Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C18.0°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.8°C14.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C15.5°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 76%
Αντί στήριξης του αθλητισμού κυβερνητικός αντιδημοκρατικός κατήφορος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αντί στήριξης του αθλητισμού κυβερνητικός αντιδημοκρατικός κατήφορος

Του Ιούλιου Συναδινού*

Ο αθλητισμός δέχτηκε μεγάλο πλήγμα από την υγειονομική κρίση. Κάθε αθλητική δραστηριότητα διεκόπη. Χιλιάδες εργαζόμενοι τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής εργασίας. Όσοι παραγωγικοί κλάδοι δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο αθλητικό τομέα, παρέχουν υπηρεσίες και αποφέρουν έσοδα στο Δημόσιο (προπονητές, διοικητικό - τεχνικό προσωπικό, επισιτισμός, μεταφορές, διαμονή - φιλοξενία, ασφάλιση - περίθαλψη, ιδιωτικά γυμναστήρια - φυσικοθεραπευτήρια, λιανικό εμπόριο, επικοινωνία - αθλητικά ΜΜΕ, αθλητικές σχολές - ακαδημίες) είδαν τον κύκλο εργασιών τους να μειώνεται δραματικά. Το σύνολο των αθλητικών φορέων, ερασιτεχνικών και επαγγελματικών, τέθηκαν εκτός λειτουργίας.

Από την άλλη πλευρά, κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων, εξελίχθηκε ένα αντίρροπο, πολύ ενδιαφέρον, κοινωνικό φαινόμενο. Χιλιάδες άνθρωποι βρήκαν διέξοδο στην ατομική σωματική άσκηση, καθιστώντας για πρώτη φορά τόσο καθαρή την αντικειμενική ανάγκη της. Για πρώτη φορά, ενώ δεν υπήρχε καμιά αθλητική δραστηριότητα ανταγωνιστικού ή επαγγελματικού χαρακτήρα, δεν υπήρχε η «φασαρία» που τροφοδοτεί ο ανταγωνισμός των μεγαλοπαραγόντων, υπήρχαν μόνο απλοί άνθρωποι που περπατούσαν, έτρεχαν κι έκαναν ποδήλατο. Αυτοί λοιδορήθηκαν από το σύστημα που επικοινωνεί τον ανταγωνιστικό αθλητισμό με ειρωνικά σχόλια του τύπου: «γεμίσαμε μαραθωνοδρόμους». Όσοι γνωρίζουν την αθλητικο-κοινωνική πραγματικότητα δεν εξεπλάγησαν. Αυτές οι χιλιάδες των πολιτών αποτελούν μια υπαρκτή οντότητα, που προϋπήρχε της επιδημίας, ήταν μέσα στα αθλητικά σωματεία, στα γυμναστήρια, αλλά δεν συγκέντρωνε τα φώτα της δημοσιότητας.

Ανάγκη για άμεσα και μακροπρόθεσμα μέτρα

Η επανεκκίνηση του αθλητισμού δεν συνίσταται στην επανέναρξη και ολοκλήρωση των επαγγελματικών πρωταθλημάτων για να ρυθμιστούν οι κατηγορίες της επόμενης χρονιάς και ποιοι θα αγωνισθούν στην Ευρώπη. Η πραγματική επανεκκίνηση θα γίνει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Η αφετηρία δεν θα είναι στο σημείο που ήταν όταν έγινε η διακοπή λόγω πανδημίας. Η επανεκκίνηση θα γίνει από πολύ δυσμενέστερες θέσεις, λόγω οικονομικής ανέχειας των παραγόντων των μικρών σωματείων και των άνεργων γονιών που πλήρωναν συνδρομές, καθώς και λόγω υγειονομικής ανασφάλειας.

Ως εκ τούτου χρειάζονται άμεσα και μακροπρόθεσμα μέτρα στήριξης του αθλητικού οικοδομήματος. Επί της αρχής, ο αθλητισμός δικαιούται όσο μέρος τού αντιστοιχεί από τα 37 δισ. ευρώ, που άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς συνεισφέρει στον κρατικό προϋπολογισμό τα μέγιστα (π.χ. φορολογία από στοίχημα, εισιτήρια, ΦΜΥ κ.λπ.).

Χρειάζονται μέτρα εμπροσθοβαρή, μέτρα για τη στήριξη προς εργασίας και όχι μόνο την επιδότηση προς ανεργία. Απαιτείται ουσιαστική αύξηση των επιχορηγήσεων των αθλητικών ομοσπονδιών και απευθείας επιχορήγηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού ή ανταποδοτική στήριξη των αθλητικών σωματείων.

Απαιτείται στήριξη των θέσεων εργασίας στα γυμναστήρια και στα σωματεία με επιδότηση μέσω voucher για την άθληση ενηλίκων και ανηλίκων, ειδικά των κοινωνικών ομάδων που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την υγειονομική κρίση.

Πρέπει να υπάρξει ειδική πρόνοια για τη στήριξη των προπονητών, των γυμναστών, του υγειονομικού προσωπικού στον αθλητισμό.

Αυτή την ανάγκη κατανόησε εγκαίρως ο ΣΥΡΙΖΑ, προτείνοντας ουσιαστικά μέτρα στήριξης του αθλητισμού στη μετά - Covid-19 εποχή και εντάσσοντάς τα στην κεντρική καμπάνια «Μένουμε όρθιοι», συνολικού ύψους 43 εκατ. ευρώ. Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δίνεται έμφαση σε τέσσερις κατηγορίες: τους ελεύθερα αθλούμενους πολίτες, τα αθλητικά σωματεία, προπονητές, αθλητικές ομοσπονδίες, τα ιδιωτικά γυμναστήρια και τη μικρή επιχειρηματικότητα στον αθλητισμό, τη στήριξη των εργαζομένων των αθλητικών υποδομών.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι το γεγονός ότι, πέραν του πρώτου τριμήνου της επανεκκίνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε και μακροπρόθεσμα θεσμικά μέτρα για τη στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού μέσω δημιουργίας επιπλέον ταμείου - κουμπαρά, με πηγές από τα έσοδα του στοιχήματος και τον επαγγελματικό αθλητισμό. Αποτελεί θεμελιώδη κανόνα του ευρωπαϊκού αθλητικού μοντέλου η αλληλεγγύη και η οικονομική ανταποδοτικότητα από τον επαγγελματικό προς τον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Επαναφέρει ό,τι πιο αναχρονιστικό υπάρχει

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. εδώ και ένα χρόνο έχει δείξει τις προθέσεις της απέναντι στον αθλητισμό. Ξεκίνησε με κατάργηση κάθε δημοκρατικής διάταξης από το αθλητικό νομοθετικό πλαίσιο (απλή αναλογική, ποσόστωση φύλου) επαναφέροντας ό,τι πιο αναχρονιστικό υπήρχε. Συνέχισε με μείωση της φορολόγησης των αθλητικών εταιρειών.

Τώρα, σε συνθήκες πλήρους διακοπής του αθλητισμού, έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο κινούμενη σε δρόμους επικοινωνιακής υπερβολής και αντιδημοκρατικής εκτροπής.

Αντί για ουσιαστική στήριξη, έδωσε σε μια μειοψηφία σωματείων και σε λίγους εργαζόμενους από 800 ευρώ, με τα οποία ζουν εδώ και τρεις μήνες.

Αντί για αύξηση των επιχορηγήσεων των αθλητικών ομοσπονδιών, για πρώτη φορά, μετά από τέσσερα χρόνια αυξήσεων επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξαν κάθετες μειώσεις. Διατείνεται μάλιστα ότι η κατανομή των πιστώσεων ήταν αποτέλεσμα μιας αντικειμενικής αξιολόγησης. Όλως τυχαίως, η μείωση αφορούσε τις μεγαλύτερες, τις πιο παραγωγικές και τις λιγότερο αρεστές ομοσπονδίες στο σύστημα που υπηρετεί ο υφυπουργός Λ. Αυγενάκης.

Σήμερα, αντί να αναλώνονται σε μέτρα στήριξης του αθλητισμού, το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η κομματική παρέμβαση της Ν.Δ. στις εκλογές των ομοσπονδιών, με φωτογραφικές νομοθετικές παρεμβάσεις. Πρότειναν αλλαγή του νόμου ώστε πρόσωπα τελεσίδικα καταδικασμένα να επανέλθουν και να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη διοίκηση του αθλητισμού, ειδικά στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, και μεθοδεύουν επιστροφή στην εποχή της παράγκας.

Ταλαιπωρούν τα σωματεία με το υποτιθέμενο μητρώο σωματείων και προσπαθούν να παρέμβουν μέσω αυτού στους εκλογικούς καταλόγους των ομοσπονδιών.

Προχώρησαν σε άρση των κωλυμάτων, ούτως ώστε συγκεκριμένα άτομα, που δεν δικαιούνταν, να λάβουν μέρος στις εκλογές των ομοσπονδιών. Με την κατάργηση των κωλυμάτων που έθετε ο νόμος για υπαλλήλους ομοσπονδιών, εμπόρους αθλητικών ειδών, μάνατζερ, διοργανωτές ιδιωτικών αθλητικών events, ιδιοκτήτες πρακτορείων ΠΡΟΠΟ και στοιχηματικών εταιρειών κ.λπ. δημιουργούν δομές κάθετης διαπλοκής στον αθλητισμό και συνθήκες ιδιωτικοποίησης και αδιαφάνειας.

Έχουν βαλτώσει όλα τα δημόσια αθλητικά έργα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στον αθλητισμό, μεταξύ αυτών και μεγάλα έργα δρομολογημένα επί ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα, το Καυταντζόγλειο Στάδιο έπρεπε να έχει παραδοθεί από το 2019, το Παπαχαραλάμπειο Εθνικό Στάδιο Ναυπάκτου το ίδιο, για το κολυμβητήριο Μυτιλήνης ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Φτάσαμε στα μέσα του χρόνου και δεν έχουν καταθέσει ΠΔΕ αθλητικών έργων από την ΓΓΑ, για πρώτη φορά εδώ και πέντε χρόνια.

Κατάργησαν το πρόγραμμα "Φιλόδημος ΙΙ" με τα 250 αθλητικά έργα και ορισμένα που δεν πρόλαβαν να εκκινήσουν επί ΣΥΡΙΖΑ τα επανεντάσσουν με νέο τίτλο ώστε να μην φαίνεται η προηγούμενη κυβέρνηση.

Και μέσα σε έναν χρόνο έχουν καταφέρει να στρέψουν το σύνολο του αθλητικού κόσμου απέναντί τους. Διότι, στον αθλητισμό, η πολιτεία πρέπει να ασκεί επιτελικό ρόλο και να σχεδιάζει την ορθολογική και πολύπλευρη ανάπτυξή του. Όχι να ξεπλένει γραμμάτια και υποχρεώσεις σε υπόδικους. Αυτό πια το έχουν καταλάβει όλοι. Φίλοι και αντίπαλοι.

* Ο Ιούλιος Συναδινός είναι τέως γ.γ. Αθλητισμού, μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL