Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
"Ναυμαχία" στη Λαμπεντούζα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Ναυμαχία" στη Λαμπεντούζα

Ο Ματέο Σαλβίνι έχει πάρει τις χειρότερες συνήθειες από τον φασισμό που τόσο θαυμάζει είναι θρασύδειλος, τραμπούκος και άξεστος. «Δεν θα μπουν [στο λιμάνι]. Θα παρατάξω τις δυνάμεις της τάξεως» απείλησε ο “σερίφης” της Ιταλίας, απειλώντας τη νεαρή καπετάνιο του Sea Watch 3 που είχε βάλει ρότα για το λιμάνι της Λαμπεντούζα: «Έχω βαρεθεί, να το ξέρει αυτή η μικρή φαφλατού. Το πλοίο είναι ολλανδικό, η υπομονή μας έχει όρια, είναι μια εχθρική πράξη. Εδώ δεν θα αποβιβαστεί κανένας. Μου σπάσανε τ’ αρχίδια. Να το ξέρει αυτή η φαφλατού... Αυτό ισχύει και για τους παπάδες που λένε ‘ενδιαφερόμαστε εμείς γι’ αυτούς’ [τους μετανάστες]».

Η «μικρή φαφλατού» είναι η Κάρολα Ρακέτε, η 31χρονη καπετάνιος του Sea Watch 3, που μετά την απόρριψη του αιτήματος για την αποβίβαση των 42 μεταναστών στη Λαμπεντούζα από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργο δεν δίστασε να ενημερώσει χθες το πρωί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και να ακούσει τη συνείδησή της βάζοντας πλώρη για ένα ασφαλές λιμάνι για τους ανθρώπους που διέφυγαν από τις κακουχίες των χωρών τους και την κόλαση της Λιβύης.

Δύο σκάφη της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας επιθεώρησαν το Sea Watch 3 έξω από το λιμάνι της Λαμπεντούζα, ενώ η γερμανική ΜΚΟ είχε αναρτήσει ήδη στην ιστοσελίδα της την έκκληση για τη συλλογή χρημάτων για τις δικαστικές περιπέτειες που περιμένουν την Κάρολα και τα άλλα μέλη του πληρώματος, δεδομένου ότι με τις νέες διατάξεις του Σαλβίνι η ΜΚΟ θα πρέπει να πληρώσει πρόστιμο 50.000 ευρώ. Η καπετάνιος και τα μέλη του πληρώματος θα κατηγορηθούν για... διακίνηση ανθρώπων, ενώ η Sea Watch θα χάσει το σκάφος της, που θα κατασχεθεί από τον «ναύαρχο» Σαλβίνι.

Όμως, για να είμαστε ειλικρινείς, στην Ιταλία υπάρχουν φασίστες που κάνουν τον Σαλβίνι να μοιάζει με... αγγελάκι. Η επικεφαλής των φασιστοειδών Αδελφών της Ιταλίας Τζιόρτζι Μελόνι έκανε στον Σαλβίνι μια πρωτοφανή πρόταση: «Να βυθίσουμε το σκάφος!». Η λαλίστατη Μελόνι δεν έβγαλε μιλιά όμως όταν οι καραμπινέροι έβαλαν προχθές χειροπέδες στον αντιδήμαρχο του κόμματός της στην Πιατσέντζα στις πόρτες του Μιλάνου για συμμετοχή του στη τοπική μαφία.

Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλα Τζινγκατέρι βγήκε από τον λήθαργο ζητώντας με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μια συνάντηση για το μεταναστευτικό, ενώ εκπρόσωποι του κόμματος και της Ιταλικής Αριστεράς ξεκίνησαν για τη Λαμπεντούζα προκειμένου να δώσουν το “παρών” δίπλα στη Ρακέτε. Το Κίνημα Πέντε Αστέρων και ο ηγέτης του και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο ζήτησε απλώς την αλλαγή της πολιτικής του Δουβλίνου, υποστηρίζοντας στην πράξη το θράσος και την απανθρωπιά του Σαλβίνι.

Κάνουν τα στραβά μάτια για τους φασίστες

Ο λάτρης της νομιμότητας σιωπά κι αυτός από την πλευρά του όταν ο δημοκρατικός κόσμος τον ρωτά γιατί δεν παίρνει τις στρατιές των αστυνομικών του για να αδειάσει την κατάληψη της φασιστικής CasaPound στο κέντρο της Ρώμης, δυο βήματα από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό. Αίτημα που υποστηρίζουν υποκριτικά το Κ5Α και η δήμαρχος της Ρώμης Βιρτζίνια Ράτζι, η οποία ζητά από τον Σαλβίνι να αδειάσει την κατάληψη των φασιστών, ενώ η ίδια έχει αδειάσει ως δήμαρχος μια σειρά κτηρίων που οργανώσεις και σύλλογοι της Αριστεράς είχαν μετατρέψει σε χώρους κοινωνικής προσφοράς εδώ και δεκαετίες.

Ο Εθνικός Σύλλογος Ιταλών Ανταρτών ANPI κατέθεσε μάλιστα μήνυση για να απαγορευτούν οι φασιστικές και νεοναζιστικές οργανώσεις CasaPound και Forza Nuova, ζητώντας απλά την εφαρμογή του αντιφασιστικού συντάγματος και των νόμων εναντίον οργανώσεων που ασκούν εγκληματική βία. Η απάντηση του Σαλβίνι είναι αρκετά απλή: φορά επιδεικτικά τα ρούχα με τα σύμβολα της CasaPound και θεωρεί τους τραμπούκους και μαχαιροβγάλτες της... «καλά παιδια».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL