Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Της εβδομάδας / Όταν οι μακρονικοί μονομαχούν (και) στο Διαδίκτυο...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Της εβδομάδας / Όταν οι μακρονικοί μονομαχούν (και) στο Διαδίκτυο...

Από τη μια, στην κορυφή του κράτους, Πρόεδρος, πρωθυπουργός, υπουργοί επαναλαμβάνουν τις προειδοποιήσεις και τις προτροπές για εγρήγορση κατά των fake news, των μηχανισμών προπαγάνδας και των κινδύνων που κρύβουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Πρόεδρος Μακρόν τονίζει σε κάθε ευκαιρία την αντίθεσή του στις πρακτικές χειραγώγησης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κ.λπ. κ.λπ.

Αυτή όμως είναι η μία πλευρά. Η φωτεινή. Η «καθωσπρέπει». Γιατί, σύμφωνα με ενδελεχή έρευνα της “Μοντ”, υπάρχει και μία άλλη, πιο... σκοτεινή, αλλά αρκούντως αποτελεσματική. Γιατί (και) στον ψηφιακό κόσμο της Γαλλίας δίνονται μάχες για την κυριαρχία στο «μυαλό και την καρδιά» των πολιτών και στις μάχες αυτές το “παρών” δίνουν πολύ δυναμικά τα μέλη του προεδρικού κινήματος. Σαν έτοιμοι από καιρό έσπευσαν να υιοθετήσουν μεθόδους που ουδεμία σχέση έχουν με όσα ευαγγελίζεται δημόσια και υποστήριζε προεκλογικά ο αρχηγός τους...

Στη μάχη λοιπόν χρησιμοποιούν ό,τι υπάρχει, στοχοποιούνται οι αντίπαλοι, οργανώνονται ομαδικές «επιθέσεις», πολλαπλασιάζονται οι ανώνυμοι φιλοκυβερνητικοί λογαριασμοί, κορυφώνεται η φραστική βία κ.ο.κ. Κομβικό χρονικό σημείο αυτής της ριζικής στροφής προς οργανωμένες επιθετικές μεθόδους στο Διαδίκτυο ήταν πέρσι το καλοκαίρι με αφορμή την υπόθεση του πρώην συμβούλου ασφαλείας του Μακρόν, Μπεναλά. Πλέον οι οπαδοί του Γάλλου Προέδρου έχουν υιοθετήσει μεθόδους που μέχρι σήμερα αποτελούσαν «ειδικότητα» των άκρων του πολιτικού φάσματος.

Λίγο - πολύ το παραδέχθηκε και η Ορόρ Μπερζέ, βουλευτής και εκπρόσωπος του προεδρικού κινήματος La Republique en Marche όταν δηλώνει: «Είμαστε το κόμμα που δέχεται τις περισσότερες επιθέσεις, πρέπει να επαγρυπνούμε, πρέπει να οπλίσουμε τα μέλη μας για να αντιδρούν». Μέχρι πρότινος τα μέλη του κόμματος περιορίζονταν στην αναπαραγωγή των ειδήσεων των mainstream ΜΜΕ επιχειρώντας έτσι να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις της Ακροδεξιάς. Πλέον αυτή η στάση αποτελεί παρελθόν.

«Από τη στιγμή που ξέσπασε η υπόθεση Μπεναλά βρεθήκαμε σε θέση άμυνας απέναντι στην επίθεση των άκρων», λέει στη “Μοντ”, ένας οπαδός του Μακρόν που δραστηριοποιείται στο Διαδίκτυο. Έτσι η στροφή προς τις ακραίες μεθόδους δρομολογήθηκε τον Νοέμβριο πέρσι με την εμφάνιση του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων». Οι μακρονικοί εξηγούν ότι για τη ριζοσπαστικοποίησή του ευθύνεται «ο χυδαίος λαϊκισμός των ‘Κίτρινων Γιλέκων’». «Πάω στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως πηγαίνω στη μάχη, δεν είμαι πια παρατηρητής» εξηγεί ένας από αυτούς στη γαλλική εφημερίδα.

Μεταξύ των δραστήριων στο Διαδίκτυο οπαδών περιλαμβάνονται από συνταξιούχους ως φοιτητές, νέους, ανέργους, μητέρες... χωρίς όλοι να έχουν τις ίδιες γνώσεις, κινητοποιούνται με πολλούς τρόπους -από γραφικούς έως πολύ επιθετικούς. Πολλοί παραδέχονται ότι έχουν αλλάξει συμπεριφορά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε σχέση με το παρελθόν, ενώ δεν κρύβουν ότι απαξιώνουν κατηγορηματικά τα παραδοσιακά ΜΜΕ ευθυγραμμιζόμενοι με τους οπαδούς της Λεπέν και του Μελανσόν. Μια νέου τύπου δηλαδή «κανονικότητα» στη ριζοσπαστικοποίηση - τουλάχιστον τη διαδικτυακή...

Πάντως η στάση αυτή των «μακρονικών» αφορά και την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της αίσθησης ότι το κίνημα είναι «το τελευταίο εμπόδιο πριν από το χάος». «Αν ο Μακρόν υποχωρήσει, θα πέσουμε στο άγνωστο» λέει ένας οπαδός που αυτοσυστήνεται ως «μετριοπαθής». Αρκετοί πάντως ασκούν κριτική για έλλειψη οργάνωσης και ορισμένες ενέργειες της προεδρικής πλειοψηφίας.

«Τα πάντα αποφασίζονται στα κεντρικά γραφεία του κινήματος στο Παρίσι και δεν δίνεται καμία δυνατότητα δράσης στα τοπικά στελέχη». «Η επικοινωνία αυτής της κυβέρνησης είναι το πραγματικό πρόβλημα. Κι εμείς βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή αντίδρασης στις καθημερινές πολεμικές» λέει άλλος ένας δραστήριος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οπαδός. Κάτι που δείχνει το σύνθετο του κεφαλαίου που ονομάζεται «μέσα κοινωνικής δικτύωσης» σε ένα πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον που αλλάζει ραγδαία στην κατεύθυνση μιας ριζοσπαστικοποίησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε συνδυασμό με τις επιχειρήσεις χειραγώγησης από οργανωμένα συμφέροντα. Δύσκολοι καιροί για τους πολιτικούς, και όχι μόνον...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL