Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Μια σέλφι για τον κ. Πρόεδρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μια σέλφι για τον κ. Πρόεδρο

Κάτι κωμικό αναδύει πάντα η «τέχνη» του σωσία. Ίσως είναι η προφανής υπερβολή, η προσπάθεια της μεταμφίεσης, η πάντα ατελής αντιγραφή του αυθεντικού χαρακτήρα. Πολλές φορές η πρόδηλη εμπορική εκμετάλλευση μιας τυχαίας φυσιογνωμικής ομοιότητας. Όμως, οι σωσίες των ιστορικών προσώπων είναι κάτι διαφορετικό, παίζουν εκπαιδευτικό ρόλο. Ειδικά σε κοινωνίες όπου οι προσλήψεις τής, ιδιαίτερα σύντομης, «εθνικής» ιστορίας είναι κάπως συγχεχυμένες και επιφανειακές. Ή που ακριβώς αυτό το χαρακτηριστικό επιτρέπει κάθε λογής "αναπαραστάσεις".

Ο Αβραάμ Λίνκολν παραμένει στη συλλογική μνήμη της Αμερικής το πρότυπο δημοσίου ανδρός. Μια "καθαγιασμένη" ηγετική φυσιογνωμία παρά τις πάμπολλες κατά καιρούς απόπειρες απομυθοποίησής της. Είναι ταυτόχρονα μια ιστορική προσωπικότητα αλλά και ένας λαϊκός μύθος. Κι όλα αυτά δεν είναι άσχετα με το αμερικανικό όνειρο. Ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης που παρακινείται από την ηθική και τις υψηλές πανανθρώπινες αξίες γίνεται ο «μάρτυρας» που πέφτει νεκρός από δολοφονικό χέρι μη προδίδοντας τα ιδανικά του. Ο «σωτήρας της Ένωσης», ο «μεγάλος χειραφέτης», ο «άνθρωπος του λαού», ο «πρώτος Αμερικανός», ο «αυτοδημιούργητος», είναι όλοι χαρακτηρισμοί που προσδίδονται στον 16ο Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Στο ετήσιο 25ο «συνέδριο» της Ένωσης Σωσιών του Αβραάμ Λίνκολν, που έγινε πριν λίγο καιρό στο Ντόουσονβιλ της πολιτείας της Τζόρτζια, τα μέλη της έδειξαν τον υψηλό επαγγελματισμό τους και την αφοσίωσή τους στην συνέχιση της παράδοσης. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι συνταξιούχοι. Σήμερα κάνουν δεύτερη καριέρα υποδυόμενοι τον ιστορικό Πρόεδρο. Όταν δεν διοργανώνουν το ετήσιο συνέδριό τους ενσαρκώνουν τον Λίνκολν σε σχολεία, ιδρύματα ηλικιωμένων, αμφιθέατρα, δημόσιους χώρους, γενικότερα όπου υπάρχει κοινό που ενδιαφέρεται να μάθει.

Στο συνέδριό τους μιλάνε για αμερικανική ιστορία, για τα "μυστήρια" της προσωπικότητας του Λίνκολν, για το μύθο που μπλέκεται με την πραγματικότητα. Εφέτος οι σωσίες του ιστορικού Προέδρου περιόδευσαν στο λατομείο απ’ όπου εξορύχθηκε το μάρμαρο που χρησιμοποιήθηκε για να κατασκευαστεί το Μνημείο Λίνκολν στην Ουάσιγκτον. Η παρουσία τους ως περιοδεύοντος θιάσου με τα υμίψηλα καπέλα, τις γενειάδες στο πηγούνι και τους βικτωριανούς φραμπαλάδες των "πρώτων κυριών" που τους συνοδεύουν τραβούν πάντα την προσοχή. Το ίδιο και οι σέλφι για το Instagram.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL