Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Αντι-Σαλβίνι μέτωπο από τον φόβο της κάλπης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αντι-Σαλβίνι μέτωπο από τον φόβο της κάλπης

Η νέα «αντι-Σαλβίνι» πλειοψηφία που σχηματίστηκε στην ιταλική Γερουσία την Τρίτη το βράδυ θα καταφέρει να αποτρέψει τη διεξαγωγή εκλογών που θα έδιναν στο νεοφιλελεύθερο, νεοφασιστικό και ρατσιστικό τσουνάμι των Σαλβίνι, Μελόνι και Μπερλουσκόνι έως και τα δύο τρίτα της Βουλής και της Γερουσίας;

Πολλά πράγματα θα κριθούν από το ποιος θα κερδίσει την κόντρα ανάμεσα στον Ρέντζι και τον Τζινγκαρέτι στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος.

«Σήμερα κέρδισαν οι Σαλβίνι και Τζινγκαρέτι εναντίον του Ρέντζι και του Ντι Μάιο» τόνισε ο Φραντσέσκο Μπότσια, που είναι κοντά στον Τζινγκαρέτι, υποστηρίζοντας τη διεξαγωγή εκλογών.

Κ5Α και Δημοκρατικό Κόμμα απέτρεψαν την πτώση του Κόντε

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων (Κ5Α), το Δημοκρατικό Κόμμα, οι αριστεροί Ελεύθεροι και Ίσοι και οι γερουσιαστές των αυτονόμων περιοχών της Βόρειας Ιταλίας, διασφαλίζοντας την πλειοψηφία της Γερουσίας εν μέσω καύσωνα και διακοπών απέρριψαν στην πράξη την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που είχε καταθέσει ο Σαλβίνι, επιβάλλοντας τη δική τους ατζέντα και τον τρόπο που θα συζητηθεί στη Γερουσία η πολιτική κρίση και κυρίως ότι αυτό θα γίνει στις 20 και όχι στις 14 Αυγούστου, όπως ήθελε το ακροδεξιό τσουνάμι.

Ο πρωθυπουργός Κόντε λοιπόν θα παρουσιαστεί στη Γερουσία για να κάνει «ανακοινώσεις» για την κυβερνητική κρίση. Εάν ο Σαλβίνι επιμείνει στην πρόταση μομφής, πώς θα αντιδράσουν ο Τζινγκαρέτι και το Δημοκρατικό Κόμμα;

Την επομένη, στις 21 Αυγούστου, ο Κόντε θα παρουσιαστεί στη Βουλή για τις ίδιες «ανακοινώσεις», ενώ θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να του δηλώσει εάν έχει ή όχι την πλειοψηφία.

Ο φόβος μείωσης αιρετών και... αποδοχών

Ο ηγέτης της Λέγκας όμως απέδειξε ότι ξέρει να κάνει πολιτική, γιατί στη Γερουσία αποδέχθηκε τη συνταγματική μεταρρύθμιση που προτείνει το Κ5Α για δραστική μείωση των εκπροσώπων του Κοινοβουλίου περίπου κατά το ένα τρίτο (δηλαδή 345 γερουσιαστές και βουλευτές), με την πιθανή μείωση των υψηλών αποδοχών τους κατά 50%, που θα συμπαρασύρει σε μείωση τις υψηλές αποδοχές των περιφερειακών συμβούλων κατά 50%, επηρεάζοντας συνεπώς και τις αποδοχές των δημάρχων και γενικά όλων των αιρετών. Πόσοι βουλευτές και γερουσιαστές είναι έτοιμοι να ψηφίσουν τη μη επανεκλογή τους ή τη δραστική μείωση των αποζημιώσεών τους;

Ο Σαλβίνι ισχυρίζεται ότι μετά την ψήφιση της μεταρρύθμισης σε χρόνο ρεκόρ η χώρα θα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές δηλαδή τον Οκτώβριο, ενώ ο Ντι Μάιο δηλώνει έτοιμος για εκλογές υπογραμμίζοντας ότι την απόφαση αυτή μπορεί να την πάρει μόνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Ματαρέλα διαιτητής και υπερασπιστής του συντάγματος

Η κίνηση του Σαλβίνι θορύβησε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, που βλέπει «αλλαγή της τράπουλας στο τραπέζι» σύμφωνα με το περιβάλλον του, χωρίς κανείς να μπορεί να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει. Πώς όμως ο Ματαρέλα, ο πρώην καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρώην μέλος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, θα αποδεχθεί να μετατραπεί μια συνταγματική μεταρρύθμιση σε αντικείμενο κυνικών πολιτικών συναλλαγών; Μετά τις «ανακοινώσεις» του Κόντε στη Γερουσία στις 20 Αυγούστου, θα πρέπει να δώσει τις δικές του απαντήσεις.

Ο Ματαρέλα δεν φαίνεται πρόθυμος να διαλύσει τη Βουλή εάν δεν περάσουν τουλάχιστον έξι με επτά μήνες μετά την ψήφιση της συνταγματικής μεταρρύθμισης.

Μια πραγματική καταστροφή για τον Σαλβίνι και μια πίστωση χρόνου για τον Ντι Μάιο και τον Ρέντζι.

Το Δημοκρατικό Κόμμα μεταξύ Ρέντζι και Τζιγκαρέτι

Την ίδια στιγμή, η μεγάλη τρίπλα του Σαλβίνι στη Γερουσία να αποδεχθεί τη μείωση του αριθμού και της αποζημίωσης των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων αποτέλεσε ωρολογιακή βόμβα στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος, γιατί δημιούργησε επιπρόσθετες δυσκολίες στον πρώην πρωθυπουργό Ματέο Ρέντζι, ο οποίος στην πράξη έχει αναλάβει τα ηνία του κόμματος με το μαστίγιο και το καρότο της διάσπασης και της ενότητας και πλήττει θανάσιμα την προβληματική εικόνα του σημερινού γραμματέα του Τζινγκαρέτι.

Ο Ρέντζι έχει οδηγήσει de facto το Δημοκρατικό Κόμμα να συμφωνεί στον σχηματισμό μιας κυβέρνησης με το Κ5Α, και προφανώς με τη στήριξη των Ελεύθερων και Ίσων, ακόμη και σε βάθος τετραετίας, για να μπορέσει να ανασυντάξει τις δυνάμεις του και να διεκδικήσει αυτός την πρωθυπουργία έναντι του Σαλβίνι, ελπίζοντας πως θα πάρει ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος του Κ5Α.

Στην πράξη, ο Ρέντζι πρότεινε στο Κ5Α ένα «δεύτερο κυβερνητικό συμβόλαιο», που θα προβλέπει και την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας το 2022.

Ένας αρχηγός κι ένας... καπετάνιος

Ο Ντι Μάιο κάλεσε τον Σαλβίνι να αποσύρει την πρόταση μορφής, γιατί χωρίς κυβέρνηση «δεν μπορεί να ψηφιστεί η συνταγματική μεταρρύθμιση», ενώ ο Σαλβίνι δήλωσε ότι δεν θα αποσύρει τους επτά υπουργούς του από την κυβέρνηση. Έτσι κι αλλιώς, η μείωση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων δεν θα αφορά την επόμενη, αλλά τη μεθεπόμενη Βουλή. Στο... μεσοδιάστημα ο Σαλβίνι στοιχηματίζει να πάρει τουλάχιστον το 50%, εάν όχι και πάνω από το 65% των βουλευτών και των γερουσιαστών του επόμενου Κοινοβουλίου.

Ο Σαλβίνι φρόντισε σε χρόνο ρεκόρ, μόλις μία ώρα μετά την ψήφο της Γερουσίας, να κατατεθεί στη Βουλή η πρόταση της μείωσης του αριθμού των βουλευτών και των γερουσιαστών και να περάσει σε συζήτηση και να ψηφιστεί από το σώμα στις 22 Αυγούστου, χωρίς να στοιχηματίζει κανείς με σιγουριά εάν μέχρι τότε θα υπάρχει ακόμη η κυβέρνηση Κόντε.

«Είναι αποφάσεις του αρχηγού. Ένας αρχηγός αποφασίζει πάντα μόνος του και στο τέλος έχει την προσωπική ευθύνη» τόνισε ο Τζιανκάρλο Τζιορτζέτι, το δεξί χέρι του «αρχηγού» Σαλβίνι και γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Κυβέρνησης, καθιστώντας σαφές ότι ο ο «αρχηγός» ή «καπετάνιος», όπως του αρέσει να τον αποκαλούν, αποφασίζει μόνος του για «όλους και για όλα» και ότι, ακόμη χειρότερα, «όλοι και όλα» αποδέχονται «δημοκρατικά» αυτή την αντιδημοκρατική εάν όχι φασιστική λογική.

Ένας χρόνος από την τραγωδία στη Γένοβα

Συγγενείς των θυμάτων: "Διώξτε τους μάνατζερ από την τελετή"

Στη Γένοβα ήχησαν οι σειρήνες των πλοίων και οι ταξιτζήδες κόρναραν παρατεταμένα χθες το πρωί στις 11.36, στην πρώτη θλιβερή επέτειο από την κατάρρευση της γέφυρας Μοράντι και τον θάνατο 43 ανθρώπων. Ο κόσμος χειροκρότησε μόνο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα και αδιαφόρησε για τους πολιτικούς.

Συγγενείς των θυμάτων ζήτησαν από τον πρωθυπουργό Κόντε να απομακρυνθούν οι εκπρόσωποι της ιδιωτικής εταιρείας διαχείρισης των αυτοκινητοδρόμων Autostrade - Atlantia (που ανήκει στον όμιλο της οικογένειας Μπένετον), την οποία κατηγορούν πως αδιαφόρησε για την κατάσταση της γέφυρας και ευθύνεται για τους άδικους θανάτους. Ο Κόντε εισάκουσε το αίτημα και οι μάνατζερ -ανάμεσά τους ο διευθύνων σύμβουλος Τζοβάνι Καστελούτσι και ο πρόεδρος Φάμπιο Τσερκιάι - αποχώρησαν λίγο πριν αρχίσει η τελετή. Οι δύο είναι μεταξύ των δεκάδων αξιωματούχων της εταιρείας εις βάρος των οποίων διεξάγονται έρευνες για ανθρωποκτονίες εξ αμελείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL