Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Τα "πάθη" του Σαρκό και οι τέως Πρόεδροι - συγγραφείς...

"Πάθη": αυτός είναι ο τίτλος του βιβλίου του πρώην Προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, που βρίσκεται εδώ και λίγα 24ωρα -κυκλοφόρησε μόλις την Πέμπτη- στα βιβλιοπωλεία. Είναι ένα πολυαναμενόμενο βιβλίο όπου ο Σαρκό αναφέρει ανεκδοτολογικές ιστορίες, παραλειπόμενα, παραπολιτικά, ρίχνει "καρφιά" και φυσικά δεν έχει κανένα πρόβλημα να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του με πρώην πολιτικούς του αντιπάλους, όπως η Σεγκολέν Ρουαγιάλ ή ο Φρανσουά Ολάντ, αλλά και ανθρώπους του δικού του πολιτικού στρατοπέδου, με τους οποίους όμως δεν είχε τις καλύτερες των σχέσεων, όπως για παράδειγμα ο πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν. Δεν παραλείπει ακόμη και αποκαλύψεις για την προσωπική του ζωή. Ο συνδυασμός είναι σχεδόν αλάνθαστος. Και αναμένεται να εκτοξεύσει το νέο βιβλίο του Σαρκό στην κορυφή των ευπώλητων. Ήδη έχουν τυπωθεί 200.000 αντίτυπα για την πρώτη έκδοση - ένας σημαντικός αριθμός για βιβλίο πολιτικού, που ανταγωνίζεται στα ίσα λογοτέχνες τύπου Ουελεμπέκ ή Νοτόμπ... Δεν είναι η πρώτη φορά του συγγραφέα Νικολά Σαρκοζί. Ήδη το 2006, το βιβλίο του, ακριβώς πριν από την προεκλογική εκστρατεία, είχε πουλήσει 265.000 αντίτυπα, ξεπερνώντας κατά πολύ το βιβλίο του του 2004 ή εκείνο που ακολούθησε το 2007.

Ο Σαρκοζί όμως αποτελεί την εξαίρεση. Οι εκδοτικοί οίκοι στη Γαλλία αποφεύγουν κατά κανόνα πια τους πολιτικούς - η εποχή του Ντε Γκολ συγγραφέα είναι πλέον πολύ μακρινή. Ωστόσο, κατά καιρούς κάνουν εξαιρέσεις συνήθως για τους πρώην Προέδρους της Δημοκρατίας που πλέον έχουν πάρει σύνταξη. Το παράδειγμα του Ζακ Σιράκ με πάνω από 300.000 αντίτυπα του πρώτου τόμου των απομνημονευμάτων του με πάνω από 102.000 του δεύτερου τόμου του τον Ιούνιο του 2011, είναι χαρακτηριστικό. Καλές επιδόσεις είχε και ο τέως Πρόεδρος Ολάντ, που το τελευταίο του βιβλίο "Τα μαθήματα της εξουσίας", που εκδόθηκε πέρσι, ξεπέρασε τις 122.000 αντίτυπα και έφτασε ήδη τις 20.000 στην έκδοση τσέπης που βγήκε φέτος τον Απρίλιο. Ανέλπιστη επιτυχία, γιατί δεν είχε ποτέ υψηλό αξίωμα, ο Φιλίπ Ντε Βιλιέ, ο οποίος πλέον έχει εγκαταλείψει την πολιτική σκηνή εδώ και χρόνια. "Έχει έρθει η στιγμή να πω τι έχω δει": το βιβλίο του, που εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015, πούλησε πάνω από 224.000 αντίτυπα, ενώ το "Οι καμπάνες θα χτυπήσουν ξανά αύριο;", που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2016, πούλησε πάνω από 90.000. Αλλά και ο Ζαν Λικ Μελανσόν πούλησε πάνω από 100.000 αντίτυπα το 2010 με το "Να πάνε όλοι τους στα τσακίδια! Γρήγορα, η επανάσταση των πολιτών". Όμως μια επιτυχία δεν προκαθορίζει την επόμενη. Έτσι, ο Μελανσόν τον Σεπτέμβριο του 2016 με το βιογραφικό του βιβλίο "έπιασε" μόνο 30.000 αντίτυπα. Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και αυτές οι πωλήσεις ξεπερνούν εκείνες αρκετών μυθιστοριογράφων.

Όμως υπάρχουν και οι παταγώδεις αποτυχίες ακόμη και γνωστών πολιτικών. Όπως για παράδειγμα της πρώην υπουργού Κριστίν Μπουτέν, που το βιβλίο της με τίτλο "Τι είναι το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα;" πούλησε μόλις 58 (!) αντίτυπα - άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι το κόμμα της ουδέποτε μακροημέρευσε... Αλλά και πρώην γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο ελληνικής καταγωγής Ζαν Κριστόφ Καμπαντελίς, το 2015 δεν είχε καμία επιτυχία: το βιβλίο του "Στην Αριστερά οι αξίες αποφασίζουν για όλα" δεν πούλησε παρά 580 αντίτυπα... Είναι φανερό ότι οι αναγνώστες, στη Γαλλία τουλάχιστον, εκτιμούν περισσότερο τα παραπολιτικά και όχι τις καταθέσεις πολιτικών πεποιθήσεων...

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Σκιτζήδες

Ακόμα κι ένας άνθρωπος που δεν σκαμπάζει από νομικά μπορεί να καταλάβει πόσο σκιτζήδικο είναι το πόρισμα που κατέθεσε χθες η Ν.Δ. στην Εξεταστική Επιτροπή για τον Παπαγγελόπουλο.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις