Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Ισπανία / Ισπανία: Σοσιαλιστές και Αριστερά κοντά στην απόλυτη πλειοψηφία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισπανία / Ισπανία: Σοσιαλιστές και Αριστερά κοντά στην απόλυτη πλειοψηφία

Οι διερευνητικές επαφές του Πέδρο Σάντσεθ με τα πολιτικά κόμματα για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης της Ισπανίας μεταφέρθηκαν για μετά τον Δεκαπενταύγουστο, ενώ ο αρχηγός του κράτους βασιλιάς Φελίπε ΣΤ’ φαίνεται ότι δεν θα ξεκινήσει νέες διαβουλεύσεις και θα αφήσει τη διερευνητική εντολή στον Σάντσεθ. Από την πλευρά του ο ηγέτης του δεξιού Λαϊκού Κόμματος Πάμπλο Κασάδο στοιχηματίζει στην αποτυχία του Σάντσεθ προκαλώντας τους Σοσιαλιστές να υποδείξουν έναν άλλο υποψήφιο για πρωθυπουργό ή να απέχουν στην υπόθεση σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας από το... Λαϊκό Κόμμα.

Σε περίπτωση πρόωρων εκλογών οι Σοσιαλιστές και η Αριστερά θα έπαιρναν συνολικά 176 έδρες, σύμφωνα με την Key Data, ξεπερνώντας τα τρία δεξιά κόμματα και απέχοντας μόλις δύο έδρες από την απόλυτη πλειοψηφία, αφήνοντας στην πράξη αμετάβλητο το πολιτικό τοπίο. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα έφθανε στο 31,5% με 135 βουλευτές (11 βουλευτές παραπάνω από αυτούς που έχει σήμερα), ενώ το Unidas Podemos θα σημείωνε μικρή υποχώρηση κατά 1% και θα είχε 39 βουλευτές (από τους 42 που έχει σήμερα).

Το δεξιό κόμμα της Χώρας των Βάσκων PNV, το αριστερό κόμμα της Χώρας των Βάσκων Bildu και η Δημοκρατική - Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλωνίας ERC θα διατηρούσαν τις έδρες τους και ως εκ τούτου η ψήφος τους ή η αποχή τους θα ήταν πάλι απαραίτητη για τον σχηματισμό μιας προοδευτικής και αριστερής κυβέρνησης.

Οι πρόωρες εκλογές θα οδηγούσαν σε ήττα των τριών δεξιών κομμάτων, με τους λαϊκιστές υπερνεοφιλελεύθερους Πολίτες και τους φασίστες του Vox να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες. Τα τρία κόμματα θα είχαν 141 βουλευτές (3 βουλευτές λιγότερους από ό,τι στη σημερινή Βουλή) με το Λαϊκό Κόμμα να ανακάμπτει στο 18,7% και 75 βουλευτές (6 περισσότερους) οι Πολίτες θα υποχωρούσαν στο 14,4% και θα είχαν 52 βουλευτές (5 λιγότερους) και οι φασίστες του Vox θα κατέρρεαν στους 14 από τους 24 βουλευτές που διαθέτουν σήμερα.

Στην Περιφέρεια της Μαδρίτης πάντως το Λαϊκό Κόμμα και οι Πολίτες κατέληξαν σε συμφωνία με τους φασίστες του Vox για τον έλεγχο της τοπικής κυβέρνησης. Στη Ναβάρα η σοσιαλίστρια Μαρία Τζιβίτε ανέλαβε τα ηνία της τοπικής κυβέρνησης με τη συνεργασία του Unidas Podemos αποδεικνύοντας τη συνέπεια της Αριστεράς στη στήριξη προοδευτικών αρχών τους οργανισμούς τοπικής και περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας και η Ιρένε Μοντέρο, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Unidas Podemos, απέκτησαν την Παρασκευή την τρίτη κόρη τους, την Αϊτάνα, που γεννήθηκε και αυτή πρόωρα, με τους δύο ηγέτες της Αριστεράς να δέχονται τις ευχές του πολιτικού κόσμου.

Αίσθηση προκάλεσε στη δημοκρατική κοινή γνώμη της Ισπανίας το γεγονός ότι νεοφασιστικές και νεοναζιστικές οργανώσεις χρησιμοποιούσαν την ιστοσελίδα που χρησιμοποιούσε και ο ακροδεξιός σφαγέας του Τέξας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL