Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚ - ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΔΙΚΑΣΤΗΣ / Αφαίρεση βαθμών για ΠΑΟΚ και Ξάνθη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚ - ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΔΙΚΑΣΤΗΣ / Αφαίρεση βαθμών για ΠΑΟΚ και Ξάνθη

H Ξάνθη "έκοψε" δύο βαθμούς από τον ΠΑΟΚ την τελευταία αγωνιστική, αλλά το 1-1 δεν θεωρήθηκε ως απόδειξη πως δεν υπάρχει "πολυιδιοκτησία"...

Ποινές αφαίρεσης 12 βαθμών από την Ξάνθη και 7 βαθμών από τον ΠΑΟΚ από τον βαθμολογικό πίνακα του τρέχοντος πρωταθλήματος της Σούπερ Λιγκ 1 επέβαλε το πρωτοβάθμιο μονομελές πειθαρχικό όργανο της διοργανώτριας αρχής. Στην Ξάνθη επιβλήθηκε ποινή αφαίρεσης πέντε βαθμών για παραβίαση του νόμου περί απόκτησης μετοχών ΑΑΕ και ποινή αφαίρεσης επτά βαθμών για πολυϊδιοκτησία. Όσον αφορά στον ΠΑΟΚ, η ποινή αφορά στην πολυϊδιοκτησία με την Ξάνθη.

Οι ποινές δεν επιβλήθησαν "επί της ουσίας", αλλά βάσει του πορίσματος της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, που θεωρεί (με ψήφους 4-1), πως "αποδεικνύεται ο ρόλος της RFΑ, της θυγατρικής αυτής VIALAND, της οικογένειας Σαββίδη και του ομίλου ΒΕLTERRΑ και της DΙΜΕRΑ μέσω των οποίων αποκτούν δικαιώματα διοίκησης επί της ΠΑΕ Ξάνθη, και του Ιωάννη Καλπαζίδη, ως παρένθετων προσώπων, απορριπτόμενων ως αβάσιμων των αντίθετων ισχυρισμών των ελεγχομένων εταιρειών. Περαιτέρω η ύπαρξη παρένθετων προσώπων της RFΑ και του Ιωάννη Καλπαζίδη και ο σκοπός καταστρατήγησης της απαγόρευσης περί πολυϊδιοκτησίας που καταδείχθηκε από τα ανωτέρω, δεν καταλείπουν καμία αμφιβολία ότι τελέσθηκε η εν λόγω παράβαση σε γνώση και με υπαιτιότητα των οργάνων διοίκησης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Ειδικότερα, τα εν λόγω παρένθετα πρόσωπα λειτουργούσαν καθ' υπόδειξη της μητρικής της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και των απώτερων μετόχων της, όπως και του προέδρου του Δ.Σ. αυτής, με τους οποίους διατηρούν διαρκείς χρόνιες σχέσεις και δεσμούς οικονομικούς, επαγγελματικούς και οικογενειακούς, με τελευταία ένδειξη αυτή της συμμετοχής του Καλπαζίδη στο ομολογιακό δάνειο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ".

Σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση θα εκδικαστεί στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ, που απαρτίζεται από τακτικούς εφέτες δικαστές. Έχει δημιουργηθεί η αίσθηση πως οι ποινή της αφαίρεσης βαθμών και όχι ο υποβιβασμός επιβλήθηκε εξ αιτίας της σχετικής τροπολογίας που πέρασε η κυβέρνηση, αλλά από τη διαδικασία δεν προκύπτει κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με την απόφαση, η ΕΕΑ δεν έχει εναλλακτική λύση από το να χαρακτηρίσει "βαρεία" την παράβαση, βάσει του πειθαρχικού κανονισμού της ΕΠΟ. Παρόλα αυτά, η απόφαση αναφέρει ρητά πως "η προκείμενη παράβαση δεν εμπίπτει σε λόγο που να αφορά το δημόσιο συμφέρον και επομένως ούτε στην έννοια της βαρείας παράβασης. Επιπλέον, δεν τυγχάνει εφαρμογής το παράρτημα Α του Πειθαρχικού Κανονισμού της ΕΠΟ". Και η απόφαση καταλήγει πως "πρόκειται για ζήτημα που πλήττει τον ανόθευτο ανταγωνισμό μεταξύ των ΑΑΕ και την ακεραιότητα των αθλητικών διοργανώσεων, πρέπει να επιβληθεί στις ομάδες η ποινή της αφαίρεσης 7 βαθμών από το τρέχον επαγγελματικό πρωτάθλημα". Όσον αφορά στην Ξάνθη, η παραβίαση του νόμου περί μετοχικής σύνθεσης δεν θίγει επίσης το δημόσιο συμφέρον και γι’ αυτό δεν επιβλήθηκε υψηλότερη ποινή από αυτήν της αφαίρεσης 5 βαθμών για τη συγκεκριμένη παράβαση.

Να σημειωθεί ότι το Δ.Σ. της Σούπερ Λιγκ 1 αποφάσισε να μην επικυρώσει τη βαθμολογία των πλέι άουτ, περιμένοντας και την εκδίκαση από την επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ. Σε περίπτωση που δικαιωθούν οι δύο ΠΑΕ αυτό δεν επηρεάζει το πρόγραμμα των πλέι οφ για τον ΠΑΟΚ, αλλά φέρνει τα "πάνω-κάτω", όσον αφορά τη διαδικασία των πλέι άουτ για την Ξάνθη.

Ο λόγος είναι ότι χωρίς τιμωρία η ακριτική ομάδα θα είχε 30 βαθμούς και θα έπαιζε 4 ματς στην έδρα της και 3 εκτός, ενώ μετά την τιμωρία βρίσκεται στην 12η θέση του βαθμολογικού πίνακα και θα πρέπει να δώσει 4 αγώνες εκτός έδρας και 3 στα Πηγάδια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL