Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.6°C22.6°C
5 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.8°C19.3°C
4 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.9°C20.7°C
2 BF 37%
Μπρεγκανσόν: Ένα φρούριο στην υπηρεσία της Γαλλικής Δημοκρατίας...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μπρεγκανσόν: Ένα φρούριο στην υπηρεσία της Γαλλικής Δημοκρατίας...

Στο εντυπωσιακό νησί - φρούριο του Μπρεγκανσόν, την παραθεριστική κατοικία των Γάλλων Προέδρων, στη μεσογειακή ακτή, μεταξύ Μασσαλίας και Νίκαιας, από το 1968, βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες ο Πρόεδρος Μακρόν με τη σύζυγό του. Σε αντίθεση με πέρσι, που είχε πάρει λίγες μέρες διακοπές, φέτος ο Μακρόν θα λείψει ώς τις 18 Αυγούστου, με τις πηγές της Γαλλικής Προεδρίας να τονίζουν ότι αυτές οι διακοπές θα συνδυαστούν «με την προετοιμασία της σημαντικής συνόδου G7, από τις 24 ως τις 26 Αυγούστου, στο Μπιαρίτζ».

Η συγκεκριμένη επίσημη κατοικία των Προέδρων της Γαλλικής Δημοκρατίας έχει επιλεγεί για τον σκοπό αυτό, λόγω των ιδιαίτερων μορφολογικών χαρακτηριστικών του τοπίου - ένα σχεδόν νησί. Βρίσκεται, μακριά από την κοινή θέα και τα “αδιάκριτα” βλέμματα, στην κορυφή ενός βραχώδους λόφου, με πολλή πράσινη βλάστηση, ενώ η πρόσβαση γίνεται μέσα από ένα στενό, τεχνητό όρυγμα. Όλα αυτά τα δεδομένα κάνουν εξαιρετικά δύσκολη ώς αδύνατη τη δουλειά των παπαράτσι, που συνήθως καταλαμβάνουν θέσεις στη δημόσια παραλία, απέναντι το σχεδόν νησάκι. Το ζεύγος Μακρόν, από την πρόσφατη προεδρική εκλογή, επέλεξε να αναλάβει την άμεση διαχείριση του φρουρίου - κατοικίας που προορίζεται “για την υποδοχή του προέδρου σε περιόδους διακοπών, για επίσημες συναντήσεις και για μικρές συνόδους κορυφής”. Μάλιστα, πέρσι, η απόφαση των Μακρόν για μια πισίνα, με κόστος 34.000 ευρώ, είχε προκαλέσει αρνητικά σχόλια... Το κόστος, πέρσι, των ολιγοήμερων διακοπών του Μακρόν στο Μπρεγκανσόν ανήλθε σε 72.043 ευρώ. Σε αντίθεση με ορισμένους προκατόχους του, ο Μακρόν προτιμά τις διακοπές εντός Γαλλία για παν ενδεχόμενον. Το 2003, για παράδειγμα, η επιλογή του Σιράκ για διακοπές στο Κεμπέκ αποδείχθηκε ατυχής, γιατί τότε ο καύσωνας στη Γαλλία είχε προκαλέσει τον θάνατο 15.000 ανθρώπων...

Όμως ούτε και εντός Γαλλίας ο Μακρόν γλιτώνει την κριτική. Αρκετοί επικριτές καυτηριάζουν την επιλογή του συγκεκριμένου χώρου αλλά και της τακτικής της απομόνωσης. Το συγκεκριμένο τόπο διακοπών δεν χρησιμοποίησαν πάντως όλοι οι Πρόεδροι της Γαλλικής Δημοκρατίας. Για παράδειγμα, ο ντε Γκωλ και ο Μιτεράν πέρασαν μόλις μία ημέρα της θητείας τους στο Μπρεγκανσόν. Ο τελευταίος, που υποδέχθηκε στο φρούριο τον καγκελάριο Χέλμουτ Κολ, προτιμούσε να περνά τις διακοπές του στο σπίτι που είχε αγοράσει το 1965, στην επαρχία Λατς.

Αντιθέτως, ο Ζωρζ Πομπιντού, που ανακαίνισε τον χώρο, διοργάνωνε εκεί «Ημέρες Ανοικτών Θυρών» για τους δημοσιογράφους, που είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν το προεδρικό ζεύγος. Ένας επίσης «φανατικός» του νησιού - φρουρίου ήταν και ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, που περνούσε με τη σύζυγό του, Ανεμόν, πολλές μέρες στο Μπρεγκανσόν παίζοντας τένις, κολυμπώντας και... επιτρέποντας στους δημοσιογράφους να τον φωτογραφίζουν με μαγιό - κάτι πολύ τολμηρό για τα ήθη της εποχής, που όμως δεν έγινε τότε αντικείμενο αρνητικών κριτικών.

Το αντίθετο με ό,τι θα συνέβαινε αρκετά χρόνια αργότερα με τον Φρανσουά Ολάντ, που πέρασε εκεί τις πρώτες του διακοπές, το 2012. Οι δύο εβδομάδες με τη σύντροφό του Βαλερί Τριερβελέρ ήσαν επικοινωνιακά καταστροφικές για την εικόνα του δεύτερου, μετά από τον Μιτεράν, Σοσιαλιστή Προέδρου. Ακόμη και οι τιμές για τα... μαξιλαράκια που είχε παραγγείλει το ζεύγος για τις καρέκλες του χώρου έγιναν αντικείμενο επικρίσεων, σε συνδυασμό βεβαίως με τις εμφανίσεις του Ολάντ, με λευκά πουκάμισα, μαγιό. Όλα έγιναν αφορμή σκληρής κριτικής και αργότερα ο Ολάντ επέλεξε μια άλλη προεδρική κατοικία, στις Βερσαλλίες, μακριά από τα βλέμματα και από το... καταραμένο Μπρεγκανσόν...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL