Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Θεμιτά "ποστ", αντισυνταγματικά "μπλοκ"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θεμιτά "ποστ", αντισυνταγματικά "μπλοκ"

Εννοείται ότι στον λογαριασμό σου στο Twitter μπορείς να κάνεις follow και unfollow όποιον θέλεις κι όποιον σου αρέσει. Να μπλοκάρεις και να «σβήνεις» όσους είναι εκεί για να διαφωνούν μαζί σου. Τους ενοχλητικούς, τους πικρόχολους, τους κακόπιστους, τους κακεντρεχείς. Όμως, δεν έχεις το δικαίωμα να τo κάνεις αυτό όταν κατέχεις δημόσιο αξίωμα, πόσο μάλλον όταν είσαι Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Έτσι έκρινε την περασμένη Τρίτη ομοσπονδιακό εφετείο στη Νέα Υόρκη αποφαινόμενο ομόφωνα ότι ο Πρόεδρος Τραμπ παραβιάζει το αμερικανικό σύνταγμα εμποδίζοντας χρήστες του Twitter να ακολουθούν τον λογαριασμό του μόνο και μόνο επειδή τον επικρίνουν ή τον χλευάζουν.

Τηρουμένων των αναλογιών πρόκειται για ιστορική απόφαση. Με τα social media να έχουν γίνει το δημόσιο βήμα της εποχής, η εν λόγω ετυμηγορία μπορεί να έχει αντανάκλαση και πέραν των ΗΠΑ και η αιτία είναι εξίσου σημαντική: το διαδικτυακό μπλοκάρισμα εκλαμβάνεται ως στέρηση της ελευθερίας του λόγου. Οι τρεις δικαστές έκριναν ότι το «μπλοκ» του Τραμπ στους «ενοχλητικούς» του Twitter παραβιάζει την Πρώτη Τροπολογία του αμερικανικού συντάγματος που κατοχυρώνει και προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης.

Η τροπολογία αυτή εμποδίζει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να θεσπίζει νόμους που αναγνωρίζουν κυρίαρχη θρησκεία ή δόγμα στις ΗΠΑ ή άλλους που απαγορεύουν την ελεύθερη έκφραση της θρησκευτικής πίστης, περιορίζουν την ελευθερία του λόγου, την ελευθεροτυπία, το δικαίωμα της ειρηνικής συνάθροισης ή το δικαίωμα συλλογής υπογραφών για την επανεξέταση κυβερνητικών πολιτικών. Υιοθετήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 1791 ως μία από τις δέκα τροπολογίες που αποτελούν τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων.

Καθώς ο κ. Τραμπ χρησιμοποιεί το Twitter στο πλαίσιο του ρόλου του ως ανώτατου κυβερνήτη δεν μπορεί να αποκλείει ορισμένους Αμερικανούς από τη δυνατότητα να μαθαίνουν τις θέσεις του και να συμμετέχουν στον δημόσιο διάλογο αναρτώντας σχόλια και παρατηρήσεις επειδή απλά και μόνον αυτά δεν αρέσουν στον Πρόεδρο, έκριναν οι τρεις δικαστές.

"Περισσότερος διάλογος"

Ο δικαστής Μπάρινγκτον Ντ. Πάρκερ αναφέρει στο σκεπτικό της απόφασης πως όντως ζούμε σε μια εποχή που «η συμπεριφορά της κυβέρνησης αποτελεί θέμα μιας ευρείας και θαρραλέας συζήτησης η οποία γεννά πάθος και ένταση σε επίπεδα που σπάνια έχουμε δει μέχρι τώρα». Η Πρώτη Τροπολογία απαγορεύει σε έναν δημόσιο αξιωματούχο που διαθέτει λογαριασμό στα κοινωνικά μέσα να αποκλείει ανθρώπους από έναν εκ των πραγμάτων ανοιχτό online διάλογο επειδή αυτοί υποστηρίζουν απόψεις που ο αξιωματούχος θεωρεί απαράδεκτες, αναφέρεται στην ετυμηγορία.

«Αν και συχνά άβολος και δυσάρεστος, ο διάλογος είναι κάτι καλό. Σε σχέση με την εκδικαζόμενη υπόθεση υπενθυμίζουμε στους διαδίκους και στους πολίτες ότι, αν κάτι σημαίνει η Πρώτη Τροπολογία, είναι ακριβώς αυτή η λογική, ότι η καλύτερη αντίδραση στον ενοχλητικό διάλογο πάνω σε θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος είναι περισσότερος διάλογος, όχι λιγότερος» έγραψε ο δικαστής Πάρκερ στο σκεπτικό του. Σημειωτέον ότι ο συγκεκριμένος δικαστικός, όπως κι ο δεύτερος της σύνθεσης του εφετείου, ο Πίτερ Χολ, είχαν διοριστεί από τον πρώην Πρόεδρο Τζορτζ Μπους, ενώ ο τρίτος, ο Κρίστοφερ Ντρόνεϊ, διορίστηκε από τον πρώην Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα.

Φυσικά η κυβέρνηση δεν άφησε ασχολίαστη την απόφαση των δικαστών της Νέας Υόρκης. Η αντίδρασή της μάλιστα εκδηλώθηκε όχι, κατά τα ειωθότα, με κάποιο οργισμένο και εμπρηστικό tweet του Προέδρου, αλλά με τον πλέον θεσμικό τρόπο, μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι ιθύνοντες του οποίου εξέφρασαν την «απογοήτευσή» τους. Δεν αποσαφηνίστηκε πάντως αν η κυβέρνηση θα εφεσιβάλει την απόφαση σε ανώτερο δικαστήριο, ενώ άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο. Αίσθηση προκάλεσε η σχετική δήλωση της εκπροσώπου του υπουργείου, που έκανε λόγο για «προσωπικό λογαριασμό» του Προέδρου στο Twitter.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που προβάλλεται αυτή η δικαιολογία από τη νομική ομάδα του προεδρικού επιτελείου. Ο βασικός ισχυρισμός της είναι ότι ο Τραμπ διαχειρίζεται τον λογαριασμό του κυρίως σε προσωπική βάση κι έτσι έχει κάθε δικαίωμα να μπλοκάρει όποιον θέλει για οποιονδήποτε λόγο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που τον επικρίνουν ή τον χλευάζουν.

Όμως οι δικαστές δεν φάνηκε να πείθονται απ' αυτό το επιχείρημα. «Συμπεραίνουμε ότι τα αποδεικτικά στοιχεία για τη φύση του λογαριασμού ως επίσημου (του Προέδρου) είναι συντριπτικά. Καταλήγουμε επίσης στο συμπέρασμα ότι, αφού ο Πρόεδρος επέλεξε μια πλατφόρμα και άνοιξε τον διαδραστικό χώρο της σε εκατομμύρια χρήστες και συμμετέχοντες, δεν μπορεί να αποκλείει επιλεκτικά εκείνους με τις απόψεις των οποίων διαφωνεί» επισημαίνεται στο σκεπτικό της απόφασης.

Ψηφιακό φόρουμ

Ο Τζαμίλ Τζαφέρ, διευθυντής του Ινστιτούτου για την Πρώτη Τροπολογία στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, το οποίο εκπροσώπησε την ομάδα χρηστών του Twitter που μπλόκαρε ο Τραμπ απ’ τον λογαριασμό του, και οι οποίοι ήταν αυτοί που έφεραν την υπόθεση στη Δικαιοσύνη, χαιρέτισε την απόφαση του εφετείου. Όπως τόνισε, οι λογαριασμοί των δημόσιων αξιωματούχων στα κοινωνικά μέσα είναι από τα σημαντικότερα φόρουμ για τους πολίτες προκειμένου να συζητούν τα της κυβερνητικής πολιτικής. «Η απόφαση εξασφαλίζει ότι οι χρήστες δεν θα αποκλείονται από αυτούς τους ψηφιακούς χώρους διαλόγου απλώς και μόνον λόγω των απόψεών τους, ενώ οι δημόσιοι αξιωματούχοι δεν θα τους χρησιμοποιούν ως αίθουσες αντήχησης για τη διάδοση των θέσεών τους. Η ακεραιότητα και η ζωτικότητα αυτών των ψηφιακών χώρων γίνονται όλο και πιο σημαντικές για τη δημοκρατία μας» σημείωσε ο Τζαφέρ.

Στην αγωγή της η ομάδα των «μπλοκαρισμένων» χρηστών ανέφερε ότι ο λογαριασμός του Προέδρου στο Twitter είναι το ισοδύναμο ενός δημόσιου φόρουμ, κάτι σαν «ψηφιακό δημαρχείο», όπου σε κανέναν πολίτη δεν μπορεί να απαγορευθεί η είσοδος. Η απόφασή του να εμποδίσει επιλεκτικά ορισμένους χρήστες απ' το να συμμετάσχουν σε αυτό το φόρουμ επειδή δεν του αρέσουν οι απόψεις τους ισοδυναμεί με αντισυνταγματική διάκριση των πολιτών βάσει των πολιτικών πεποιθήσεών τους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η πρακτική του Αμερικανού Προέδρου να μπλοκάρει τους «ενοχλητικούς» από τον λογαριασμό του καταδικάζεται από την αμερικανική Δικαιοσύνη. Τον Μάιο του 2018 ομοσπονδιακό περιφερειακό δικαστήριο έκρινε επίσης αντισυνταγματική την πρακτική αυτή αναγκάζοντας τον Λευκό Οίκο να ξεμπλοκάρει τους λογαριασμούς συγκεκριμένων, εναγόντων αλλά όχι άλλους, επίσης μπλοκαρισμένους χρήστες, οι οποίοι δεν συμμετείχαν στην ομαδική αγωγή.

Ο λογαριασμός του Τραμπ στο Twitter έχει περίπου 62 εκατομμύρια followers. Ως γνωστόν τον χρησιμοποιεί συχνά όχι μόνον για να κάνει πολιτικές δηλώσεις, να εξαγγείλει αποφάσεις του ή να επικοινωνήσει με τους οπαδούς και ψηφοφόρους του, αλλά και για να σχολιάσει θέματα εκτός πολιτικής, να επικρίνει τους αντιπάλους του, να χαρακτηρίσει πρόσωπα και καταστάσεις, να καλλιεργήσει κλίμα πριν από συναντήσεις του με ξένους ηγέτες σε μια πρακτική που πολύ συχνά, αν όχι σε μόνιμη βάση, γίνεται πρώτη είδηση στα ΜΜΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL