Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.2°C17.9°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.8°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C17.0°C
1 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.2°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
0 BF 72%
ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΕ ΙΝΤΕΡΝΕΤΙΚΑ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ / Εκρηκτική διάδοση του σκακιού!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΕ ΙΝΤΕΡΝΕΤΙΚΑ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ / Εκρηκτική διάδοση του σκακιού!

Εντυπωσιακοί είναι οι αριθμοί συμμετοχών στους σκακιστικούς αγώνες μέσω του Ίντερνετ της Παγκόσμιας, της Ευρωπαϊκής, καθώς και εθνικών ομοσπονδιών, σωματείων και άλλων φορέων. Στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Online που διοργάνωσε η ECU, ο αριθμός των σκακιστών και των σκακιστριών ξεπέρασε τις 4.000, δηλαδή πολύ πάνω από τον αρχικό στόχο (https://www.europechess.org/.

Στο γιγαντιαίο πρότζεκτ Checkmate Coronavirus της FIDE, το οποίο υλοποιείται ύστερα από ελληνική πρόταση, οργανώθηκαν την πρώτη εβδομάδα 520 διαδικτυακά τουρνουά με μέσο όρο 261 παίκτες στο κάθε ένα, ενώ υπολογίζεται ότι παίζονται ανά ημέρα μισό εκατομμύριο παρτίδες! Για να αποφευχθούν φαινόμενα διαδικτυακής απάτης, με υποβοήθηση μέσω κομπιούτερ, τα 1.500 έπαθλα, εκ των οποίων και 64 προσκλήσεις στην Ολυμπιάδα της Μόσχας το 2021 με όλα τα έξοδα καλυμμένα, θα δοθούν ύστερα από κλήρωση και όχι με βάση την επίδοση στους αγώνες. Το πλήρες πρόγραμμα, καθώς και πολλά πληροφοριακά στοιχεία, στη διεύθυνση: www.checkmatecoronavirus.com.

Η Ελλάδα μετέχει σε αυτή τη δραστηριότητα με ατομικά και διασυλλογικά ράπιντ, μπλιτς και μπούλετ, με συνδιοργάνωση Μεσογειακών αγώνων, με μαθητικές συναντήσεις, καθώς και με σιμουλτανέ και μαθήματα. Οι ιντερνετικές διοργανώσεις της ΕΣΟ «Κάνουμε ματ στον κορωνοϊό» συμπεριέλαβαν σε ένα δίμηνο περισσότερα από 250 τουρνουά, τα οποία είχαν περισσότερες από 12.000 συμμετοχές. Αναλυτικά στοιχεία αναρτώνται καθημερινά στη σελίδα: https://www.facebook.com/chessfed

Μεγάλος είναι και ο αριθμός των τουρνουά και των διασυλλογικών συναντήσεων που οργανώνονται από σκακιστικά σωματεία και άλλους φορείς. Στοιχεία από διαδικτυακές δραστηριότητες στη χώρα μας, καθώς και ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις στη Μαριάννα Στεφανίδη, αναρτώνται στο: https://www.facebook.com/chessArenas/

Η σκακιέρα στο τραπέζι!

Οι διαδικτυακές σκακιστικές διοργανώσεις κάλυψαν με επιτυχία το μεγάλο κενό που προκλήθηκε από την πανδημία. Τώρα, που σε πολλές χώρες φαίνεται να τιθασεύεται η εξάπλωση του κορωνοϊού, αρχίζουν να οργώνονται ή να σχεδιάζονται σκακιστικοί αγώνες διά ζώσης.

Η υγεία, υπέρτατο αγαθό, δεν μπορεί να είναι ξεκομμένη από την οικονομία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό. Χωρίς εύρωστη οικονομία δεν μπορούμε να έχουμε καλή δημόσια Υγεία. Χωρίς πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες, κάτι μας λείπει. Ο υγιής άνθρωπος δεν είναι φυσιολογικό να ανοίγει το παράθυρο του Ίντερνετ, να βλέπει τον κόσμο μέσα από κάποια οθόνη, να επικοινωνεί με μηνύματα (οι νέοι, μάλιστα, σε γκρίκλις), να βλέπει θέατρο μόνο από τον υπολογιστή του, να παίζει μόνο διαδικτυακό σκάκι. Θέλει να ανοίξει την πόρτα να βγει έξω. Να συμμετάσχει σε αγαπημένες του δραστηριότητες, πάντα με τήρηση υγειονομικών κανόνων, να ζήσει καλές στιγμές.

Το σκάκι έχει το πλεονέκτημα, έναντι άλλων αθλημάτων, να μην φέρνει σε επαφή τους αντιπάλους. Δεν αγκαλιάζονται, όπως στο ρινγκ, δεν συγκρούονται, δεν πλησιάζει ο ένας τον άλλον. Ακόμα και αυτή η τυπική χειραψία συνιστάται να αποφεύγεται. Αγγίζουν, βέβαια, τα ίδια κομμάτια, αλλά, με την απολύμανση ύστερα από κάθε γύρο και τη χρήση γαντιών, ο κίνδυνος μετάδοσης ελαχιστοποιείται.

Το ενδιαφέρον πολλών διοργανωτών έχει στραφεί σε υπαίθριους σκακιστικούς αγώνες, Ειδικά στην Ελλάδα, με το ζεστό καλοκαίρι και τις φυσικές ομορφιές, τα τουρνουά σε εξωτερικούς χώρους θα είναι απολαυστικά!

Όπως αναφέραμε στο προηγούμενο φύλλο, η Ευρωπαϊκή Σκακιστική Ένωση οργάνωσε διαδικτυακή συζήτηση με συμμετοχή επιστημόνων, μεταξύ των οποίων και ο Θωμάς Μίχος, αλλά και εκπροσώπων εθνικών ομοσπονδιών. Στον επίσημο δικτυακό τόπο https://www.europechess.org έχουν αναρτηθεί τα συμπεράσματα της συζήτησης, το σχετικό βίντεο, καθώς και οδηγίες για σκακιστικούς αγώνες με φυσική παρουσία.

* Στο πλαίσιο του διαδικτυακού γκραν - πρι «Magnus Carlsen Chess Tour», με συνολικά έπαθλα ένα εκατομμύριο δολάρια, διεξάγεται το Lindores Abbey Rapid Challenge. Στο προκριματικό πουλ πρώτευσε ο Νακαμούρα. Στον προημιτελικό γύρο ο Κινέζος Ντινγκ Λίρεν απέκλεισε τον συμπατριώτη του Γιου Γιανγκί, ο Ρώσος Ντουμπόβ τον συμπατριώτη του Καριάκιν, ο Αμερικανός Νακαμούρα τον Αρμένιο Αρονιάν και ο Νορβηγός Κάρλσεν τον Αμερικανό Σο. Τα ζεύγη του ημιτελικού γύρου: Νακαμούρα - Κάρλσεν και Ντινγκ Λίρεν - Ντουμπόβ (https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/lindores-abbey-rapid-challenge-2020/).

Καριάκιν (Ρωσία, 2709) - Ντουμπόβ (Ρωσία, 2770)

1.ε4 ε5 2.Ιζ3 Ιγ6 3.Αγ4 Ιζ6 4.δ3 θ6 5.γ3 η5 6.α4 η4 7.Ιζδ2 δ5 8.εxδ5 Ιxδ5 9.α5 Αη7 10.α6 β6 11.θ3 [11.Βα4 Βδ7 12.Αβ5 με ισότητα] 11...Ιζ4 12.Ιε4 ηxθ3 13.η3 Ιε6 14.Βζ3 Αδ7 15.Πxθ3 [καλύτερο το 15.β4] 15...Βε7! 16.Πθ5 0-0-0 17.Αε3 Πθζ8 [17...ζ5!] 18.Πζ5 Ρβ8 19.Ια3

19...Ιζ4! 20.Ιδ2 [20.Ιγ5! βxγ5 21.ηxζ4 με ισότητα] 20...Αxζ5 21.Βxγ6 Αγ8 0-1.

* Η ΓΓΑ ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας του «Μητρώου Αθλητικών Σωματείων». Τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία με ειδική αθλητική αναγνώριση, προκειμένου να ενταχθούν στα σχεδιαζόμενα μέτρα στήριξης του ερασιτεχνικού αθλητισμού, από την πανδημία του κορωνοϊού, πρέπει να εγγραφούν μέχρι τις 5 Ιουνίου στην ειδική πλατφόρμα προεγγραφής που έχει τεθεί σε εφαρμογή στην ιστοσελίδα της ΓΓΑ (www.gga.gov.gr/mitroo).

* Το Ανοιχτό Διαδικτυακό Πρωτάθλημα Μπλιτς Γαλλίας κατέκτησε ο Μαμέντοβ, κερδίζοντας στον τελικό τον Μπάουερ με 3-1. Τα σκορ του ημιτελικού γύρου: Μαμέντοβ - Ιβαντσούκ 2-1 και Μπάουερ - Τζομπάβα 2-0.

* Υπαίθριος διαγωνισμός λύσης προβλημάτων οργανώνεται στις 6 Ιουνίου, ώρες 6-7 το απόγευμα, στον Σ.Ο. Ηλιούπολης, Βουλιαγμένης και Παπαναστασίου 12, κοντά στον σταθμό μετρό Άλιμος. Στους συμμετέχοντες θα δοθεί ατομική σκακιέρα και εύκολα προβλήματα. Δηλώσεις συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected].

* Φιλανθρωπικό διαδικτυακό σκακιστικό μαραθώνιο οργάνωσε η Βρετανική Σκακιστική Ομοσπονδία προκειμένου να ενισχυθεί το έργο του Βρετανικού Ερυθρού Σταυρού στην προσπάθεια καταπολέμησης του κορωνοϊού.

* Έφυγε από τη ζωή και κηδεύτηκε την Τρίτη στη Καλλιθέα ο πρώην πρωταθλητής Τυφλών Σκακιστών Ελλάδας Ηλίας Αργυρόπουλος. Ένας πολύ αξιόλογος άνθρωπος με γνώσεις λογοτεχνίας, θεάτρου, μουσικής και με ένα πλούσιο αρχείο το οποίο μοιραζόταν διαδικτυακά με ενδιαφερόμενους. Νιώθω υπερήφανος που με τιμούσε με τη φιλία του. Θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη!

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL