Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
9.6°C12.6°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.5°C13.2°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.6°C12.6°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.9°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
4 BF 82%
Ο Μπόρις Τζόνσον αναλαμβάνει την εξουσία, ενώ η Βρετανία καίγεται από καύσωνα... - "The Guardian": Ο κλόουν ενθρονίστηκε * "The Washington Post": Η μαζορέτα του Brexit θα γίνει πρωθυπουργός * "Haaretz": Ο πιο αδύναμος ηγέτης που είχε ποτέ η Βρετανία / Πρωθυπουργός στο Διχασμένο Βασίλειο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Μπόρις Τζόνσον αναλαμβάνει την εξουσία, ενώ η Βρετανία καίγεται από καύσωνα... - "The Guardian": Ο κλόουν ενθρονίστηκε * "The Washington Post": Η μαζορέτα του Brexit θα γίνει πρωθυπουργός * "Haaretz": Ο πιο αδύναμος ηγέτης που είχε ποτέ η Βρετανία / Πρωθυπουργός στο Διχασμένο Βασίλειο

Οι τίτλοι μερικών εκ των πλέον έγκυρων εφημερίδων του κόσμου ήταν χαρακτηριστικοί:

«Ο κλόουν ενθρονίστηκε, ενώ η χώρα καίγεται στην κόλαση» (“Gurdian”). «Η μαζορέτα του Brexit θα γίνει πρωθυπουργός» (“Washington Post”). «Ο Μπόρις Τζόνσον θα είναι ο πιο αδύναμος ηγέτης που είχε ποτέ η Βρετανία» (“Haaretz”). Και τα σχόλια στο Facebook αναλόγου ύφους κι οπωσδήποτε το ίδιο καυστικά: «Ο Μπόρις Τζόνσον γίνεται πρωθυπουργός και η Βρετανία προβλέπεται να βιώσει την πιο θερμή ημέρα στην ιστορία της. Ή, για να το πούμε διαφορετικά, πηγαίνουμε κατ’ ευθείαν στην κόλαση».

Σημειωτέον ότι οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι πως επικρατήσουν συνθήκες καύσωνα τις επόμενες ημέρες στην Βρετανία, με θερμοκρασίες που πιθανώς να ξεπεράσουν τις υψηλότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ στη χώρα, ακόμα και τους 36,7 βαθμούς Κελσίου στο αεροδρόμιο του Χίθροου, τον Ιούλιο του 2015.

Και στην άλλη πλευρά βεβαίως, ατμόσφαιρα ενθουσιασμού και αγαλλίασης για την έλευση του «εκλεκτού», που είναι αποφασισμένος να εκπληρώσει το πεπρωμένο του Brexit. «Συμφιλίωσε τη χώρα μας», «Νίκησε τον Κόρμπιν», «Brexit στις 31 Οκτωβρίου» έγραφαν τα πλακάτ των ενθουσιωδών οπαδών του Συντηρητικού Κόμματος που πλαισίωναν τον νεοφώτιστο πρωθυπουργό καθώς αυτός υπέγραφε σε λευκό πίνακα με μαρκαδόρο την «υπόσχεση» ότι το Brexit θα πραγματοποιηθεί στην ώρα του...

Το επίμετρο, στο σχετικό σχόλιο της πολιτικής συντάκτριας του BBC Λώρα Κενσμπέργκ, ήταν ίσως η πιο εύστοχη παρατήρηση για την εκλογή Τζόνσον: «Ήθελε από παιδί να γίνει ο βασιλιάς του κόσμου. Τώρα είναι ο βασιλιάς των Τόρηδων και οι Brexiteers οι αυλικοί του»...

Αχαρτογράφητη περιοχή

Ο Μπόρις Τζόνσον, ο υπέρμαχος του Brexit, που υποσχέθηκε να οδηγήσει τη Βρετανία εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης με ή χωρίς συμφωνία έως τις 31 Οκτωβρίου, είναι από χθες πρωθυπουργός της χώρας αφού κέρδισε άνετα την εκλογική κούρσα για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος.

Ένα είναι βέβαιο: Η ανάδειξή του οδηγεί τη διχασμένη χώρα σε αχαρτογράφητη περιοχή. Αφενός διότι την φέρνει σε τροχιά αντιπαράθεσης με την Ε.Ε. λόγω του γνωστού αιτήματος για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας αποχώρησης, αφετέρου διότι διαμορφώνει συνθήκες οιονεί συνταγματικής κρίσης καθώς το Κοινοβούλιο έχει δεσμευθεί να καταψηφίσει όποια κυβέρνηση προσπαθήσει να βγάλει τη χώρα εκτός του ευρωπαϊκού μπλοκ χωρίς συμφωνία διαζυγίου.

Η εκλογή του δεν ήταν επίσης εντελώς ανέφελη για το στρατόπεδο των Τόρηδων. Δύο κορυφαίοι υπουργοί της απερχόμενης κυβέρνησης, η υπουργός Παιδείας Άν Μίλτον και ο υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Ρόρι Στιούαρτ, ανακοίνωσαν αμέσως την παραίτησή τους. Μάλιστα, η Μίλτον επανέλαβε σε ανάρτησή της στο Twitter ότι επιμένει στην θέση της να αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ε.Ε. «με υπεύθυνο τρόπο».

Ο Τζόνσον, η κεντρική φιγούρα του δημοψηφίσματος του 2016 υπέρ του Brexit, έλαβε 92.153 ψήφους από τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος, ενώ ο αντίπαλός του, ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, έλαβε 46.656 ψήφους. Η απερχόμενη πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα το παλάτι του Μπάκιγχαμ για να υποβάλει την παραίτησή της στη βασίλισσα Ελισάβετ. Σ' ένα αιχμηρό tweet του, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν σημείωσε ότι ο Τζόνσον εξελέγη με την υποστήριξη λιγότερων των 100.000 μελών του Συντηρητικού Κόμματος. «Ο λαός της χώρας μας πρέπει να αποφασίσει ποιος θα γίνει πρωθυπουργός στις γενικές εκλογές», συμπλήρωσε με νόημα ο Εργατικός ηγέτης.

«Θα δραστηριοποιήσουμε τη χώρα. Θα φέρουμε εις πέρας το Brexit στις 31 Οκτωβρίου και θα εκμεταλλευθούμε όλες τις ευκαιρίες που αυτό θα φέρει», δήλωσε στην ομιλία που εκφώνησε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο νέος πρωθυπουργός. Οι εθνεγερτικές παραινέσεις και το κήρυγμά αυτοπεποίθησης δεν έλειψαν από τον μικρό "πανηγυρικό" του: «Θα πιστέψουμε και πάλι στους εαυτούς μας και σαν ένας γίγαντας που βρίσκεται σε λήθαργο, θα ανασηκωθούμε και θα σπάσουμε τα σχοινιά της δικής μας αμφιβολίας και του αρνητισμού»...

Ο 55χρονος Τζόνσον δήλωσε ότι το σύνθημα της εκστρατείας του για την ηγεσία ήταν να «εκπληρωθεί το Brexit, να συμφιλιωθεί η χώρα και να ηττηθεί ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν - και αυτό είναι που πρόκειται να κάνουμε», τόνισε.

Μόλις μισή ώρα μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος των εσωκομματικών εκλογών, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έσπευσε να στείλει μέσω Twitter τα συγχαρητήριά του γράφοντας στο γνωστό στυλ του: «Θα είναι καταπληκτικός!». Μάλιστα σε δημόσια ομιλία του τον χαρακτήρισε ως "Βρετανό Τραμπ"!

Το ότι ένας δημόσια δηλωμένος υποστηρικτής του Brexit τίθεται επικεφαλής της κυβέρνησης για πρώτη φορά από τότε που το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την Ε.Ε. βαραίνει ενδεχομένως λιγότερο από το ότι ο «πρώτος» των Brexiteers αναλαμβάνει καθήκοντα πρωθυπουργού σε μια από τις πλέον ταραγμένες περιόδους της μεταπολεμικής ιστορίας της Βρετανίας.

Σενάρια για το μέλλον

Ο Τζόνσον έχει δεσμευθεί να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία διαζυγίου ώστε να εξασφαλίσει ομαλή έξοδο από την Ε.Ε. πριν τις 31 Οκτωβρίου. Αλλά εάν το μπλοκ αρνηθεί, όπως επιμένει ότι θα κάνει, έχει δεσμευθεί να αποχωρήσει ούτως η άλλως στις 31 Οκτωβρίου, την ημέρα των μεταμφιεσμένων του Χάλοουιν!

Μια κίνηση που πολλοί επενδυτές και οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι θα προκαλέσει κύματα σοκ στις παγκόσμιες αγορές και θα βυθίσει την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σε ύφεση, ακόμα και στο χάος. Ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα αποδυνάμωνε επίσης τη θέση του Λονδίνου ως κυρίαρχου διεθνούς χρηματοπιστωτικού κέντρου.

Πάντως, το μήνυμα που έφτασε χθες στο Λονδίνο από τις Βρυξέλλες και τον επικεφαλής διαπραγματευτή των Ευρωπαίων για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών: «Περιμένω να συνεργαστώ με τον κ. Τζόνσον για να διευκολύνουμε την επικύρωση της συμφωνίας αποχώρησης και να επιτύχουμε ένα ομαλό Brexit».

Ως γνωστόν, οι Συντηρητικοί δεν έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή και χρειάζονται τη στήριξη των 10 βουλευτών του βορειοϊρλανδικού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) για να κυβερνήσουν. Ακόμα και έτσι όμως, η πλειοψηφία είναι ισχνή - και κάποιοι βουλευτές έχουν απειλήσει να ρίξουν την κυβέρνηση, ένα βήμα που πιθανώς θα επιδείνωνε την πολιτική κρίση και θα οδηγούσε τελικά σε πρόωρες εκλογές.

Αυτή είναι η ζωή του... Μπότζο

Γεννημένος στη Νέα Υόρκη, ο Μπόρις Τζόνσον- ή "Μπότζο", όπως αρέσκονται να τον αποκαλούν οι οπαδοί του- σπούδασε στο γνωστό σχολείο της αγγλικής ελίτ, το Ίτον, καθώς και στο Κολλέγιο Μπάλιολ της Οξφόρδης. Ξεκίνησε την καριέρα του σε μια εταιρεία συμβούλων στο Σίτι του Λονδίνου αλλά παραιτήθηκε μία εβδομάδα αργότερα. Στράφηκε κατόπιν στη δημοσιογραφία, όμως και εκεί η καριέρα του ήταν σύντομη. Απολύθηκε από τους “Times” επειδή κατασκεύασε κάποιες δηλώσεις. Αφού προσελήφθη από την “Daily Telegraph”, εξόργισε τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, ενώ ικανοποίησε την τότε πρωθυπουργό Μάργκαρετ Θάτσερ διακωμωδώντας την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα και μεταδίδοντας κάποιες φορές παραπλανητικές αναφορές από τις Βρυξέλλες.

Αφού μπήκε στην πολιτική, αποπέμφθηκε από την ομάδα πολιτικής του Συντηρητικού Κόμματος ενώ ήταν στην αντιπολίτευση καθώς είπε ψέματα για τις εξωσυζυγικές σχέσεις του.

Η σχετικά εκκεντρική εμφάνισή του και ο αφοπλιστικός αυτοσαρκασμός του τού επέτρεψαν να επιβιώσει τόσο από γκάφες όσο και από σκάνδαλα. Υπηρέτησε για δύο θητείες δήμαρχος του Λονδίνου, από το 2008 έως το 2016. Το 2016, έγινε ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα πρόσωπα της εκστρατείας υπέρ του Brexit, η οποία επικράτησε στο δημοψήφισμα με ποσοστό 52% έναντι 48% της καμπάνιας υπέρ της παραμονής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL