Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
ΜΠΑΣΚΕΤ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ / Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΜΠΑΣΚΕΤ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ / Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός!

Άδοξα λήγει η θητεία του Ρικ Πιτίνο στον πάγκο του Παναθηναϊκού και η παρουσία του στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ γενικότερα. Ο Αμερικανός προπονητής ήρθε στην Ελλάδα πριν από 16 μήνες «μετά βαΐων και κλάδων», με τις περγαμηνές του δύο φορές πρωταθλητή του Κολεγιακού Πρωταθλήματος των ΗΠΑ και τον τίτλο του Hall of Famer, αλλά «φρόντισε» τους τελευταίους μήνες να καταστρέψει την υστεροφημία του στην Ελλάδα, ενώ αποδείχθηκε ότι περισσότερο τον ενδιέφερε η επιστροφή του στα γνωστά γι’ αυτόν "λημέρια" του NCAA.

Την περσινή αγωνιστική περίοδο αντικατέστησε τον Δεκέμβριο τον Τσάβι Πασκουάλ και με 10 νίκες και 6 ήττες κατόρθωσε ο Παναθηναϊκός να πάει στα πλέι οφ, όπου γνώρισε τη «σκούπα» με τρεις ήττες από την εμφανώς ανώτερη Ρεάλ Μαδρίτης. Το καλοκαίρι του 2019 επέστρεψε στην πατρίδα του για «οικογενειακούς λόγους», για να συμφωνήσει με την ΕΟΚ το φθινόπωρο να αναλάβει την Εθνική ομάδα στο προ-ολυμπιακό τουρνουά και να επιστρέψει τον Νοέμβριο στον Παναθηναϊκό, αντικαθιστώντας αυτήν τη φορά τον Αργύρη Πεδουλάκη.

Όταν ανέλαβε ο Ρικ Πιτίνο, ο Παναθηναϊκός μετρούσε 6 νίκες και 4 ήττες στην Ευρωλίγκα. Τις δύο νίκες μάλιστα είχε σημειώσει σε εκτός έδρας ματς (με Ζαλγκίρις και Μπάγερν Μονάχου) ο βοηθός προπονητής Γιώργος Βόβορας.

Κατά τη διακοπή της Ευρωλίγκα λόγω του κορωνοϊού οι «πράσινοι» είναι μεν στην 6η θέση της βαθμολογίας, αλλά πλέον η συγκομιδή τους είναι 14 νίκες - 14 ήττες, πράγμα που σημαίνει ότι το «ρεκόρ» του Πιτίνο φέτος στη διοργάνωση είναι 8 νίκες - 10 ήττες, και μάλιστα οι 4 ήττες συνεχόμενες το τελευταίο διάστημα!

Αν ήταν άλλος προπονητής, με μικρότερη φήμη, ο «ισχυρός άνδρας» της ΚΑΕ Παναθηναϊκός Δημήτρης Γιαννακόπουλος θα τον είχε ήδη απολύσει, αλλά πριν γίνει κάτι τέτοιο ο Ρικ Πιτίνο «πήρε το καπελάκι του» κι έφυγε! Με πρόφαση τη διακοπή λόγω του κορωνοϊού πήγε στις ΗΠΑ και ύστερα από δυο - τρεις μέρες μάθαμε τη συμφωνία του με το πανεπιστήμιο της Αϊόνα για την επόμενη αγωνιστική περίοδο, αν και το συμβόλαιό του με την ΚΑΕ Παναθηναϊκό έληγε το καλοκαίρι του 2021.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που ο 68χρονος κόουτς άλλα έλεγε τι μια φορά και ακριβώς τα αντίθετα την άλλη. Αυτό έκανε και τώρα! Στην επιστροφή του στην Ελλάδα ήταν ενθουσιασμένος με το υλικό του Παναθηναϊκού και δήλωνε πως νιώθει ασφάλεια που "αλλαγή" του Νικ Καλάθη είναι ο ΜVP του φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα το 2014 Ταϊρίς Ράις και «πίσω» από τον Ιωάννη Παπαπέτρου ο ΝΒΑer Γουέσλι Τζόνσον. Όμως πριν από λίγες μέρες δήλωσε ότι ο Παναθηναϊκός "δεν έχει ανταγωνιστικούς παίκτες". Αρχικά ο στόχος ήταν η συμμετοχή στο φάιναλ φορ της Κολωνίας, αλλά τον τελευταίο μήνα η συμμετοχή στα πλέι οφ. Πριν από δύο μήνες δεν έπαιζε κανένα ρόλο το μπάτζετ, αλλά πρόσφατα «ο Παναθηναϊκός δεν έχει το μπάτζετ για να συναγωνιστεί τους αντιπάλους του»!

Με το που συμφώνησε με το Αϊόνα δήλωσε πως δεν θα προπονήσει καμία ομάδα αν δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του με τον Παναθηναϊκό και την Εθνική ομάδα και δύο μέρες μετά έστειλε αποχαιρετιστήριο tweet στους παίκτες, τους παράγοντες και τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού!

Η συμπεριφορά του Ρικ Πιτίνο είναι απογοητευτική, αλλά και προσβλητική για το ελληνικό μπάσκετ γενικότερα. Η αλήθεια είναι ότι δεν θα μας λείψει και πολύ, διότι η Ελλάδα και η Ευρώπη έχουν πολύ καλούς προπονητές. Ειδικά αυτήν την αγωνιστική περίοδο η μόνη συμβολή του Πιτίνο ήταν η βελτίωση στα ατομικά χαρακτηριστικά ορισμένων παικτών, όπως του Ντίνου Μήτογλου και του Γιώργου Παπαγιάννη, χωρίς όμως ανάλογη διάρκεια.

Οι επιλογές του από παιχνίδι σε παιχνίδι ήταν συνήθως αλλοπρόσαλλες και το κοουτσάρισμά του, όταν ένα ματς «στράβωνε», χειρότερο πρωτόπειρου. Θα πρέπει να βελτιωθεί αν θέλει να έχει... μέλλον στο Αϊόνα!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL