Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.7°C22.9°C
4 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C21.2°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.9°C19.9°C
5 BF 37%
ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΠΕΝΤΑΘΛΟ - ΕΟΜΟΠ / Όταν και το ένα ευρώ πιάνει τόπο!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΠΕΝΤΑΘΛΟ - ΕΟΜΟΠ / Όταν και το ένα ευρώ πιάνει τόπο!

Το πιο αδικημένο άθλημα από πλευράς αντιμετώπισης - διαχρονικά - από την Πολιτεία είναι το ολυμπιακό άθλημα του μοντέρνου πεντάθλου. Ένα άθλημα που εμπνεύσθηκε ο αναβιωτής των Ολυμπιακών Αγώνων Πιέρ Ντε Κουμπερτέν από τους Αγώνες της Ολυμπίας και μπήκε στο ολυμπιακό πρόγραμμα το 1912. Από τότε δεν έλειψε από ποτέ από το κορυφαίο αθλητικό γεγονός, ενώ μέσα στον 21ο αγώνα έγιναν πολλές αλλαγές, ώστε να ακολουθήσει και τις απαιτήσεις του μάρκετινγκ...

Στην Ελλάδα το πολυ-άθλημα (κολύμβηση, ξιφασκία, ιππασία, τρέξιμο, σκοποβολή) έχει περάσει από "μύρια κύματα" και λόγω της δυσκολίας να καλλιεργηθεί μαζικά από τα σωματεία, που "φοβούνται" οικονομικά ανοίγματα σε αδιάβατα μονοπάτια. Έτσι "τα κάστανα από τη φωτιά" βγάζουν κυρίως δύο μεγάλα σωματεία, ο Πανελλήνιος Γ.Σ. κατά πρώτο λόγο και έπεται ο Παναθηναϊκός. Όχι μόνο σήμερα, αλλά από το 2001 που ιδρύθηκε η Ελληνική Ομοσπονδία Μοντέρνου Πεντάθλου (μέχρι τότε το μοντέρνο πένταθλο ήταν άθλημα του ΣΕΓΑΣ), αναγκάζεται να λειτουργεί και ως "υπερσωματείο", με όσες αδυναμίες μπορεί να έχει κάτι τέτοιο...

Κι όμως, κάτω από αντίξοες συνθήκες οι νεαροί πρωταθλητές και οι πρωταθλήτριες του μοντέρνου πεντάθλου πέτυχαν μέσα σε 8 μήνες μια απίστευτη συγκομιδή, αφού κι οι οκτώ που πήραν μέρος σε μεγάλες διοργανώσεις πέτυχαν διακρίσεις και μάλιστα οι επτά απ' αυτούς κατέκτησαν μετάλλια!

Η μεγαλύτερη επιτυχία σημειώθηκε το περασμένο φθινόπωρο, όταν ο 21χρονος Άγγελος Βασιλείου, αν και είχε δικαίωμα να αγωνιστεί στην κατηγορία των Νέων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Διάθλου (1.500μ. τρέξιμο - 200μ. Κολύμπι – 1.500μ. τρέξιμο), που οργάνωσε η παγκόσμια ομοσπονδία μοντέρνου πεντάθλου (UIPM) στην Αίγυπτο, πήρε μέρος στην κατηγορία Ανδρών και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο!

Την ίδια εποχή ο 24χρονος Αλέξανδρος Πανταζίδης κατέκτησε την 6η θέση και η 23χρονη Πηνελόπη Νίκα την 7η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Lazer-Run (3.200 μέτρα τρέξιμο και ενδιάμεσα 20 εύστοχες βολές με πιστόλι lazer από απόσταση 10 μέτρων, 4X800 μέτρα τρέξιμο - 4Χ5 εύστοχες βολές), που πραγματοποιήθηκε στο Δουβλίνο.

Φέτος έγινε κάτι που δεν έχει προηγούμενο όχι μόνο στο Μοντέρνο Πένταθλο, αλλά γενικότερα στον ελληνικό αθλητισμό! Έξι αθλητές και αθλήτριες αγωνίσθηκαν σε δύο αγώνες στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Βουλγαρία, αφού μέχρι... εκεί φθάνουν τα οικονομικά της ΕΟΜΟΠ και οι έξι κατέκτησαν μετάλλια!

Αρχικά τον Φεβρουάριο στο "ανοιχτό" πρωτάθλημα τετράθλου (χωρίς ιππασία) της Βουλγαρίας, ο Αλέξανδρος Πανταζίδης πήρε την τρίτη θέση στην κατηγορία των Ανδρών, η 16χρονη Κωνσταντίνα Τσολάκη την τρίτη θέση στις κατηγορίες Γυναικών και Νέων γυναικών, ο 20χρονος Γεράσιμος Δημητρόπουλος το αργυρό μετάλλιο και ο 15χρονος Θεοχάρης Μάινα το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία Νέων Ανδρών.

Για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης να αναφέρουμε ότι η Βουλγαρία είναι από τις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου στο μοντέρνο πένταθλο, με συμμετοχή αθλητή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο και δύο αθλητών (ένα κορίτσι κι ένα αγόρι) στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων του 2018, ενώ κάθε χρόνο φιλοξενεί μεγάλες διοργανώσεις της UIPM, που η μια είναι η διεξαγωγή Παγκοσμίου Κυπέλλου (τον άλλο μήνα θα διοργανώσει και τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα Κ19 και Κ17).

Πριν ένα μήνα, οι δύο "βενιαμίν", που δεν είχαν πάρει μετάλλιο στο Οpen της Βουλγαρίας, ο 15χρονος Δημήτρης Δραζίνος και η 15χρονη Αθηνά Σάρρα, κατέκτησαν τα αργυρά μετάλλια στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο σε μνήμη Kρίστο Τσέτσεφ στην κατηγορία Κ17, δηλαδή συναγωνιζόμενοι αθλητές και αθλήτριες έναν χρόνο μεγαλύτερους. Πριν λίγες μέρες έγινε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της κατηγορίας στη Λιθουανία, αλλά η ΕΟΜΟΠ δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να στείλει αποστολή! Μια λεπτομέρεια: Η μοναδική αθλήτρια από τις 20, που νίκησε στη Σόφια την Αθηνά Σάρρα, η 16χρονη Βουλγάρα Σβέτλα Σγκούροβα, αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στην κατηγορία Κ17!

Είναι προφανές ότι ο στόχος της ΕΟΜΟΠ να στείλει ένα αγόρι κι ένα κορίτσι στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων (Κ19), που θα γίνουν στη Σενεγάλη, είναι κάτι παραπάνω από ρεαλιστικός, αρκεί βέβαια να υπάρχει και η ανάλογη βοήθεια από τους φορείς, το υπουργείο Αθλητισμού και την ΕΟΕ εν προκειμένω, αφού οι χορηγοί δεν έχουν ανακαλύψει ακόμη τον... θησαυρό, που κρύβεται στο συναρπαστικό αυτό υπερ-άθλημα...

Όλα αυτά με ετήσια επιχορήγηση 60.000 ευρώ κι όταν η ίδια ομοσπονδία έχει υπό την σκέπη της το ολυμπιακό άθλημα του τριάθλου, αλλά και το ράγκμπι λιγκ, πράγμα που σημαίνει ότι και το.. ένα ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου "πιάνει τόπο" και με το παραπάνω! Σημειωτέον, ότι η ΕΟΜΟΠ έχει την μικρότερη επιχορήγηση απ' όλες τις ομοσπονδίες, με εξαίρεση το καράτε και το γκολφ, που ενόψει Τόκιο 2020 έγιναν ολυμπιακά αθλήματα!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL