Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Συμμορίες με ευφάνταστα ονόματα

Της Αναστασίας Γιάμαλη Μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι ΗΠΑ ανησυχούσαν ότι, σε περίπτωση νέου πολέμου, οι Σοβιετικοί θα καταλάμβαναν τη Δυτική Ευρώπη.

Μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι ΗΠΑ ανησυχούσαν ότι, σε περίπτωση νέου πολέμου, οι Σοβιετικοί θα καταλάμβαναν τη Δυτική Ευρώπη. Ακόμα περισσότερο όμως ανησυχούσαν μήπως οι κομμουνιστές "καταλάβουν" την Ευρώπη με εκλογές κι αυτό έπρεπε να αποφευχθεί πάση θυσία. Έτσι, οργάνωσαν ένα παράνομο δίκτυο που θα είχε "αποσταθεροποιητική δραστηριότητα" με την κωδική ονομασία "Stay Behind". Το δίκτυο μεγάλωσε και απλώθηκε σε διάφορα σημεία της φίλης των ΗΠΑ, Δυτικής Ευρώπης. Στην Ιταλία ονομάστηκε «Gladio», στην Ελλάδα «Κόκκινη Προβιά», στη Βρετανία «Operation Stay Behind», στη Γερμανία «Schwert», στην Ελβετία «Ομάδα Πληροφοριών και Ασφάλειας»...

Ούτε λίγο ούτε πολύ, το «Stay Behind» σήμαινε πως οι χώρες εκείνες αναλάμβαναν την υποχρέωση να δημιουργήσουν τον δικό τους παραστρατιωτικό μηχανισμό. Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα.

Το 1972 στην ιταλική πόλη Γκορίτσια έγινε μια τρομοκρατική επίθεση. Αμέσως οι αρχές υποπτεύθηκαν τις ακροαριστερές οργανώσεις, καθώς από την επίθεση τρεις αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους. Αφού όμως οι έρευνες στις ακροαριστερές οργανώσεις οδήγησαν σε αδιέξοδο (τι κι αν μερικά χρόνια μετά οι οργανώσεις ενοχοποιούνται με μοναδικό τεκμήριο μπουκάλια μπίρας;), ο δικαστής Φελίτσε Κασόν έστρεψε την προσοχή προς την κατεύθυνση των νεοφασιστικών οργανώσεων. Και να, οι δράστες ήταν μέλη νεοφασιστικής οργάνωσης. Ο Κασόν συνέχισε επίμονα τις έρευνές του σχετικά με την προέλευση του οπλισμού των τρομοκρατών. Το 1990, μετά από δεκαοκτώ χρόνια ερευνών, αποκαλύφθηκε ότι τα όπλα προέρχονταν από μια αποθήκη της οργάνωσης με την επωνυμία «Gladio».

Τον Νοέμβριο του 1990, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζούλιο Αντρεότι υποχρεωνόταν να ομολογήσει στη Βουλή ότι «από το 1950 οργανώθηκε μια παράνομη υπηρεσία πληροφοριών με τη βοήθεια της CIA και των Βρετανών πρακτόρων για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη ανατρεπτική δραστηριότητα ή επίθεση από μέρους των Σοβιετικών... Το δίκτυο παραμένει»! Λίγες μέρες μετά και ενώ πολλές χώρες της Δυτικής Ευρώπης παραδέχονταν την ύπαρξη και τη δραστηριότητα τέτοιων δικτύων στα εδάφη τους, ο τότε υπουργός Άμυνας Γιάννης Βαρβιτσιώτης είπε δημόσια πως "Έλληνες κομάντος (ΛΟΚ) και η CIA οργάνωσαν έναν βραχίονα του δικτύου, το 1955, για να προβληθεί αντάρτικη αντίσταση σε οποιονδήποτε κομμουνιστή εισβολέα. Το εν λόγω δίκτυο ήταν γνωστό με την κωδική ονομασία 'Επιχείρηση Κόκκινη Προβιά'». Η "Κόκκινη Προβιά" ουδέποτε εξιχνιάστηκε διότι, λέει, ήταν περσινά ξινά σταφύλια...

Οποιαδήποτε ομοιότητα των ανωτέρω με τη δράση της Χρυσής Αυγής είναι συμπτωματική.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Στουρνάρας μαινόμενος

Ο κεντρικός μας τραπεζίτης Γ. Στουρνάρας βγήκε χθες στο πρακτορείο Bloomberg και είπε ότι χρειάζονται συντονισμένα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης των οικονομιών, διότι αλλιώς η Ευρώπη θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με μια σοβαρή κρίση χρέους.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις