητας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Προειδοποιητικά" πυρά κατά της τουρκικής επεμβατικότητας

Την ώρα που ο συριακός στρατός προελαύνει στην επαρχία Ιντλίμπ και περικυκλώνει την πόλη Χαν Σεϊχούν με στόχο την συνολική ανακατάληψη της περιοχής, η Τουρκία κατήγγειλε επίθεση της συριακής αεροπορίας εναντίον τουρκικής στρατιωτικής αυτοκινητοπομπής που κατευθυνόταν προς ένα από τα δώδεκα παρατηρητήρια της Άγκυρας στη βόρεια συριακή επαρχία.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ υποστήριξε ότι με την επίθεση αυτή, που προκάλεσε τον θάνατο τριών και τον τραυματισμό τουλάχιστον δώδεκα αμάχων, παραβιάστηκαν προϋπάρχουσες συμφωνίες με τη Ρωσία. Ωστόσο, ο βομβαρδισμός φαίνεται πως είχε περισσότερο χαρακτήρα προειδοποίησης, καθώς δεν χτυπήθηκε κάποιο από τα τουρκικά οχήματα τα οποία, σύμφωνα με τη Δαμασκό, μεταφέρουν οπλισμό στους αντάρτες.

Εκτιμάται ότι στην επαρχία Ιντλίμπ, που βρίσκεται ανάμεσα στη Λατάκια και το Χαλέπι και συνορεύει με την Τουρκία, ζουν αυτή τη στιγμή πάνω από τρία εκατομμύρια άνθρωποι, ανάμεσά τους μαχητές του αντικαθεστωτικού Ελεύθερου Συριακού Στρατού καθώς και τζιχαντιστικών οργανώσεων που κατέφυγαν εκεί μετά την ανακατάληψη της Ράκκα και την ήττα του Ισλαμικού Κράτους. Συνεπώς, ο επανέλεγχος της συριακής επικράτειας, που είναι και ο βασικός στόχος του Προέδρου της χώρας Μπασάρ Αλ Άσαντ, περνάει μέσα από την ανακατάληψη της επαρχίας από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Καθώς ο στρατός του Άσαντ προελαύνει στην Ιντλίμπ, η Τουρκία, η οποία έχει επέμβει στη συριακή επικράτεια εδώ και τέσσερα χρόνια, δεν φαίνεται διατεθειμένη να αποδεχθεί τετελεσμένα ούτε τον πλήρη έλεγχο του καθεστώτος στη βόρεια Συρία.

Η παραμονή της Ιντλίμπ στα χέρια αυτών που η Άγκυρα βλέπει ως προνομιακούς συμμάχους αποτελεί μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την αποτροπή της κυριαρχίας των Κούρδων στα νότια σύνορά της. Γι' αυτόν το λόγο εξάλλου όλα αυτά τα χρόνια η Τουρκία έχει προσφέρει στους αντάρτες της Ιντλίμπ μεγάλη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια, άμεσα και έμμεσα.

Πέρα όμως από τις γεωπολιτικές σκοπιμότητες που καθορίζουν την τουρκική εξωτερική πολιτική, υπάρχει ακόμα ένας λόγος που ο Τούρκος Πρόεδρος θέλει να αποτρέψει την πτώση του Ιλντίμπ στα χέρια της Δαμασκού: οι φιλοδοξίες του Τ. Ερντογάν για ηγετικό ρόλο στους μουσουλμανικούς πληθυσμούς. Υπ' αυτό το πρίσμα, ένα αιματοκύλισμα των ανταρτών της Ιντλίμπ από τον Άσαντ, που το 2011 ο Ερντογάν είχε αποκαλέσει «διάβολο», θα ήταν καταστροφικό για τον ίδιο αλλά και για το προφίλ του ως «προστάτη των Μουσουλμάνων».

Το ποια θα είναι η έκβαση της πολιορκίας του Ιντλίμπ παραμένει άγνωστο. Το σίγουρο όμως είναι πως η ανακατάληψη της επαρχίας δεν θα είναι ούτε υπόθεση λίγων μηνών ούτε μονάχα μια πολεμική επιχείρηση ανάμεσα σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα. Όπως συνέβη το 2017 με τη φερόμενη επίθεση με χημικά έναντι των ανταρτών της πόλης Χαν Σεϊχούν και την αμερικανική πυραυλική επίθεση με εντολή Τραμπ, έτσι και σήμερα είναι πιθανό να γίνουμε μάρτυρες ενός τεράστιου πολέμου προπαγάνδας που θα έχει ως στόχο την εξυπηρέτηση των γεωπολιτικών επιδιώξεων των δύο στρατοπέδων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL