Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Ιταλία: αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση Κόντε και τον Σαλβίνι / Ιταλία: Σήμερα... κληρώνει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλία: αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση Κόντε και τον Σαλβίνι / Ιταλία: Σήμερα... κληρώνει

Η αντίστροφη μέτρηση για την απομάκρυνση του Ματέο Σαλβίνι, του ακροδεξιού και ρατσιστή ηγέτη της Λέγκας, από την τρίτη σε μέγεθος κυβέρνηση της Ευρωζώνης φαίνεται ότι θα ξεκινήσει από τη στιγμή που ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε θα ανεβεί στο βήμα της Γερουσίας σήμερα το απόγευμα για να εξηγήσει στον ιταλικό λαό γιατί δεν μπορεί να εμπιστευτεί τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του και υπουργό Εσωτερικών και όλο του το κόμμα.

Ο νταής της ιταλικής πολιτικής σκηνής, βλέποντας το τέλος της παρουσίας της Λέγκας στην κυβέρνηση να πλησιάζει και το Κίνημα Πέντε Αστέρων (Κ5Α) να ανοίγει τις πόρτες της συνεργασίας με το Δημοκρατικό Κόμμα, έφτασε μέχρι να εκλιπαρεί για την παρουσία του στην κυβέρνηση. Ο τσαμπουκάς του Σαλβίνι με τους αδύναμους αποδείχθηκε εντελώς αναποτελεσματικός μπροστά στη δύναμη της δημοκρατίας από τη στιγμή που κατάλαβε ότι στο Κοινοβούλιο εκπροσωπεί μόλις το 17% που είχε πάρει στις εκλογές και ότι στη δημοκρατία δεν αποφασίζουν οι δημοσκοπήσεις, οι ηγετίσκοι και οι δημαγωγοί.

Κόντε: Ο «υπουργός απουσιών» Σαλβίνι τελείωσε

Για τον πρωθυπουργό Κόντε, ο «υπουργός απουσιών» Σαλβίνι έχει... τελειώσει. «Ο Σαλβίνι πρέπει να βάλει τα δακτυλικά του αποτυπώματα και τη φάτσα του στην κρίση, πρέπει να ψηφίσει κατά της κυβέρνησης της αλλαγής που μέχρι πριν από δεκαπέντε ημέρες έλεγε ότι θα διαρκέσει πέντε χρόνια» τόνισε ο Κόντε προετοιμάζοντας την ομιλία του στη Βουλή και καθιστώντας σαφές ότι μετά την «προδοσία» του Σαλβίνι, θα τον κάνει να την πληρώσει όσο πιο ακριβά μπορεί.

Ο Κόντε ζητά από το Κ5Α να καταθέσουν ένα σχέδιο απόφασης της Γερουσίας που να μην μπορεί να το ψηφίσει η Λέγκα. «Συμπεριλαμβάνοντας την προδοσία του, θα περιγράψουμε τα ψέματά του και τα άλματα θανάτου που έκανε», όπως τόνισε χαρακτηριστικά ηγετικό στέλεχος του Κ5Α που βρίσκεται κοντά στον Κόντε.

Το σίγουρο είναι ότι μετά την πρόταση μομφής της Λέγκας και ανεξάρτητα από την έκβαση της ψηφοφορίας, που στη Γερουσία θα αποτελέσει ράπισμα για τον Σαλβίνι, ο Κόντε θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα για να θέσει την εντολή στα χέρια του (αφού δεν θα έχει την υποστήριξη της Λέγκας στην κυβέρνησή του), ενώ μπορεί ακόμα και να αρνηθεί να συνεχίσει με τα τρέχοντα θέματα της κυβέρνησης και να ζητήσει μια άλλη υπηρεσιακή κυβέρνηση. Το σίγουρο είναι ότι ο Ματαρέλα θα πρέπει να δρομολογήσει την επομένη τις διαβουλεύσεις με τα κόμματα απομακρύνοντας τον κίνδυνο εκλογών τον Οκτώβριο και ανοίγοντας τον δρόμο για μια κυβέρνηση συνασπισμού ανάμεσα στο Κ5Α, το Δημοκρατικό Κόμμα, τους Ελεύθερους και Ίσους, την «Περισσότερη Ευρώπη» και ανεξάρτητους βουλευτές και γερουσιαστές ή τα μικρά αυτονομιστικά κόμματα. Μια προοπτική που έχει και τις ευχές του Ρομάνο Πρόντι.

Το Κ5Α θέλει να είναι ο Κόντε αυτός που θα διαπραγματευτεί την είσοδο του Δημοκρατικού Κόμματος και των άλλων κομμάτων στην κυβέρνηση, παραμένοντας πρωθυπουργός έως τη λήξη της θητείας της Βουλής, παρ' όλο που ο ίδιος ο Κόντε δηλώνει ότι... δεν είναι παντός καιρού ή, καλύτερα στα ιταλικά, «ο άνθρωπος για όλες τις εποχές».

Γεγονός που μάλλον μπορεί να οδηγήσει τον Κόντε να κάνει τον... Ευρωπαίο Επίτροπο. Το σίγουρο είναι ότι «ο Κόντε θα περιμένει σήμερα το απόγευμα να δει στον Τίβερη να περνάει η σορός του εχθρού του», όπως τονίζουν πολλοί χρησιμοποιώντας παλιές εκφράσεις της ιταλικής πολιτικής.

Γκρίλο και Κ5Α εναντίον Σαλβίνι

«Πρέπει να απομονώσουμε τον Σαλβίνι, πρέπει να του κάνουμε κακό» επαναλάμβανε διαρκώς ο γκουρού και ιδρυτής του Κ5Α Μπέπε Γκρίλο στο... κονκλάβιο της άτυπης ηγεσίας του Κινήματος στην παραθαλάσσια βίλα του Γκρίλο κοντά στο Λιβόρνο, με τον Κασαλέτζιο τζιούνιορ, τον Ντι Μπατίστα, τον Ντι Μάιο, τον πρόεδρο της Βουλής Φίκο και τους προέδρους των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων του κόμματος.

Για τον Γκρίλο ο Σαλβίνι κατάφερε να συσπειρώσει μετά από καιρό το Κ5Α και τώρα έφθασε η εποχή της συμμαχίας με το Δημοκρατικό Κόμμα. «Δεν θα αφήσουμε να μας την παίξει ξανά ο Σαλβίνι. Μετά από μερικούς μήνες θα τα κάνει όλα άνω κάτω. Πρέπει να δοκιμάσουμε το Δημοκρατικό Κόμμα. Το πιο σημαντικό είναι να απομονώσουμε τον Σαλβίνι» συμπλήρωσε ο πρώην κωμικός, που είχε καλέσει προ ημερών το Κ5Α «να σταματήσει τους βάρβαρους».

«Κανείς περισσότερο από εμένα δεν έχασε τον σεβασμό του στον Σαλβίνι. Είχα εμπιστοσύνη σε αυτά που έλεγε, αλλά απέδειξε ότι έχει λίγη αξιοπιστία» συμπλήρωσε ο Ντι Μάιο, ενώ ο Ντι Μπατίστα έθεσε το μεγαλύτερο ερώτημα της στιγμής: «Δεν ξέρω ανάμεσα στον Σαλβίνι και τον Ρέντζι ποιος από τους δύο είναι λιγότερο αξιόπιστο;».

Για τον πρόεδρο της Βουλής Φίκο, που εκπροσωπεί εδώ και πολύ καιρό το «αντιΣαλβίνι» μέτωπο μέσα στο Κ5Α, «το ράπισμα στη Λέγκα θα αποτελέσει από μόνο του μια νίκη».

Στην ανακοίνωσή της η de facto ηγεσία του Κινήματος αναγνώρισε τη ρήξη με τον Σαλβίνι, χωρίς να τον αναφέρει, όπως χωρίς να αναφέρει το Δημοκρατικό Κόμμα κατέστησε σαφές ότι περιμένει από τον Τζινγκαρέτι την πρώτη κίνηση. Για τον Πρόντι το Δημοκρατικό Κόμμα χρειάζεται να κάνει μια συμφωνία «πλειοψηφίας α λα Ούρσουλα» με το Κ5Α για τη θητεία της Βουλής, με ορισμένους να βλέπουν μέσα σ' αυτή ακόμη και τον... Μπερλουσκόνι.

Η απάντηση του "καπετάνιου": "Ο Ρέντζι πιο αξιόπιστος από εμένα;"

Η απάντηση του «καπετάνιου» της Λέγκας έφθασε από τη γειτονική Λούκα, όπου συνέχιζε ένα είδος προεκλογικής εκστρατείας: «Το Κ5Α είναι έτοιμοι να πάνε με τον Ρέντζι και την Μπόσκι και εγώ είναι ο αναξιόπιστος; Είμαστε στα χέρια καμία τριανταριών ρεντζικών. Θα ακούσω την Τρίτη τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και θα δούμε τι θα πει. Την καλύτερη λύση θα την αξιολογήσει ο Ματαρέλα, αλλά θα ήταν τρελό να στείλουμε στην κυβέρνηση μειοψηφίες που απορρίφθηκαν από τις εκλογές. Η κυβέρνηση των ηττημένων θα είναι μια απάτη» προειδοποίησε ο Σαλβίνι, κουνώντας μάλιστα απειλητικά και το δάχτυλό του: «Αφήστε ανοιχτά τα κινητά τας, γιατί εάν θα πρέπει να βγούμε στις πλατείες για να υπερασπιστούμε την Ιταλία, την ελευθερία και τη δημοκρατία, θα το κάνουμε».

Ο αρχηγός της Λέγκας βλέπει ήδη τον εαυτό του ως αρχηγό της... αντιπολίτευσης. «Όλα θα εξαρτηθούν από αυτά που θα πει ο Κόντε την Τρίτη στη Γερουσία. Εάν παρουσιάσει μια Ιταλία που δεν είναι η δική μου, αντίο και φίλοι όπως πριν. Εάν όμως παρουσιάσει μια πορεία που κάνει καλό στην Ιταλία, ποιος είμαι εγώ για να του πω 'όχι';» συμπλήρωσε ο λαϊκιστής και δημαγωγός Σαλβίνι.

Η ηγεσία και τα στελέχη της Λέγκας δεν έχουν την παραμικρή αμφιβολία ότι εάν το Κ5Α συμμαχήσει με τον Ρέντζι, την Μπόσκι και τον Πρόντι, τα ποσοστά της Λέγκας θα εκτιναχθούν στα ύψη.

Για τον Ντι Μάιο «ο Σαλβίνι εφευρίσκει τα πάντα, έχει τη συνείδηση αυτού που έκανε το λάθος και πρόδωσε και δεν ξέρει πώς να ξεμπλέξει. Έχει βγει εκτός εαυτού», ενώ, προσπαθώντας να καθησυχάσει τη βάση του Κ5Α, συμπλήρωσε ότι «κανείς από το Κ5Α δεν θα καθίσει ποτέ στο τραπέζι με τον Ρέντζι».

Η Μπόσκι, η πρώην υπουργός του Ρέντζι, απάντησε στις... φιλοφρονήσεις του Σαλβίνι με το έντονο πολιτικό στυλ που είχε χαρακτηρίσει τα έργα και τις ημέρες της. «Εγώ μούμια;» αναφώνησε η γυναίκα που αποτέλεσε το αποτρόπαιο σύμβολο του «ρεντζισμού», αναρτώντας στο Διαδίκτυο μια φωτογραφία της με... μπικίνι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL