Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Προκαταλήψεις και στις περιγραφές αγώνων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προκαταλήψεις και στις περιγραφές αγώνων

Οι φυλετικές διακρίσεις, δυστυχώς, βρέθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος με αφορμή τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ και όχι μόνο. Ο αθλητισμός δεν μένει ανεπηρέαστος από αυτές τις διακρίσεις, καθώς από τις τάξεις του δεν απουσιάζουν τα διαφόρων μορφών και έντασης φαινόμενα ρατσισμού.

Μια πρόσφατη έρευνα, που διενεργήθηκε από τη δανέζικη εταιρεία ερευνών RunRepeat και δημοσιεύτηκε στον «Guardian», ανέδειξε ακόμα μία διάσταση, λιγότερο προβεβλημένη, αλλά εξίσου σημαντική. Αυτή σχετίζεται με τις περιγραφές των αγώνων από τους δημοσιογράφους των διάφορων ΜΜΕ...

Από τη συγκεκριμένη έρευνα προέκυψε πως οι ποδοσφαιριστές με ανοιχτόχρωμο δέρμα συγκεντρώνουν θετικότερα σχόλια για την ευφυΐα, την ποιότητα και το work ethic τους, σε σύγκριση με εκείνους που έχουν πιο σκούρο δέρμα. Στους δεύτερους αναγνωρίζεται η φυσική τους κατάσταση, τα αθλητικά τους προσόντα, και πιο ειδικά η ταχύτητα και η δύναμή τους. Στο πλαίσιο της έρευνας, έγινε ανάλυση σε περίπου 2.000 σχόλια που αφορούσαν στις περιγραφές ογδόντα αγώνων από τα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης (την αγγλική Premier League, την ιταλική Serie A, την ισπανική La Liga και τη γαλλική Ligue 1).

Η έρευνα απασχόλησε μάλιστα και την Ένωση των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, που κάλεσε τα ΜΜΕ να δουν επισταμένως τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν το θέμα. Ο εκτελεστικός διευθυντής της PFA για θέματα ισότητας Τζέισον Λι είπε μεταξύ άλλων πως «αυτή η μελέτη δείχνει μια προφανή προκατάληψη στο πώς περιγράφουμε τις ιδιότητες των ποδοσφαιριστών με βάση το χρώμα του δέρματός τους».

Η έρευνα της RunRepeat κράτησε έξι μήνες, κατέγραψε 1.361 σχόλια για ποδοσφαιριστές με ανοιχτόχρωμο δέρμα και 713 για παίκτες με πιο σκούρο δέρμα και σχετίστηκε μόνο με την αγγλική γλώσσα. Πραγματοποιήθηκε δε σε επτά ραδιοτηλεοπτικούς φορείς: Sky Sports, BT Sport, FreeSports, beIN Sports, TSN, NBCSN και ESPN.

Το ζήτημα όσον αφορά στα πορίσματα της έρευνας αυτής είναι το τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Ήδη το Sky Sports πραγματοποιεί ενημερωτικές συναντήσεις με τους δημοσιογράφους που κάνουν τις περιγραφές για λογαριασμό του, έτσι ώστε να χρησιμοποιείται εφεξής σε αυτές η κατάλληλη γλώσσα, αυτή που θα είναι απαλλαγμένη από κάθε λογής προκαταλήψεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως μόλις το περασμένο καλοκαίρι η αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία αύξησε την υποχρεωτική ελάχιστη τιμωρία για φιλάθλους, που κρίθηκαν για πρώτη φορά ένοχοι ρατσιστικής συμπεριφοράς, εξαιτίας μιας αύξησης κατά 43% των ρατσιστικών περιστατικών στα γήπεδα της χώρας. Λίγα χρόνια νωρίτερα είχε εντοπιστεί στην Αγγλία ένα φαινόμενο που οι κοινωνιολόγοι είχαν ονομάσει «θεσμικό ρατσισμό» και το οποίο αφορούσε την έλλειψη μαύρων προπονητών ή προπονητών που προέρχονται από διάφορες μειονότητες στις ομάδες των τεσσάρων κατηγοριών του αγγλικού ποδοσφαίρου...

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL